Bir arkadaşım var. Ne zaman hayatıma giren bir karşı cinsten bahsetsem ilk sorusu "ne iş yapıyor?" oluyor. Bir tek bana mı acayip geliyor bu soru? Geçen bu kez de kendisi birinden bahsetti, ben de "dur senin gibi sorayım. ne iş yapıyor? :)" dedim. öyle deyince biraz bozuldu, sonra hafif kızıp e ne sorcaz başka falan yaptı.

Ben yeni tanıştığım insanlara bile işini sormaya imtina ederken böyle ilk soruda pat diye başkasının kız/erkek arkadaşının ne iş yaptığını sormak falan...Kime ne yani milletin işinden? Sanki hangi sosyal statüdeki insanlarla beraber oluyorum onu görmeye çalışıyormuş gibi manasız bir soru. Ben mi alınganım?


 

Soran tam da o sosyal statüyü öğrenmek için soruyor zaten. Birçok insan için sorulacak bir sürü soruya çatı cevap taşıdığı için direkt soruyordur, soruyorlar.

Benim için net görgüsüzlük çot diye sormak, meraktan çatlasam da ilk muhabbette sormam flört vs söz konusuysa.
Sorana da görgüsüz önyargısı ile yaklaşırım. Elbette öğreneceksin gizli değil ama böyle olunca hayatı etiketlere göre yaşayan, düz adam izlenimi veriyor bana.

Bruce

hayatin yuzde 50'si iste geciyor. ne soracakti baska?

baldur2

Ben bu "ne iş yapıyor" sorusuna bu kadar alınılmasını anlamıyorum. "Kaç para kazanıyor" değil ki bu, sadece şu anda ne iş yaptığını soruyor. Bu da evden sonra en çok vakit geçirdiği ortamı az buçuk tahmin etmeye çalışmak demek, flört ettiğim kişinin içinde bulunduğu ortamı, kültürü, atmosferi anlamaya çalışmak neden kötü? Saçma bir algı bu.

muhayyer divan

Yeri gelince ne iş yapıyor diye sormakta sorun yok. Bruce'un dediği gibi, gizli bir bilgi değil zaten. Nihayetinde öğrenilecek. 5dk konuşup araya sıkıştırsan soruyu okay mesela. Ama birinden bahseder bahsetmez ilk soru olarak küt diye işini sormak çok tuhaf bir hareket bence.

kakaolu kremali biskuvi

Daha mantıklı çok az soru var...

abuzer

ilk sorum nereli
ikinci sorum nerede oturuyor
üçüncü sorum ne iş yapıyor olduğu için ben normal karşıladım

Hallegadola

Valla bunu ben de sorarım ama hiç maddi durumu öğrenme amaçlı sormadım. Nasıl bir hayatı var, işinde gücünde mi yoksa serseri ipsiz sapsız bir tip mi anlamak için sorarım.

playing star again

Bence burada problemli olan bir iletişim tarzı var.

Siz bu kişiye onlarca kez "ne iş yapıyor" sorusu sorduğunda, "yahu kusura bakma ama ben ilk sorunun bu olmasından haz etmiyorum, sanki çalışılan iş insanı tanımlıyormuş gibi geliyor" tadında bir cevap vermeyip, "dur ben de senin gibi ehühühü" tarzında pasif agresif bir cevap vermeniz.

Aslında kendi argümanınızda haklı olabilirsiniz, size hoş gelmiyor demek ki. Diğer insan için hayati bir öneme sahip de olabilir. Kime ne milletin değer yargısından!

Ama içinizde tutup tutup böyle patlatmanız hoş olmamış.

tiredofwaiting

Cevabı nesnel olan ve kişi hakkında bir çok fikir verecek son derece mantıklı bir soru. İlk soru olmasında hiç bir sakınca yok.

Bu soruya bu kadar takıldınız madem, sizce ilk soru ne olmalı?

bobinhoo

Bence alıngan değilsin. ve bence, sosyal vasıflarımızdan öte "önemli" olması gereken başka bilgiler var. sosyal vasıflar bir eleme, değerlendirme kriteri olabilir. fakat bu kişinin bireysel vasıflarının önüne geçmemeli. gündelik ilişkilerde, sosyal vasıflardan önce sorulması, merak edilmesi gereken başka şeyler var, adı dışında. bu da ek düşünce.

ne iş yapıyor? pilot, doktor, kaymakam, avukat. nasıl birisi? arkasını ben topluyorum, eski sevgilisinden bahsederken kevaşe diyor, çocuk tatlıydı ama cimriydi, adam avukat ama uyurken horluyo gibi gibi...

ondan sonra, mühendisin teki çocuğa kezzap attığında, savcı yer yok cevabı veren yer hizmetleri sorumlusu adına arama kararı çıkarttığında, bilmem hangi dizi ve yapımda çalışan eleman bi' kadını dövdüğünde çok şaşırmayın^^

almanya'da kasiyer güzel kadın veya yakışıklı fransiz benzin görevlisi gördüğünüzde de^^

anlatamıyorum

Bu soruya alınan kişi hayatın gerçeklerinden uzak ve alıngan derim.

