Aynı mahalledeki başka bir binada oturan, 12-13 yaşlarında, otizmli olduğunu düşündüğüm bir çocuk var. Aylardır mahallenin kedilerini gelip kovalar, yakalarsa kafasını sıkar, ayağıyla kuyruklarına basmaya çalışırdı. Anne babasına söyledim ama çocuktur yapar dediler. Tatlı dille çocuğu uyardım. O da sadece seviyorum dedi ve devam etti. Pek bir sonuca varmadı yani.

Bir iki haftadır ortalıkta yoktu. Bu hafta geri gelmeye başladı ve mahalle olarak kediler için koyduğumuz mamaları yiyor. Dakikalarca avuç avuç hem yaş mama hem kuru mama yiyor. Sonra da binanın kapısının önüne kusup gidiyor. Az önce aynısını yine yaptı.

Başka komşular bu sabah toplanıp annesine gitmişler. Kadın evde sıkılıyor diye dışarı salıyorum ama bir çocuğu mahalleye sığdıramadınız, kimseye zararı yok evladımın, tadına baktı diye ölmez ya, kedileriniz ve mamalarınız ne değerliymiş, benim evladımdan kıymetli mi demiş.

Biz bu çocuğa ne yapacağız? Nasıl kovarız diye sormuyorum. Ailesi okuldan gelince dışarı bırakıyor ve 21-22 gibi eve giriyor. Kimse ilgilenmiyor yazık. O yediklerinin çocuğa zararı olacak. Taş toprak da yiyor galiba. Kapıcımız dün kusmuğu temizlemeye çalışırken sinir krizi geçirdi. Çok mahzun yani höt zöt yapmaya zaten kıyamam. Ki olan biteni de anlamıyormuş gibi bakıyor etrafa. Psikolog arkadaşıma sordum. Kedilere birlikte mama yedirin dedi ama zaten mama verirken çocuk hep etrafımızda ve bizi görüyor. Napalım bilemedik. Mantıklı, uygulanabilir, sevgi temelli önerilere açığım.

 

vatan ve millete hayırlı bir iş yapmak ve çocuğun hayatını kurtarmak istiyorsan, çocuk bir daha bir şeylere zarar verdiğinde suratına bir fiske atarsın. şaka veya zalimlik olsun diye söylemiyorum.

çocuk otizmli değil ilgisiz büyüdüğünden öyle. ben dağ başında yaşıyorum beş yıldır, burada örneği çok. bildiğin sokak köpeği gibi, 3-4 yaşında çocuklar gece yarılarına kadar dışarda kafalarına eseni yapıyor. çocuk neticede, ana babaya ilgiye muhtaç. sınır çizilmesine muhtaç. hayvan gibi yetişiyor. bu noktaya gelmiş çocuk anca dayakla düzelir.

edit: ayrıca apartman görevlisinin temizlediği kusmuğu anasının kapısına bırakmanız gerekirdi.

titanyum22

Engeli olduğu bariz olan bir çocuğa vurmaya kalkma salata. Hatta engeli olmayan çocuğa da vurma. Bin tane yol bulunabilecekken akla ilk gelenin bu olması garip.

potasyum bebek

Psikolog arkadaşınız kedilerle birlikte mama yedirin derken ona da yiyecek bir şeyler (cips vs gibi) verin mi demek istedi? Benim de aklıma o geldi.

peki madem

Bence kedileri beraber besleyin demek istedi

kisa

Şımarık bir çocuk olduğunu düşünmüyorum, mahzun duruyor etrafına olup biteni anlamaz gözlerle bakıyor diyorsunuz. Burada bir ilgisizlik var, annenin el atıp çocuğu özel eğitime terapiye falan götürmesi lazım siz kendiniz bu işi yapamazsınız. Ya anneyi bir şekilde ikna edeceksiniz ya da geçici çözümler bulacaksınız. Çünkü sorunu asıl çözmenin yolu annenin çocuğunda bir sıkıntı olduğunu kabullenip işe koyulmasından geçiyor.

Yeterli zamanı ve şefkati olan bir arkadaş çocuğa görevler verecek bir süre yanında tutacak, takip edecek. Kediye zarar verdiğinde ısrarla ve sabırla bunun kötü olduğu uyarısını yapacak, kedileri beslediğinde olumlu pekiştireç verecek. Anne babasının 3 4 yaşlarında yapması gerektiği şeyi 12 13 yaşında yapacaksınız özetle. Okulda nasılmış acaba? Böyle bir çocuğun annesini okuldaki rehber öğretmen kim bilir kaç kez çağırmıştır bilmemeleri imkansız. Aklından zoru olmayan bir 12 13 yaş çocuk taş toprak yemez. Sırf pislik olsun diye kedi maması yemiyordur yani.

