Selamlar, tapuda benim üzerime olan bir ev var ve bu evi kiraya verecegiz. Ben bu kirayi tamamen babamin almasini istiyorum. Ben zaten yurtdisinda yasiyorum bana hic kira girdisi olmayacak. Kira sözlesmesini babam yapsin, kira ona yatsin, hatta bunun vergi beyannamesini de babam yapsin.
Kendi de kirada oturuyor, o ödedigi kirayi da vergi beyannamesinde düssün. Yani tapuyu ona gecirmeden aslinda her seyi ona devretmek gibi.

Bir iki yerde vergi dairesine dilekce verilebildigini okudum.
Mesela, tapu üzerime olsa da gelirinden babamin faydalandığını, bu mülkten elde edilen kira gelirinden feragat ettigimi ve vergi beyanini babamin yapacagini beyan eden bir dilekçe versek ve kira gelir beyanından muaf tutulmak istediğimi belirtsem. Böyle bir sey mümkün mü?

Ya da babam kirayi alsa, vergiyi de kendi beyan etse sonra vergi dairesine gidip su su kisi adina (benim adima) beyanname verilmiştir diye dilekce verse.

Ben yasal olarak temize cikar miyim. Sonucta vergi ödeniyor. Kimin geliri alip vergisini ödedigini dogru sekilde halletmek istiyoruz. Ve ben yurtdisinda kullanmadigim paranin vergisini ödemek istemedigim icin hic dahil olmadan bu isi halletmek istiyorum.

Tesekkürler

 

Babana vekaletname verebilirsin bu durumda baban senin yerine kira sözleşmesi yapıp kira gelirini alabilir. Ancak gelir beyannamesi senin üzerine olmak zorunda bunun başka yolu yok bildiğim kadarıyla.

nuevo

Babamda vekaletname var. Bir icerigine bakmak gerekebilir belki kira konusu dahil mi diye.
Acaba beyannameyi de o benim adima yapabilir mi..

kaputt

Dostum sen almanyada misin?
O kira gelirin almanyada vergi beyannamesine her sekilde tabii ( vergi cikar mi cikmaz mi bilemem)
Nickinden dolayi yazmak istedim.

robert bosch

selam, almanya'dayim. Evet tabii oldugunu biliyorum. O nedenle Almanya'ya tabii etmemeye calisiyorum. cünkü bu kira geliri ne benim almanya hesabima ne de Türk hesabima giriyor. cünkü parayi ben almiyorum. bu durumda da sirf tapuda adim var diye haksiz yere para ödemek istemiyorum. Almanya'da ek vergi cikmasa bile (ki cikiyor galiba benim durumumda), vergi dilimini yükselttigi icin de gol yiyorum.
Hic para almadan bir ton ek vergi ödemis oluyorum.

O nedenle babam kirayi almaya devam etsin, babam vergi beyannamesini yapsin istiyorum. ama yasal olarak da bu süreci dogru yönetmenin yolunu ariyorum.

Ki galiba Almanya benim hesaplarima ulasabiliyor ama hesaba hic para girisi olmadigi icin buradan sikintiya girmiyor olmaliyim.

kaputt

Birebir ayni durumda ben de kirayi annemin hesabina yatirtiyorum.Bu sene Turkiyede vergi dairesine gidip sozel olarak annemin hesabina kirayi alip beyannameyi kendimin vermemin sorun olup olmadigini sordum.Yapabilirsiniz dediler.Ben de vergi beyannamesini kendim yaptim.Bu yontem Turkiye acisindan sorun degil ama Almanya acisindan %100 guvenli degil.Sonucta yabanci bir ulkeye vergi veriyorsunuz ve yurt disinda vergi numaraniz var. Mevcut kontrol mekanizmalariyla tespit etmeleri zor ama imkansiz degil.Bu arada hesabiniza kira girisi de olsa otomatik bilgi paylasimi kapsaminda Almanya'ya kira gelirleriniz bildirilmiyor zaten.

turkuaz

Tapu sizin adınıza kayıtlıysa kira vergisini siz vermelisiniz. PArayı ben almadım, abim, babam veya x alıyor diye devlet bakmaz.

Babanız kirada oturuyorsa evi babanızın üzerine yaparsınız babanız tapusu kendi üzerinde olduğu ev için kira vergisi veriri ve götürü gider yerine gerçek gideri seçer ve vergi ödemesi genelde çıkmaz.

Babanız gidip vergi dairesi ile görüşsün ama bu olmaz.


Şoyle bir örnek vereyim. Sen bu ev yerine işyeri alsaydın adresin de yurt dışında olsaydı işyeri kira geliri elde ettigin için kira vergisi ödemesi çıkmayacaktı, beyanname vermek zorunda da kalmayacaktın, parasını da baban alsa bile sorun olmazdı.


Vergi çıksın istemiyorsan yapacağın şeyi anlatayım.

Evi babanın üzerine geçireceksin, tapu babanın olacak, tapu üzerine ipotek koyacaksın bu şekilde kimse evi babandan alamaz, kardeşler açısından da yarın bir gün ipotegi kaldırsınlar diye babanla senet imzalayabilirsin.

Bunun dışında şu var; biraz karışık ama vergi dairesine anlatılabilir. Tapu senin adına kayıtlı olabilir ama tapuda baban vefat edinceye kadar kullanım hakkını babana devredebilrisin. Böyle olunca kirayı baban alır, yarın bir gün sana vergi dairesi gelirse tapu benim adıma kayıtlı ama tapuya bakın babam vedat edene kadar kullanım hakkı babamın diyebilirsin.

liberal

@turkuaz peki beyannameyi siz yaptiginizda annenize bir mesaj veya takip gelmedi mi? burada eski duyurulari okudum bayagi; tabii fark edilmeyen de cok var ama fark edilenlerde vergi dairesi paranin yaptigi hesabin sahibine dönüs yapmis, yani tapu sahibine degil. Gerci her iki durumda da sonucta vergi kacirma yok. Ekstra ugrastirir belki ama vergi dairesi ile olasi bir takip durumunda bu is cözülebilir.

Almanya icin de, ben bilgi paylasiliyor diye anlamistim. o nedenle de gelir en azindan hesabimda gözükmesin istedim. onun disinda Türkiye'de yaptigim vergi bildirimini de ekstra takip ederler mi emin degilim. Ama ederlerse de ben geliri ben almadigim icin bildirmedim diye aciklayabilirim belki, o nedenle babamin hesabina yatsin istedim.

kaputt

sistem değişmedi ise parayı alan değili tapu sahibinin beyan vermesi ve vergi ödemesi gerekiyor.
tapu sahibi beyanı doğru yapıyor ise zaten olası bir incelemede durumu açıklarsınız.

nuisance2

Kiraya veren üçüncü bir kişiye kiralama konusunda temsil yetkisi verebilmektedir. Vekilin kira sözleşmesi yapabilmesi için yazılı bir vekaletnameye ihtiyacı bulunmamaktadır. Vekile genel bir vekaletname ile yetki verilmiş olması durumunda vekil kira sözleşmesi yapabilmektedir.

jamswety

@Kaputt, Hayir anneme takip yada bildirim gelmedi.Gelse de Turkiyede aciklayabilirim.Turkiyede sikinti yok. Almanya icin olan durum bildirim yapmamak suretiyle vergi kacirmak olarak degerlendirilir eger yakalanirsa. Geliri ben almiyorum deseniz de durum bu

turkuaz

Açıklamayı zaten hazır beyan sisteminde var, oradan açıklama da yapabilirsiniz.

liberal
1

mobil görünümden çık