Bu duyuru özel ders/danışmanlık hizmeti için fiyat belirleme amacıyla açılmıştır.

A kişisi bir yüksek lisans tezi yazmaya çalışıyor ama danışmanı tamamen ilgisiz ve artık süresi kalmamış, süreç sonunda teslim etmezse okuldan atılacağını söylüyor.

İyi bir üniversiteden aynı alanda yüksek lisans yapmış biriyle (B kişisi) anlaşıyor ve tezini yazdırmak değil de, araştırma nasıl yapılır, literatür nasıl yazılır, analiz nasıl yapılır bunları öğrenmek için bir yola giriyor.

Süreç boyunca A kişisi analiz ve raporlamayı da B kişisine yazdırmaya çalışıyor. B kişisi düzenli olarak online toplantı yapıyor ve tez danışmanı gibi kaynaklar sunuyor, neleri nasıl yapması gerektiği konusunda fikirler veriyor ama tezin asıl sahibi şekilsel düzenini, formatını, referans düzenlemelerini, hatta tez savunma sunumunu bile B kişisine yaptırıyor.

Sonuç olarak tezin asıl sahibi A kişisi yalnızca veri toplamış olup B kişisinin yönlendirmeleriyle kendi cümlelerini kurarak tezini bitiriyor.

A kişisi B'ye teşekkür edip bir ödeme yapmak istiyor. B kişisi tüm toplantılarını ve tezle uğraştığı gün ve saat sayısını çıkarmış. Toplamda 105 gün ve 315 saate denk gelecek şekilde mesai harcamış.

Sizce bu durumda A, B'ye günümüz şartlarında kaç para ödemeli?

 

asgari ücretlinin saati yaklaşık yüz lira
seninki kalifiye iş, en aşağı saati 800 eder
en az 200 bin diyorum

titanyum22

Yok saati 800 etmiyor maalesef. Araştırma görevlisi maaşından oranlayın. Brüt olarak şu an saatlik 300tl yaklaşık. Ödeme şimdi olacağına göre iş geçen sene yapılsa bile ödeme bu birimden yapılmalı. 315 saatin nasıl çıkarıldığı da önemli, her ıvır zıvır sayılmayabilir. Tamamı sayılıyorsa brüt 94500tl olur, elden olacaksa indirim yapılır.

osssy

300 çok azmış be osi. valla yazık o kadar dirsek çürütmeye.

azıcık şerefsiz biri olsa, adamın kendi yapmadığını okula anlatmakla tehdit eder 500 bin koparırdı. inşallah tek seferde tamamını alabilir. keşke ilk başta bunun pazarlığını yapabilseymiş.

titanyum22

200k da tr'de tez ederi için çok geldi bana ondan merak ettim. Soran kişi tarafsız sorduğu için ben iki taraf için de makul olacak memur maaşını baz aldım. Onu da kabaca yaptım, alacak kişi rakamı kontrol etsin mutlaka brüt üzerinden. Alacak kişi her zaman, bu standart memur işi değil daha kaliteli bir iştir ya da böyle yapacak başkası yoktur vs. sebeplerle emeği için daha yüksek bir birim ücret talep edebilir tabii.

osssy
1

mobil görünümden çık