[q]
(9) 

Kimlik numarası

icemanx1905 #1593082
Yeni doğan çocukların kimlik numarası anne baba'dan tamamen farklı mı oluyor.
(ilk 3 hane bile)



 

evet

pide

İlk hane benimle aynı

kullanicadi

@kullanicadi

kimlik numaralarında belli bir algoritma var ya bir kişi kendi numarasını baz alarak kendinden önceki veya sonraki numarayı bulabiliyordu.


yeni doğan kişiye kimlik no atanırken bu algoritmaya göre yapılmıyor herhalde

icemanx1905

Şöyle söyleyeyim bir çocuğumun sadece ilk rakamı benimle aynı, diğerinin kimlik numarasının alakası yok

kullanicadi

2010 ve 2011 doğumlu iki çocuğumun da tc'lerinin, ne benimkiyle ne de hanımınkiyle ve hatta ne de birbirleriyle bir alakası yok.

abbabaabbaababbabaababbaabbabaab

tc kimlik numaralarında son 2 hane, ilk 9 hanenin modüler aritmetik kullanılarak oluşturulan bir algoritmaya göre oluşturulan doğrulama basamakları. ilgili algoritmaya göre sonuç mutlaka çift çıkıyor hatta.

ilk 9 hane ise bir önceki veya sonraki tc kimlik numarasından 29.999 eksik veya fazla.

yani tc kimlik numaranızın son 2 hanesini atın, kalan sayıya 29.999 ekleyin (veya çıkarın), bulduğunuz yeni 9 basamaklı sayıya algoritmayı uygulayıp son 2 hanesini bulun. elde ettiğiniz sayı yine ailenizden birinin (muhtemelen sizden önce veya sonra aileye giren birinin) tc kimlik numarası çıkacaktır.

çıkmıyorsa da o numara boştadır. her 29.9999 farka sırayla verilip verilmediğini çözemedim. ama birkaç sefer daha 29.999 daha ekleyip (veya çıkarıp) aynı işlemi uyguladığınızda sülalenizin tc kimlik numaralarına ulaşıyorsunuz.

o yüzden ilk 2-3 hane genellikle aynı. 29.999 ekleyip çıkardığınızda ilk haneler çok fazla değişmiyor.

edit: yeni doğumlarda durum farklı olabilir, sistem aynı ama başlangıç noktası farklı bir kişiden olabilir. benimle oğlum arasındaki fark 29.999'un katı değil. ama ilk haneler yine bana yakın, annesine değil.

kibritsuyu

bizde tamamen farklı

elorelia

@kibritsuyu

hocam anladığım kadarıyla kimlik nolar ilk çıktığında var olan kişlerde bu algoritma var.
Nüfus kütüğünde aile sırası 20. olan biri yukarı doğru bu algoritma ile büyük büyük dedesinin noyu bulabilir. Aynı şekilde 15. olan da 20. kişinin no yu bulabilir.

20. kişinin diyelim 2024 yılında çocuğu oldu, burada aile algoritmasına göre hesaplanan 21. no değil tamamen farklı bir numara oluyormuş herhalde

icemanx1905

@iceman

evet sanırım öyle bir durum var. yani son 2 hane hariç babamın numarasından benim numaramı çıkarıyorum, 419.986 (29.999 x 14), annemin numarasından kendiminkini çıkarıyorum 119.996 (29.999 x 4) çıkıyor. ama kendi numaramdan oğlumunkini çıkarınca anlamsız bir sayı çıkıyor.

tc kimlik numarası sistemi ilk çıktığında hayatta olan kişilere bu algoritma ile numara verildi. yeni doğanların ise bambaşka bir sistemi var. rastgele olduğunu sanmıyorum, yine kendi içinde bir algoritması vardır. bizde herkes 127 diye başlıyor, oğlanınki 112, yine çok 4'lere 5 lere gitmemiş, yakınlarda gezmiş. sistemli mi, tesadüfen mi bilmiyorum.

fakat son 2 hane doğrulaması hepsi için hala geçerli.

kibritsuyu
1

mobil görünümden çık