Özellikle beşeri bilimler alanında çalışanları soruyorum. Onları diğerlerinden farklı kılan ne sizce? Diyelim ki, Antalya'da bir tarihçi var, çalışmaları çok iyi. Kimlerin dikkatini çekiyor da teklif alıp sözleşme imzalıyor oradan?




 

Valla benim gördüklerim zaten tc vatandaşı olmayan, uzun yıllardır abd'de yaşayan türkler. Ama verdiğin örnekteki gibi bir durum biraz ayrıksı. Tr'de tarih çalışanlar genelde ya Osmanlı ya da yakın Türkiye tarihi çalışıyor. Spesifik alan olduğu için de ilgili dersleri orada verecek pek kişi olmadığından başvurular başarıyla sonuçlanıyor. Yurtdışında beşeri bilimler alanına bakarsan öyle felsefe falan çalışan Türk görmezsin. Osmanlı tarihi, ortadoğu uluslararası ilişkiler, Türkiye falan filan sosyoloji saha çalışması... yani cinyıs oldukları için değil de zaten o alanda uzman birkaç kişi olduğu için oradalar.

prole

Antalya'daki tarihçi kimsenin dikkatini çekmiyor. Genellikle 18 yaşında lisans okumaya ABD'nin top üniversitelerine gidiyorlar, sonra yine top üniversitelerde yüksek lisans, doktora derken zaten amerikalı oluyorlar. Bu şekilde eğitim almış olan onlarca Türk içinden en iyisi de Harvard'a giriyor.

cek
1

mobil görünümden çık