duyurunun değerli inşaat mühendisleri,

son dönemde bir ev almaya niyetlendik istanbul'da. 1999 depreminde ağır hasarlı bir evden canımızı zor kurtardığımız için deprem dayanımına da elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum. mühendis olduğum için belli bir noktaya kadar bazı kavramları anlıyorum ama tabii benim bilgim de oldukça kısıtlı kalıyor çoğu konuda.

ibb'de uzun süre inşaat mühendisliği yapmış olan komşumuz (şu an bir ilçe belediyesinde de belediye başkan yardımcısı), 2002 (tam tarihten emin değildi, ben de bulamadım) deprem yönetmeliği ve sonrasında yapılmış bir ev satın alabilirsiniz dedi. ancak ben o kadar rahat olamıyorum. özellikle son dönemde tartışılan asmolen döşeme konusu nedeniyle iyice takıntılı oldum. baktığım evlerde kiriş arıyor, bodrum katlara iniyor ve duvarlara hafifçe vurup kolon/perde arıyorum. google street view'den eski tarihlere gidip evin inşaat halini inceliyorum.:) okuduğum kadarıyla eğer hesap ve kitap doğru ise asmolen döşemenin de bir tehlikesi yok. ancak son 2018 yönetmeliği ile sınırlamalar getirilmiş. dün altı katlı sıfır bir binada bir eve bakmaya gittim. evin iskanı henüz yok, alınma aşamasında. dükkanı da henüz kullanılmadığı için tavana baktım. sanırım asmolen döşeme ama sanki arada çelik de var. nasıl bir şey bu böyle?

ibb.co
ibb.co

ufak bir kredi de çekmeyi düşünüyoruz. ekspertiz yapılacağı için de biraz rahatlıyorum ama endişeliyim yine. sizin genel tavsiyeleriniz ne olur?

şimdiden çok teşekkürler.

 

çok aşırı bilgim yok bir dönem araştırmıştım. çok yüksek katlı olmadığı takdirde asmolen tavanın bir dezavantajı bulunmuyor diye biliyorum, sanırım yönetmelik de böyle olmalı. apartman da sadece 6 katlı, bence endişelenecek bir şey yok.

awlmi

Bu işlerle yıllardır uğraşan bir inşaat mühendisi olarak buradaki kritik konu aslında deprem perdesi dediğimiz depremin oluşturduğu yatay (düşey deprem kuvveti de var ancak yüzdesel olarak yatay kuvvetin %30'u kadar etkili) kuvveti sönümleyen elemanların bulunmasıdır. Deprem sonrası yapıda meydana gelen aktarım şu şekilde olmaktadır. Öncelikle yatay deprem kuvveti yükün bulunduğu döşemeden kirişlere kirişlerden perdeli sistemse perdelere çerçeve sistemse kolonlara kolonlardan da temele aktarılır. Yani 2018 deprem yönetmeliğinde asmolen veya kaset dediğimiz ve yatay deprem kuvveti aktaramayan döşemelerin kullanımı çok kısıtlanmıştır. Böyle bir döşeme yapmak isterseniz deprem perdeleri ile yapıyı oluşturmanız gerekiyor. Bu nedenle 2018 deprem yönetmeliğine uygun ev almanızı tavsiye ederim. 2007 deprem yönetmeliği de bütçe yetmezse düşünülebilir ancak daha öncesini ben önermem. Daha detaylı sorular için özelden de yazabilirsiniz. Özetle ev alma planınız varsa elle vurarak kolon kiriş tayini yapmadan yapısal sistemini görebileceğiniz projeleri isteyin. Yapı ruhsatı veren idarelerin durumu içler acısı o nedenle deprem yönetmeliklerine ek olarak yük aktarımının düzgün olduğu yapısal sistemlere sahip ev seçmek önemli hale geliyor.

Take it away honey

Fotoğrafları inceledim. Kalitesiz kötü işçilik. İmkan varsa başka ev.
Ekspertiz sıva üstü görebildiğini görür, yazar.

Dükkana merdiven için yırtık bırakmış, orayı da geçici olarak kapatmış, gördüğünüz şey bu. İskandan sonra kaçak olarak açılacak diye düşünüyorum. (Kötü niyetliyim evet)

(not: inş.müh.)

Ekleme: içim elvermedi biraz daha kötüleyeceğim.

-Düzensiz nervür kirişi ölçüleri.
-Her yerden düzensiz açılmış karotlar, döşemeyi katletmiş.
-Elektrik borulaması berbat, düzensiz rastgele.

Yani sizin o kadar pimpiriklenmenizin tam zıttı bir işçilik kalitesi. Tam bir mahalle arası müteahhiti işi.

artci sarsinti
1

mobil görünümden çık