daha önce de benzer duyuru açmıştım. yani bizde de yok açıkçası, öyle fazla fazla verip şımartıyor değiliz. kısaca özetlersem kardeşim üniversite ikinci sınıf öğrencisi, rahmetli babamın emekli maaşını tek başına o alıyor. birkaç tane bursu da var. devlet yurdunda kalıyor. anlayacağınız normal şartlarda yaşamak için fazlasıyla yeterli bir para.

yalnız benim aksime bu gölbaşı hızlısı çok sosyal bir çocuk. rock-metal grubudur, bardır şudur budur paso dışarıda. neyse ki yurtta anlayış gösteriyorlar, neredeyse hiç orada kalmıyor, yoksa çoktan atarlardı.

daha önce birkaç kez kredi kartını patlattı. biz bu yüzden babamdan dolayı çok problem yaşamıştık, özellikle annem için travmadır. depresyona girdi, ağladı, sızladı, çok utanıyorum dedi vs... neyse yazın zaten anamın yanında kaldı, benim de masrafım azalmıştı, ödedik ettik... abi yok. herif kart kullanılabilir hale geldiği an ya arkadaşlarıyla barlara takılıyor, ya steam'den oyun indiriyor, ya gidip oyun konsolu alıyor.

ne yapacağımı şaşırdım. yani dediğim gibi biz kendisine para yağdırıyor değiliz, öyle bir imkanımız zaten yok. ne yapıyor bilmiyorum. arkadaşlarını tanıyorum. birkaç kez bir araya gelmiştik. allah için iyi çocuklar ama ya varlıklı ailelerden geliyorlar ya da çalışıyorlar. dolayısıyla onların cidden haftanın 3-4 günü "takılacak" imkanı var. bizim oğlanın yok. bıraksak işe de girer ama halihazırda güzel geliri varken okuluna odaklanmasını, abisi gibi yapmayıp bir an önce okulu bitirmesini istiyoruz.

napcaz bu pezoyu? terapist randevusu bile aldık. onu da kendisi karşılayacak hatta. faydası olur mu bilmiyorum. yani hayati bir şey değil farkındayım ama üzülüyorum. muhtemelen arkadaş baskısı hissediyor. ama anlamıyorum yani biz de gezerdik tozardık, bu kadar para harcamıyorduk, her akşam barda içki içmiyorduk. illa içeceksek tekelden alıp evde toplanırdık.

dövsem dövemiyorum aygır gibi herif. anlatsam "kes amq ihtiyarı" diyor. sonra kartı patlatıp aç kalıyor, belediyenin mercimek çorbası olsa geberip gidecek aq eşeği.

ne yapmak lazım?

 

Kredi kartı ona ait değilse, sizlerden birininse iptal ettirin.

Bugüne kadar harcadıkları için de çalışsın ödesin. Haddim değil bunu söylemek ama fazla müsamaha göstermişsiniz.

rock n roll

kredi kartini iptal etsin, vadesiz hesap karti kullansin?
yani adam belli ki para hesabi yapmayi bilmiyorum. masraflarini ayirdiktan sonra kalan para limiti oldugunu bilmesi frenler belki.

iste niye calismasin istiyorsunuz? kendi alaniyla ilgili bir alanda working student gibi bir sekilde calismasi mezuniyetten sonra is bulmasinda fayda saglar.

robert bosch

@robert bosch,

hocam kendisi eşek çünkü, elinde para varken bile ders bırakıyor. işe girip para kazansa filan iyice uçar gider, okulu hiç iplemez diye korkuyoruz. yani aslında aynı fakültedeyiz ama ders saatlerimiz uyuşmuyor o yüzden dövemiyorum da.

mark greg sputnik

Desteğinizi her yönden çekin. Diğer aile üyelerini uyarın.
bu kafayla giderse zaten bir çıkmaza düşer veya derin bir borca girer. Burnu tamamen yere sürtsün.
Sürtsün.. günlerce haftalarca ama Umursamayın.
Belki yola gelir.

Nasihat kâr etmezse, bela eninde sonunda gelir.

diyecevaplandı

Çalışmasını engellemekle çok büyük hata etmişsiniz. Çalışıp kazanarak değerli ve yeterli hissedecekti, elinden almışsınız. O da tatmin duygusunu bu yoldan karşılamaya çalışıyor. Duygusal açlık gibi düşün, gerçekten de yıllarca aç kalmış da ne yese doymuyormuş gibi. Şu an öyle bir durumda.

