abd'de calisma iznine sahip olan (evlilik veya green card cekilisi yoluyla) ve baska ülkelerde özel sirketlerde calisma tecrübesi bulunan insanlar abd'ye gittiginde oralarda sirketlerde calisabilecek isi cok fazla zorlanmadan bulabiliyorlar mi yoksa kalifiye islerde is bulma konusunda sikinti cok mu? egitimini abd'de almamis ve abd'de calisma tecrübesi bulunmayan insanlar icin ne derece zor bu durumlar? yoksa bu tarz islerde isci acigi sikintisi cekiyor mu abd (özel sektörden kastim ise IT, finans vb. alanlar)?




 

Merhaba,

her ulkenin kendine has is yapma ve iletisim kulturu var, ve mulakatlarda tamamen buna uygun davranmaniz bekleniyor. aslinda is bulmak asiri zor degil, ama

1- tum dunya rakibiniz, bazen siz iyi olsaniz dahi daha iyisi cikabiliyor,
2- giriste belirttigim gibi mulakattaki tavir fark edebiliyor.

"yapariz ederiz biliyorum" diye cevaplamak yerine elle tutulur ornekler vermeniz bekleniyor, ve cevabinizin STAR metodunu (situation, task, action, result) karsilamasi gerekiyor, ozellikle buyuk sirketlerde.

bu aralar finans alaninda outsourcing basa bela, hindistana ve filipinlere ayak islerini yaptirip buyuk resim icin abd'de genel merkezde kararlar veriliyor, haliyle senior ya da analyst konumunda iseniz isiniz daha zor, ama manager ve uzeri icin her daim talep var.

ben uzun suredir (birkac) SP100 sirketlerinde calisiyorum, ve ondan once de big 4 denen denetim sirketlerinden birisinde idim, haliyle musterilerim de cok buyuktu, genel gozlemimi paylasmak istedim. daha spesifik sorulariniz varsa onlari da bilgim dahilinde cevaplarim

adrianapole

Çok kolay değil. Amerikan bir arkadaş IT sektöründe çalışmasına rağmen 8 ayda iş bulabildi. Kalıcı oturumu olan birinin corporate ortam takıntısı varsa abd'de işi zor. 10 000 USD altında özel sektörde çalışılmaz bence. Cafede çalışan adam zaten 3500 yapıyor.

Benim tanıdığım bir Türk mühendis hediyelik eşya dükkanı açtı, bu adam green'li. Amerikanlar da iş garantisi nedeniyle devlet işi tercih ediyor veya business yapıyorlar. Büyük şirketler California, Washington gibi eyaletlerin pahalı şehirlerinde. Maaşlar yüksek olsa da yaşam giderleri de çok yüksek. Aynı İstanbul'da yaşamak gibi. Özel sektör çok ama çok rekabetçi.

İş bulma zorluğu zaten bilindiğinden ötürü green'li birinin hesapta para göstermesi bir zorunluluk. Minimum 1 yıl idare edebilmeli.

ferenc

2022'den beri zor. su an ciddi isten cikarmalar var hala (2 yildir) ve isten cikarilanlar yeni is bulamiyor cunku faizler yukseldiginden para deger kazandi ve saga sola dagitilamiyor.

aylardir is arayan arkadaslarim var. isini kaybedip 1 yil issiz gezmek duyulmadik sey degil bu iklimde. normalde amerika'da is bulmak asiri kolaydir. su ulkeye 90'larda, 2000'lerde gelenler o kadar guzel doneme denk gelmis ki. tam american dream'i yasamislar.

su anda is bulmak zor yani. hele hele abd is tecrubesi yoksa gercekten zor. baska ulkelerdeki sirketlerin marka isimleri buyukse avantaj. ama dedigim gibi faang'da calismis insanlar bile aylarca is ariyor. oyle disaridan gelip is bulmak su iklimde hayal.

antikadimag
1

mobil görünümden çık