dünyanın en saçma işi değil mi bu? yani amaç neydi tamamen açık sahilin önünde metrelerce yükseklikte uçurumu tutmuş alman askerlerin karşısına kasabın karşısına koyunu getirir gibi binlerce askerle çıkarma yapmak? çok mu gerekliydi? birkaç yüz kilometre ötede başka bir yerden karaya çıkamaz mıydı müttefik birlikleri vs. acayip derecede saçma ve gereksiz zaiyat gibi geliyor bana bu? ne kazandı yani müttefikler bunu yaparak? savaşın birkaç ay erken bitmesini mi?




 

Aslında kerizlik müttefiklerde değil Hitler'deydi zira bölgenin büyük bir kısmı zaten Atlantik Duvarı'yla kapatılmıştı, müttefiklerin çıkarma yaptığı yer bu duvarın henüz bitmemiş bölümüydü ki duvar deyince kafanda öyle dandik bir şey canlanmasın aşağıya linkini bırakırım Fransa'dan Norveç kıyıları boyunca tamamen kapatan bir duvar bu, çıkarma yapılan yer de bu duvarın bitmemiş bir bölgesi, zaten Hitler de buraya çıkarma yapılacağınmı tahmin ediyor birliklerini buraya yakın bir bölgeye yığıyor ama asıl önemli olan panzerleri ve zırhlı birlikleri sahilden uzakta daha arkada göt içi kadar bir kasabanın yakınlarına konuşlandırıyor, hatta Erwin Rommel (Mareşal) bu bölgeyi ve duvarı inceleyip bu bölgenin çıkarmaya dayanacak güçte olmadığını ve panzerlerin ancak sahile yakın bir bölgede yer alırsa çıkarmanın bastırılabileceği, aksi halde askerlerin sahile çıktığı anda müttefik kuvvetlerinin hava gücünün de etkisiyle başarılı olabileceklerinin raporunu veriyor ama Hitler çok önemsemiyor, eğer biraz ciddiye alsaydı bu çıkarmayı rahatlıkla savuştururdu ama yapmadı.

Bu da duvar: www.reddit.com

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet

Gerekliydi tabii ki. Öncelikle savaşın tüm yükünü Sovyetler Birliği doğu cephesinde çekiyordu. Almanya tüm gücünü buraya vermişti. Bu Atlantik duvarının da tamamlanamamasına Normandy böglesinin zayıf kalmasına neden oldu. Kaynak ve iş gücü sıkıntısı başlamıştı.

İngiltere ve diğer avrupa ülkeleri yeni bir cephenin şart olduğunu düşündü. Bu nedenle almanya'yı daha da zayıflatmak için Overlord operasyonu gerçekleştirildi. D-Day tarihçiler tarafından kırılım dönemini anlatmak için kullanılır. Ör 1. Dünya savaşındaki somme muharebesi gibi

2. bir neden de Sovyetlerin Avrupa'ya ilerleme korkusuydu. Müttefik olabilirlerdi ancak Reich düştükten sonra yerini Sovyetler alabilirdi. Avrupa ülkelerinin yeniden yapılandırılması gerekiyordu. Bu bağlamda Doğu avrupa sovyetlere bırakıldı. Bu tahmin ediliyordu.

Akdeniz'den saldırma gibi bir plan da vardı ancak hem lojistik hem İtalya ve İspanya varlıkları da operasyonu etkisizleştirebilirdi.
Aslında Hitler saldırı en dar nokta olan Pas de Calais dan bekliyordu buraya yığınak yaptı. Normandy sürpriz oldu. Daha geniş plajların olması burayı daha cazip kıldı.

croswell
1

mobil görünümden çık