Sorumluluk verin, kendini yeterli ve güçlü hissedeceği şeyler isteyin ondan. Terapi de iyi fikir fakat arkadaş grubu değişmedikçe terapiden yeterince fayda sağlayamaz gibi geliyor. Ona zorlanıp başaracağı sorumluluklar verin. Zorlansın ama yapsın, başlarsın, siz de çok mutlu olun gururlanın ve bunu ona gösterin.

muhayyer divan

hocam çalışmasına karşı değiliz aslında. önceliğimiz derslerine odaklanıp okulu fazla uzatmadan bitirmesi. malum, abisi 30 yaşında hâlâ okuyor... onu istemiyoruz. yoksa günde 18 saat çalışıp uğraşsın, ona itirazımız yok ama öyle bir yola girerse bu sefer okulu ihmal eder, onun farkındayız.

belki de yanlış yaptık bilmiyorum, belki gerçekten bir sene kaybetse ama paranın ne kadar zor kazanıldığını anlasa daha iyi olurdu. hala vakit var gerçi onun için.

mark greg sputnik

bu yaştan sonra bir şey yapmanız biraz zor olsa da imkansız değil. ağaç yaşken eğilir. küçükken şımartılmış olduğunu düşünüyorum. hala genç, değişim umudu var.

en iyi terapi iştir. bırakın çalışsın. zorluk görsün. arkadaş çevresini değiştirmesinde fayda var.

Leonardo~Da~Vinci

Bak genç kardeşimiz 18'ini geçmiş. Reşit yani. Evlense çocuğu olur, askere çağırılsa gider. Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul'u fethetmiş, Genç Osman denen bir padişah var 13 yaşında yönetime getirilmiş.

Söylemek istediğim, arkadaşımızda belli ki bir gençlik enerjisi, bir cevher var ki yerinde duramıyor ve sürekli olarak da tatmin arıyor dikkat edersen.

Enerjiyi verimliliğe yönlendirmedikçe ve yorulmadıkça o ruhsal doyumu elde edemeyecek. Bırak anlamlı çabalara girişsin sorumluluk alsın. İsterse evlensin, hem okur hem evli olur bişey olmaz. O reşit biri, ona reşit insan muamelesi edin, evin en küçükleri kendilerini bebek gibi hissetmekten nefret ederler. Bırakın büyük adam gibi davransın, hayatının sorumluluğunu alsın. İster okusun ister çalışsın.

muhayyer divan

Bela geliyor gümbür gümbür.
Emekli maaşını alın elinden, yok maaş annenize tahsisli ve o da kendi rızasıyla verdiyse annenize baskı yapın.

abbabaabbaababbabaababbaabbabaab

hocam yok yav "yar ben belanın ta kendisiyim".

kardeşimi tanıyorum. akıllı çocuk ama işte biraz fazla uçarı. iyi adamdır yoksa. şu anki durumda bile verdiği hasar kısıtlı zaten. çoğunlukla 10 gün aç gezip borcunu yine kendi kapatıyor ama şu duruma düşmemek için nedense en başta göstermesi gereken eforu göstermiyor, ona üzülüyorum.

mark greg sputnik

Çünkü sorumlu hissedebilmesi için yumurtanın kapıya dayanması lazım. Sorumluluk duygusunu geliştirmek gerekiyor, lütfen "çocuk değil" diyerek müdahalesiz bırakmayın başıboş kalmasın. 40 yaşına geldiğinde çok daha beter durumlar yaratabilir. Ne gerek var, enerjiyi nelere yönelttiğini takip edin ve onun dilinden konuşun, eğlence tatmin ihtiyacını gösterir ama boştur, sorumluluk olmadıkça eğlencenin doyuruculuğu olmaz. Yaşatın bunu ona.

muhayyer divan

fazla ciddiye almayın vadeli hesap+1

biz bizimkine motor aldık kuryelik yaparken daha az içmeye başladi :d

ala09

Bence ekonomik desteği minimuma indirin ya da kesin.

Bırakın gerekirse 1-2 sene uzatsın üniversiteyi. Üniversiteyi bu şekilde uzatması kendisi için kayıp değil, ilerisi düşünüldüğünde kazanç olur.

10551037

Niye illa ki okul okumak zorunda? Girsin ise calussin hazir istiyorken

halk

savurgan adamı bile terapiste gönderiyorlar, ilginç bir dönemden geçiyoruz :)

nuisance2
1

mobil görünümden çık