Soru çok saçma oldu ama nasıl anlatayım bilemedim. Kedim var, köpekleri zaten biliyoruz. İnekler falan da böyleler mi? Yani sevgiyi falan anlıyorlar mı? Ne bileyim sahipleriyle iletişim kurabiliyorlar mı?
Ailem de yemek yemekten keyif alıyor ben de. Kırmızı eti de çok seviyorum. Bayılıyorum hatta. Daha dün karşıda bir yerde yemek yedim ve o kadar iyiydi ki şoktayım şu an. Bi kamyon insanı götüreceğim oraya.
Ama instagramda bi video gördüm. Köpek gibi kelebeklerle oynayıp kendini falan sevdiriyor bi tane inek ya da dana artık cinsini bilmiyorum.
Ne yapıcam ben? Evcil hayvan gibi bir şeyse bu arkadaşlar çok üzüleceğim. Yediklerim için üzüleceğim, yemeyeceklerim için üzüleceğim. Uyuşturucudan 10 sene önce falan gitmediysem yemek sayesindedir bu. Yemek beni mutlu eden bir şey. Nolcak şimdi?
Nasıl hayvanlar bunlar? Anlıyorlar mı bizi kedi köpek gibi?

 

Bunları ezelden beri yediğimiz için yenmeye evrildiler, o yüzden konuşmayı bıraktılar. İneklik bi durum yok, gömmeye devam afiyet olsun...

Bruce

Size afiyet olsun ama bana olamıyor şu an :(
Kendini sevdiren canlıyı nasıl gömeyim ben.

mrvln

O zaman buradan devam
youtu.be

Bruce

Az biraz köyde zaman geçiren herkes bilir ki bu hayvanlar da gayet evcil ve etkileşime giren hayvanlar. Koyun, kuzu, dana, oğlak, kaz, ördek, tavuk... Et yemekten keyif almanızın tek sebebi bunların bir kedi - köpek kadar evcil olmadığını sanmanızsa, geçmiş olsun.

salihdt

Peter Singer'ın "All Animals are Equal" makalesini öneririm.

"Gömmeye devam"cılar ile ilgili olarak: Genel olarak düşünmüyoruz ve bize öğretilen, hoşumuza giden neyse sorgulamadan onu yapmaya devam ediyoruz. Yapıyoruz çünkü haz alıyoruz ama haz aldığımız her şey iyi değil.

Ha zaten biraz daha meseleyi kurcalarsanız vejateryen beslenmeyi düşünürsünüz ki burada da antroposentriklerin argümanı genelde "ama sağlıklı beslenme için ete ihtiyacımız var" oluyor. El cevap: hayır, yok. Proteini bitkisel kaynaklardan da oldukça verimli biçimde alabiliyorsun, hem de sıfır kolesterol. Bunun üstüne durur mu antroposentrik, "ama omega 3" diyor. Zibilyon tane araştırma omega 3'ün de ham halde bitkiden alındığını, hayvanların daha uzun zincirli omega 3'e sahip olduğunu ama zaten tüm hayvanların bu uzun zincirli omega 3'ü vücutlarında sentezlediklerini, dolayısıyla hayvanda sentezlenmiş omega 3 almakla bitkisel kaynaklardan ham halde omega 3 almak ve kendimiz sentezlemek arasında fark olmadığını, hatta bitkisel kaynaklı olanın daha faydalı olduğunu gösteriyor. Kaynak da koyayım: www.pcrm.org

İneklerin bilissel kapasitelerine gelince: "cows display the ability to rapidly learn different tasks, display long-term memory, extrapolate the location of a hidden moving object, discriminate complex stimuli, and discriminate humans from one another." Yani oldukça yüksek ve sahibiyle duygusal ilişki kurabilecek biçimde gelişkinler. Peki neden değilmiş gibi? Çünkü yiyeceğin şeyle duygusal bağ kurmak istemezsin. O yüzden kendini yabancılaştırırsın. Orta asya'da atalarımız (eğer gerçekten atalarımızsa) göçebe yaşıyordu. Göçebe yaşamda tarım yok. Besin kaynağı hayvanlar. Dolayısıyla öldüreceğin insanla duygusal bağ kurmaktan kaçındığın gibi beslenmek için kullanacağın hayvanı da zamanla araç olarak görüp duygusal bağ kurmaktan kaçınarak bir savunma mekanizması geliştiriyorsun. Ama artık şehirlerde yaşayan büyük oranda tarım toplumlarıyız ve hayvan öldürmek zorunda değiliz. Nitekim öldürmeye ve bağ kurmamaya eğilimimiz gelenekselleşmiş. Tam unutacak gibi olsan da her kurban bayramı toplu katliam yapıyorsun ve egemen pratik kendini yeniden üretiyor. Tarım bitse ve inekler olmasa aynısını kedi köpeğe, hatta insana da yapacaksın aslında. Neyseki üretici güçler gelişti ve artık çıplak hayatta kalma koşullarının dayattığı zorunluluklara tabii degiliz ve tercih yapma şansımız var. Bu tercihler büyük oranda da ahkaki tercihler.

