çok büyük ihtimalle evet, ama instagram nasıl buna alet oluyor?

instagram'da gezinirken "c.... müzik market" diye SPONSORLU yazan bir post gördüm. marshall (hoparlör, amfi üreticisi) 60. yılı şerefine 14 bin liralık bluetooth hoparlörlerinden 60 tanesini 350 liraya satıyormuş. 14 bin lira nere, 350 lira nere. işportadan çin malı alamazsın. aklıma ilk sülün osman'ın "ben hep beni dolandırmak isteyenleri dolandırdım" hikayesi geldi.

olacak iş değil. ama koca firmanın da 60 tane hoparlör için böyle bir güzellik yapıyor olması da gayet mümkün. bir de bulmaca falan yapmışlar, kutuya tıklıyon, üç hakkın var kutudan hoparlör çıkarsa hak kazanıyon falan. üçüncü denemede çıkıyor hoparlör, şans faktörünü de sokmuşlar devreye. sonrası ise form doldurma, ödeme bilgileri vs. kredi kartını sorduğu yere kadar gelip kapattım.

sorum şu. instagram bana bunu "sponsorlu" olarak gösterdi. dolandırıcılar mı reklam veriyor, intagram mı önüne gelenden reklam alıyor? böyle güven sağlamak bu kadar kolay mı?

yoksa 14 bin liralık hoparlörü 350 liraya almak gerçek mi lan?

 

Evet dolandırıcılar reklam veriyor. Çalıştığım firmanın ürünlerini 50 TL'den instagramda gördüm ve firmamızın ürün ile alakalı böyle bir kampanyası olsa kesin bilirdim.

Facebook tarafından veriliyor reklam, instagram ile entegre.
Mağazamızın adı ve görselleri de kullanılıyor. Yasal yollarla şikayet ettiğimizde herhangi bir sonuç alınamıyor, reklam veren merkezini zimbabve vb. ülke olarak göstermiş oluyor ya da facebook'tan bu bilgiler paylaşılmıyor. Sadece facebook'a bu firma dolandırıcı ve bizim adımıza reklam oluşturmuş diye kayıt açabiliyoruz.

O sırada bazı müşteriler kredi kartı bilgilerini çoktan çaldırmış oluyor ve 50 TL'lik ürünün geleceğini sanıyorlar ayrıca bir de tüketici mahkemesine gideceğini söyleyenler bile var.

c0sh_kun

İnstagram Facebook google'da bir sürü dolandırıcı reklamı var. Bu büyük firmalar reklam verenin ne olduguna bakmıyor reklamın parasına bakıyor. Reklam şikayet yerse o zaman kaldırıyorlar.

Mesela Facebook üzerinden dolandırıcılar x kuşagını öyle bir yiyor ki akıllara zarar.

Google da arama yaptıgında en üstte reklam içerigi sayesinde seni dolandırıcıların sitesine sokuyorlar.

Dikkatli olmak lazım.

limonlu eksi

peki amaç ne burada? yani kart numarasını ele geçirip patlatmak mı, 350 liraya hoparlör alacağını sanan kerizlerden 350 350 toplamak mı? kart numaramı girersem başıma hangisi gelir?

kibritsuyu

350 liradan fazla çekecek kart numaranı girersen. gerçek olması imkansız.

jelly bear

Evet kart bilgilerini almak,

Hatta ben zaman zaman öyle siteler gördüm mü arada sırada kart bilgilerine ad soyad kısmına "İşler nasıl" "Düşüyormu Böyle" gibi datalar girip trollemeyi seviyorum, yalnız o sitelere giriş bile çok riskli.

Sipariş veren müşteriler genelde orada gördüğü kadarki tutarı ödemiş oluyorlar. Bu yüzden hemen şüphelenmiyor. Ama kart bilgileri gittiği için gece geç saatlerde kredi kartından paralar çekilmeye başlıyor.

c0sh_kun

instagram ekmeğine bakıyor sanırım. kaç kere şu türkiye petrollerini falan şikayet ettim. olumsuz geri dönüş yaptılar. adamlar yapay zeka ile rte'yi konuşturarak reklam verecek kadar ileri gitmişler.

lazpalle

Dolandırıcılığın dik alası her gördüğümde şikayet ediyorum silmedik reklamı diye geri dönüş yapıyor instagram.

İnstagram sponsorlular baya mayın tarlası istediğiniz şirketin adı logosu ürününü 5 kuruşa koyup bi de benzer web sitesine link atıp kart toplayabiliyorsunuz.

hedep

instagram reklam vereni araştırmıyor. şikayet edince de kabul edilmiyor. facebook öyle mi? reklamları değerlendirtiyor. reklamdaki ürünü satıp alıp gelip gelmediğini ve gerçek olup olmadığını kargo süresine ve ödediğin vergisine kadar denetliyorsun ve facebooka bildiriyorsun. gizli müşteri gibi yani.

neira

@kibritsuyu amaç şu sen mesala kanıyorsun bu olaya kredi kartı bilgilerini giriyorsun. Sanıyorsun ki 350 lira çekecek. Hayır. Kredi kartı bilgilerini sen o ara yüze girdigin zaman onlar senin kredi kartı limitin ne kadarsa o kadar çekiyorlar. Mesela 200 bin lira limit var. Onu dakikalar içinde buhar ediyorlar. Onun için hep derim İnternetten nereden alışveriş yaparsanız yapın limitli sanal kartınızla yapın. En fazla giden 350 liranız olur

limonlu eksi

"ama koca firmanın da 60 tane hoparlör için böyle bir güzellik yapıyor olması da gayet mümkün." alakası yok. Koca firma 60 tane ürün için neden Instagram'da kampanya yapsın? Kaldı ki 350 TL'nin kime ne faydası var? Çekilişle ya da bedavaya dağıtır.

"Sülün Osman'ın 'ben hep beni dolandırmak isteyenleri dolandırdım' hikayesi geldi." konu tamamen bu. Çok pahalı bir şeyi ucuza kapattığını sanan kerizleri tokatlamak. Yani sokakta biri külçe altını fiyatına ya da %10 daha ucuzuna sattığında almazlar ama "Ben Suri geldi. Para lazım" deyince külçe altın kaplamalı çakmağı da üzerinde ülker filigranı olan alüminyum folyolu taşı da külçe altının yarı fiyatına alıyorlar. Kısa yoldan zengin olmak isteyenler kolay yoldan dolandırılırlar.

Muhtemelen kişisel bilgiler, kart bilgileri vs. toplanıyor. Ürünü iletirken ek masraflar çıkıyor ya da boş kutuda salatalık yolluyorlar.

nawar
1

mobil görünümden çık