Ne yaptıysam yapayım, hangi çekirdeği kullanırsam kullanayım kahvenin aramasını alamıyorum -üzerinde bahsedilen notalardan bağımsız bir şekilde. Öğütücüm Encore, kitapçığında önerilen öğütme derecesi olan 20'yi kullanıyorum. 30gram kahveye 500ml öneriliyor, bana çok sert geldiği için fazla su kullanıyorum sadece, tek fark bu. Ne önerirsiniz? Teşekkürler şimdiden.

Tik'ler gelecektir :)


 

kahvenin öğütülme derecesine bağlı su hemen aşağı akıyor olabilir, biraz daha ince çekersen suyla daha çok vakit geçirebilir.

Kahve çok kavrulmuşsa tadı kalmıyor olabilir. Düzgün yerden düzgünce kavrulmuş kahve al dene. Bu arada sert geldi diyorsan bence fazla kavrulmuş bir kahve olma ihtimali yüksek. Üstüne daha çok su koyunca yine tadı seyrelir.

nhk ni youkosu

Evet, bu dediklerinizi yapıyorum. Aldığım çekirdekler iyi aslında, çok kavrulmuş da değil kesinlikle, farklı kavurucuları da deniyorum ama hayalimdeki tada ulaşamadım nedense.

Bluesque

Sertliği yumuşatmak için daha fazla su kullanmak bir çözüm değil, tds düşer profil gölgelenir, tat aroma sığ hale gelir.

Ben de oyumu yüksek kavuruma veriyorum, eğer damak tadın doğru kalibre olmuşsa tabii. kahveyi söyle bakalım, iyi çekirdek kime göre neye göre. Hangi filtreyi kullanıyorsun bir de onu bilmek lazım. Keza suyu kaç derecede dökmeye başladın, kaç saniyede döktün gibi teknik detaylar da etkiler. Ve tabii ki musluk suyu kullanmadığını umarak konuşuyorum.

Hepsinden öte, chemex pek de ideal olmayan bir yöntem nitelikli kahve demlemek için. V60 yerine niye chemex?

Bruce

Teşekkürler.

En son denediğim kahve: Coffee Department- El Borbollon. Petra'nın Chemex filtreleini kullanıyorum. Suyu 100 derecede döküyorum ahah :)

V60'ı kapasitesi göreceli olarak daha az olduğu için kullanmadım, bir de cam daha sağlıklı geliyor. Bazen 3-4 bardak demlediğim oluyor Chemex'le. Ama iyi bir öneri, V60'ı da araştırayım.

Arıtılmış su kullanıyorum ama musluk suyu denebilir mi bilemedim :)

Bluesque

Kahve check, filtre check, arıtma suya şerh düşüyorum.
Kaynadıktan sonra oda sıcaklığında 40-50 saniye bekletmek gerekiyor suyu, kaynar kaynamaz dökmemek gerek ama kaynar olsa da bu kadar fark yaratmaması gerekir. Geriye bir tek damağının kalibrasyonu kalıyor, onu da buradan anlayamayız zaten.

Nitelikli kahveyi pour over olarak tek seferde 3-4 bardak demleyemezsin bir de. Bence o sevdadan vazgeç. Kahve ve su miktarı arttıkça dengeler değişiyor, logaritmik artışla yürümüyor. Elindekilerle ölçüyü yarıya indirip denersen farkı görürsün diye düşünüyorum.
V60'ta 25 gr kahveden fazlasını kullanmamak gerek mesela, o da jenerik ölçüye göre 400 ml yapar. O da soğuyunca profili çeşitlenen bazı çekirdekler için fonksiyonel oluyor. Yoksa demlemeden 2 saat sonra içilen bir kahvenin hayrını görmek çok zor.

Bruce

@Bruce
Teşekkürler.

Suyu bekletmeyi ve Chemex için önerilen 30g -500ml ölçüsüne tam uymayı denedim; biraz daha iyi oldu ama tad sorunu aynı. V60'la tadın daha net ayrıştırılabildiğini okudum ben de; sanırım onu da deneyeceğim.

Damak tadı meselesi için, kahveyi bütün ev ahalisine yapıyorum; notalar konusunda onlar da ayrıştıramıyorlar :)

Bluesque
1

mobil görünümden çık