Farkındayım, karmaşık bir mühendislik hesabı var ortada. Beygir gücü, tork gibi kavramları duyuyorum ama anlamadığım bir nokta var. Bu güne kadar sadece üç araç kullandım, hepsi manuel VW Polo, Renault Symbol ve Nissan Micra.

Haliyle hepsi mütevazı araçlar. Ama nedense Symbol bana aralarından çok daha güçlü bir araç gibi geliyor 65 HP olmasına rağmen. Otobanda doğru viteste çok iyi hızlandığımı hissediyorum, çok da devir çevirmeme gerek bile kalmıyor.

Araç değiştirmek üzere olduğum için yeni model, aynı segmentte otomobillere bakıyorum ama özellikle 1.0 SCE motora sahip ve muadili araçlardan çok şikayet var. Yokuşta çekmiyor, çok yavaş hızlanıyor gibi. Şu an sahip olduğum Symbol 1.5 DCI zaten piyasada çok dandik bir araç olarak biliniyor ama modeli yeni olsa da 1.0 motorlu atmosferik araçlara geçsem yine aynı dandikliği yaşayacağım için beni tatmin mi eder, yoksa kullandığım araç gerçekten 65 HP olmasına rağmen kasa ağırlığı veya tork gibi detaylardan dolayı gerçekten muadillerine göre güçlü mü?

Yeni araç alırken daha performanssız bir seçenek pek istemiyorum şahsen. Bu konuda özellikle neye bakmam lazım?

 

Hocam tork değeri aracın gücünü, daha doğrusu çekme gücünü anlatır; HP de beygir gücüdür aracın hızı ile ilgilidir. 1.0 turbolu motor seri bir araba olabilir yüksek hızlara çıkabilir ki Formula 1 araçları mesela düşük motorludur ama beygir güçleri yüksektir fakat tork kuvveti düşük olabilir, yani arabada 4 kişi varken bir yokuşu çıkamayabilir ama torku kuvvetli araba içeride fil de olsa o yokuşu çıkar, dizeller torku yüksek araçlardır misal 250 Nm'lik bir araba kısa mesafede turbo kadar seri olamaz ama uzun mesafede devri yükseldikçe aynı hıza ulaşır, aynı hıza daha geç ulaşır ya da öyle diyeyim. Bunların dışında 1.0 araba alacaksan turbosu olmalı 1.0 atmosferik araba işine yaramaz illa atmosferik olacaksa yüksek motorlu olması lazım.

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet

renolarda sce motorlar az yakıyor ancak tutmuyor. tceler turbolu olduğu için daha verimli ve piyasası iyi. symbolun torku var ancak çok hafif bir araç ondan hızlanması iyi ancak herhangi bir kazada paramparça olur. atmosferik motorlar verimsiz ancak dayanıklı motorlar. mesela egea 1.4 fire motor çok verimsiz. arabaların kaliteleri hızından çok malzeme kalitesi ve güvenliğiyle ölçülür. duster, ford transit, reno fluence güzel hızlanan araçlar ancak güvenlik vb.de çok geriler. reno grubunun uygun olma sebebi araçlarında yalıtım yok. bende 1.0 tce clio var gayet atik bir araç ama daha fazla param olsa daha güvenli bir araç alırdım. yeni nesil motorlar zaten verimli motorlar. eğer benzinli ve turbolu bir araçsa verimli olur.

mikahakkinen

1.5 dci efsane bir motordur. hangi salak dandik demiş? nissan da kullanıyor, yanlış hatırlamıyorsam mercedes bazı modellerinde kullanıldı. 1.5 dci motordan hangi motora geçseniz zayıf gelebilir. 1.5 dci olup 65 beygir olduğundan emin misiniz siz?

adivar

Ne kadar büyük motor, o kadar iyidir. Tabii işletim maliyeti de iyidir :)

Tork değeri (çekiş gücü diyebilirsiniz), her hızda aynı olmaz. Motor düşük devirdeyken (mesela 2000 rpm), tork değeri yüksekse süper. Bazı arabalar düşük devirde yüksek torq elde eder, özellikle turbo varsa. Mesela siz 1 veya 2nci vitesteyken yüksek tork olur ve amma güzel dersiniz. Fakat böyle bir durumda, arabanın tork değeri yüksek devirde düşüyorsa (küçük motorlu arabalar), o zaman yokuş yukarı bayılır araba, çekmez.

Güçlü tork istiyorsanız, turbo veya büyük motorlu araba seçin. Turbo küçük motorda işe yarar, ama motoru çok yorduğu için 3yüzbin km civarında motorda sorun yaşama ihtimali yüksektir. Muhtemelen durduk yerde turbo sorunu da yaşarsınız.

Büyük motorlu araba ise zorlanmaz ve motor ömrü çok uzun olur. Hem de performanslı.

alfired

soyle ozet geceyim ufak motorlu alacaksaniz ki turkiyede yasiyorsaniz, ufak motor tavsiye ederim, dizel aracin torku yuksektir ama yarislara katilmayacaksaniz benzinli olup turbolu arac alabilrisinuz mesela tsi (vw) oldukca iyi gider. yani araba sizin alacaginiz arac bence kesinlike turbolu olmali ha benzinli mi dizel mi o sizin bileceginiz is. ben benzinli seviyorum.
yuksek beygir yuksek motor hiz getriri diye de bir sey yok ama genel kani boyledir. beni

turbo sadık
1

mobil görünümden çık