Son günlerde inanılmaz korkunç olaylar oluyor, hepimizin psikolojisi bu durumdan etkilendi. Bir yandan istatistiksel olarak düşünmek istiyorum. Bazıları sosyal medyadan dolayı her olaydan haberdar olduğumuzu, geçmişte de nüfusa oranla benzer suç istatistikleri olduğunu söylerken diğer bir taraf gittikçe yozlaşan ve çürüyen toplumun nüfusa oranla daha da artan bir şekilde suç olayları gerçekleştiğini savunuyor.

Türkiye’yi geçmiş yıllarla ve diğer ülkelerle kıyaslamak istiyorum. Bunun için güvenilir istatistik kaynakları biliyor musunuz? Kişisel görüşünüzü degil, veriye dayalı bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.


 

Şu var mesela

x.com

Mirket

Objektif olmaya çalışayım, her ülkenin kayda geçme metodu farklı

Örneğin isveçte, bir kadına tacizde bulundun, eve geldin mesaj attın, 3 gün sonra iş yerinin önünde bekledin, bu kayıtlara 3 farklı vaka olarak geçiyor

Türkiyede bunları yapsan ya kadın korkusundan şikayet edemez kayda geçmez ya da tek vaka olarak geçer

Bu durumda iki ülkeyi karşılaştırırsan, aynı ayda isveçte 800 vaka görürken türkiyede 100 vaka kaydı görebilirsin, biz aslında baya iyi durumdayız demek ki çıkarımı yapabilirsin

Ülkelerin bu iç işleyişini de iyice bilmen gerek karşılaştırmak için

grimavi

Avrupa ülkeleriyle kıyaslamak pek doğru değil. ABD ve orta-batı Avrupa'da her zaman suç oranları daha yüksek olur. Suçların niteliği de daha farklı olur.

Bunun sosyal ve kültürel birçok sebebi var.

Suudi Arabistan, Dubai, Bahreyn, Kuveyt gibi ülkelerle de kıyaslamak doğru olmaz onlarda da adi suçların oranı her zaman düşük olur.

Kıyas yapmak için mısır, fas, ırak, azerbaycan gibi ülkeler daha uygun.

hebanon

toplumsal cinsiyet eşitsizliği, tce dayali şiddet, cinsel saldiri ve taciz istatistikleri icin eige'nin arşivine bakabilirsiniz. avrupa verisi orada var. unwomen ve unfpa raporları da dünya verilerini veriyor. türkiye'deki veriler cok güvenilir degil, zira hem kayitlar veriler düzgün toplanmiyor hem de şikayet oranı diger ülkelere göre daha düşük.

deckard
1

mobil görünümden çık