Memleket sormam ama kişi ve çevresiyle ilgili fikir verir. Kadın kişisi ben Bitlis'liyim derse aha benim muhatap olmak istemeyeceğim bir sürü olay var derim.

İş sorarım merakımdan. Kişi ne iş yapıyor, kendisini geliştirmiş mi gibi sorulara cevap. Mesela uluslararası dış ticaret uzmanıyım derse ahaaa bu arkadaş en azından İngilizce biliyor ve insta'dan Family Guy kesitleri atabilirim, redditten bir şeyler atarım diyebiliyorum.

Milleti de önemli. Özbek kırgız türkmen kazak azeri derse, kural tanımaz, şakaları anlamaz, aile bireyleri kaba saba ve uzakta yani tek dayanağının ben olma ihtimali var.

Bunları sorarsın, ön yargılarına göre ilerlersin.

Shepard

@bobinhoo

Nasıl tanıştınız? Nasıl biri? Neler yapıyor?

Bunlar zaten sohbeti bir yöne çekecektir. Sonra aralar doldurulur. Mesela doğrudan işi sormak yerine neler yapıyor demek daha makul. İstersen sosyal hayatından bahsedersin, istersen işinden bahsedersin.

kakaolu kremali biskuvi

@kakao, nasıl tanistiniz çok anlamlı bir soru mu sence? Bana ne amk nasi tanistiysaniz tanistiniz, beni ne ilgilendirir...

Neler yapıyor sorusu da Türkiye'de mesleği kapsiyo mejburen zaten xd

Gereksiz hassasiyetler hayatı zor hale getiriyor

abuzer

Tinder'dan tanistiysam ve bunu açıklamak istemiyorsam gidip seni insanlara "ne hadsiz sorular soruyor" diye anlatırım ;)))

abuzer

Materyalist bir soru sormaktan daha makul bir soru tabii ki. Online tanışmanın tuhaf olan herhangi bir tarafı olmadığı için ayıp bir soru değil.

Sorumun cevabı senin de dediğin "Neler yapıyor sorusu da Türkiye'de mesleği kapsiyo mejburen" ifadesinde yatıyor muhtemelen. Neler yapıyorsun diye sorunca akla ilk gelen şeyin meslek olması da, online tanışmanın böyle ayıp falan zannedilmesi köylülüğü de Türkiye'de genelgeçer şeyler olduğundan pek anlaşamıyorum belki de.

kakaolu kremali biskuvi

Benim arkadaşım mısın acaba? Ya atıyorum polis, askerse, ''oo onun en az 4-5 tane var''derim, inşaatçıysa ''o kesin evlidir'' derim. Ön yargı kötü bir şey, online tanışmak kötü değil.

Kahvedesu

Online tanışma ayıp diil, sicmak da ayıp diil ama sorulsun istemeyiz di mi ;) köylülüq deyince default haklılik beklemeyelim... Ve varsayimsal konuştum zaten, herkesin hassasiyeti farklı olabilir u know

Aynı şekilde meslek merakı da materyalist bir merak değil nalaka. Maaşını mi merak ettiğini düşünüyorsun soran kişinin?

Özetle memleket ve meslek sormak oldukça doğal <3 arkinden özür dile..

abuzer

Materyalizm demisken, neler yapıyor daha materyalist bı soru ;) kayak tenis golf cevaplarıni alınca inşaat işçisi olmadığını anlicaz mesela

abuzer

Bence gereksiz alınganlık.
Çok. Makul bir soru
Diğer sorular da sorulabilir ama diğer sorulara da alınacak biri çıkacaktır.
Yani bence burada sorun soru değil soruya verilen tepki

kisa

Nasıl tanışıldığının hikayesi dünyanın her yerinde sosyal ortamlarda gayet de anlatılabilen bir konu. Sıçmaktan bahsetmek ile nasıl tanışıldığından bahsetmeyi aynı kefeye koymaya çalışan birini ciddiye alamıycam, kusura bakma hocam.

kakaolu kremali biskuvi
1

mobil görünümden çık