kullanicadi

Kedileri birlikte besleyin dedi ama kediyi beslerken çocuğa cips vermek de iyi bir fikir olabilir. @peki madem

duygusalatasi

Çocuk kesinlikle engelli zaten, konuşmasından da belli. Asla vurmam garibana. @potasyum bebek

Annesiyle tekrar konuşmaya çalışacağım :/ @kullanicadi

duygusalatasi

sosyal hizmetlere ihbar edin, engelli çocuk var, ailesi ilgilenmiyor sokaktaki kedi köpek mamalarını, taşı toprağı yiyor diyin. hatta abartın çocuğa yemek vermiyorlar heralde diye. iki tane polis kapısını çalıp sosyal hizmetler uzmanı eşliğinde annenin ifadesini alsın da kıymetli evladını sokağa samak neymiş akılları başına gelsin. bu devirde ben bu yaşımda sokağa tek başıma çıkmaya korkuyorum, bu analar babalar ne rahat çocuğun başına bişey gelir mi demeden saldım sokağa mevlam kayıra.
sosyal hizmetler devreye girince hiç değilse çocuğun gerçekten engelli olup olmadığı ortaya çıkar, engelliyse ihtiyacı olan doğru düzgün bir eğitim alır.

halanne

halanne'nin dediğini okurken aklıma geldi. hatta görevlilere göstermek için çocuğun videolarını çek derim. mesela akşam saati, herkes evdeyse ve çocuk yalnız başına geziyorsa ortalıkta, videosunu çek. toprak yerken, hayvan mamasını yerken hep çek. biriktir. yoksa yetkililerin kuru kuru şikayetle ilgileneceklerini sanmıyorum.

titanyum22

bak sana devlet kurumu geçmişi olan birisi olarak ek bir tavsiye vereyim.

asla tek bir kurumla bırakma ihbar olayını.
her şeyden önce elinde delil olması açısından çocuğun bu olumsuz davranışlarını kanıtlayabileceğin fotoğraflar, videolar vs. kaydet.
o sorumsuz anne bozuntusu mahluk olur da "yok öyle bir şey" vs. derse, at polisin ya da sosyal hizmetler görevlisinin önüne susar tek kelime edemez.

her zaman önce polisi ara, abart abartabildiğin kadar. getirt o polisleri o sokağa muhakkak.
sonra ambulansı arayıp yabancı madde tüketen, zar zor yürüyen, kusan ve "yalnız" (burası en önemlisi) çocuk ihbarında bulun. yalnızlığı özellikle vurgulayın ve etrafta anne-babasını göremediğinizi kesinlikle söyleyin. (eğer sorarlarsa)
en sonda da sosyal hizmetleri arayıp gerekli ihbarda bulunun.

edit: hatta üstteki listeye vali, kaymakam, ilgili belediyenin sosyal hizmet müdürlüğü vs. gibi yerel yönetim organlarını da ekleyebilirsin. sakın çekinme, sen dediğim yoldan git. devlet bunun için var. sakın endişen de olmasın "ay acaba abarttım mı?" falan diye. vatandaşlık görevini yerine getiriyorsun bu dediklerimle.

thedepressed

İlgili kurumlara bildir ama aile zaten her şey yolunda gibi görüyor. Aile çok ikna edilebilir gibi durmuyor.

rock n roll

Buna pika sendromu deniyor. Besin eksikliği ve psikolojik sorunların bir sonucu

ferenc

benzer şikayette bulunmuş biri olarak thedepressed'i dinlemeni öneririm.

iş için gittiğim orta anadolu'nun bir ilçesinde alt kattaki kadın çocuğu bağırıyor çığlıklar atıyor, çocuk da ondan daha çok çığlık atıyor vs. dövüyor mu bilemedim. polisi aradım.

tüm toki bana düşman oldu. sosyal hizmetler ilgilenmedi. aile beni tehdit etti ve ben yalan söylemek zorunda kaldım, haberim yokmuş gibi davrandım.

janderzel zartanyan

Kedi köpek maması sorun değil ki :(
Bu çocuğun başına her an her şey gelebilir. Önce ailenin sonra devletin özenli davranması lazım bu çocuk için. Çok çok zor bir durum.
Mama yememesi için bir sürü şey yapabilirsiniz ama konu daha derin, daha üzücü. Umarım o çocuk kötü insanların radarına girmez.

mrvln

Pika+1
Yarın avuç avuç çivi de yutabilir. Cam da yer. Sonu yok.
Besin eksikliği olabilir de olmayabilir de. Ama gözetim altında tutulması gereken bir çocuğu salıyorlar. Kedi meselesinden bağımsız olarak. Vincent Cassel filmi vardı Hors Normes, aklıma geldi. Ne kadar ciddi önlemlerle yaklaşıldığını hatırladım.

sibertenik
1

mobil görünümden çık