prole

Evet köpekler gibi bilişsel yetenekleri, kendi sürüsü ve insanlarla bağı tanışıklığı var

grimavi

Hayvanlar da aynı insanlar gibi üzülür, mutlu olur, sinirlenir ve acıyı hisseder ve bağ kurarlar. İnsanlarla iletişim kurarlar. Et yemeyin ve hayvanlardan elde edilmiş hiç bir ürünü kullanmayın. Vegan olun.

rock n roll

youtu.be

Seni anlatiyo

halk

inek baya akıllı bi hayvan. kırlarda top oynuyo veya elektrikli çitin kapısını çarpılmadan açmayı sadece izleyerek öğrenmiş inekler var. çağrıldığında ismine tepki vererek gelmesi vs. çok sıradan olaylar. kediden-köpekten daha akıllı bile olabilir.

orpheus

Balık?
Tavuğa daha hazır değilim.

mrvln

@mrvln

Balık da, tavuk da. Bütün hayvanlar hissediyor ve duyguları var. Hazır olup olmama meselesi değil. Yememelisin.

rock n roll

Evcil hayvan gibi bir şey değil ama sağlıklı olan BÜTÜN canlılar belirli bir düzeyde iletişim kuruyorlar, bilişsel ve çevresel farkındalığa sahipler. Sadece hayvanlar değil. Evet, bitkiler de. İnsanla düzenli iletişim halinde olan canlılar insan davranışlarını anlamaya ve ona göre tepki vermeye daha yatkınlar. O yüzden biz onları (bilimsel değil, genel bakışta) diğerlerinden farklı görüyoruz.

nawar

@mrvln sadece balık yiyenlere pesketaryen deniyor ve genellikle vejateryenlik içinde kategorize ediliyor. Ben de pesketaryen olarak başladım, 6 ay sonra balığı da bıraktım ama omega-3 ikame ederek yaptım tabi. Oldukça sağlıklıyım şu an ve vicdanım rahat :D Pesketaryen olarak başlayıp gidişata bakabilirsin. Muhtemelen balığı da bırakırsın bir süre sonra isteyerek.

prole

şunu düşün. dünya dediğimiz bu fanus içinde sıkışıp kalmışız. doğa dediğimiz habitatda da hayvanlar ya bitki yiyerek ya da birbirlerini yiyerek hayatta kalıyor. burası acımasız bir yer. biz de karnımızı doyurmak için bu besin zincirine dahil olabiliriz. çok vicdan kasmaya gerek yok

xrated

Bu arada "davuk çok leziz" falan diye düşünüyorsan bir sır vereyim, ağız tadı toplumsal olarak kuruludur. Yani tamamen alışkanlık. Mesela buradan bir orta asya'ya ya da afrika'ya git, tiksindiğin, çirkin tatlı yiyeceklerin orada acayip haz veren yiyecekler olduğunu göreceksin. Mesela iskandinavya'da havyar hem statü göstergesi, hem besleyici, hem de lezzetli bir gıda iken sen ben yesek tükürürüz. Beslenme alışkanlığın ağız tadını şekillendirecek zamanla ve zaten canın et çekmeyecek. Bunun için tabi güzel yiyeceklere, tariflere de bakman lazım. Airfryer da iyi oluyor bu arada.

prole

Bu arada xrated'in söylediği "naturalistic fallacy" ve entelektüel tembellik.

prole

sen asıl evde tavuk besleyenleri gör instağğramda. bildiğin kedi gibiler

titanyum22

inekler bayağı zeki, öğrenebilen hayvanlar, köylerde akşam sürüler köy girişinde serbest bırakılır inekler de işten geliyormuş gibi kendi evlerini kendi bulur, insanlarla da etkileşime girebilirler bence zaman geçirmek ile alakalı.

gezegen olan pluton
1

mobil görünümden çık