bugün kafama takılanları sorma günüm.

özellikle şehirlerarası yollarda yol kenarında görüyorum bu taş döşeli istinat duvarlarını.

örnek: www.unkatasduvar.com

çin eziyeti gibi değil mi lan bu koskoca duvarı puzzle gibi tek tek taşla örmek? yani içine demir donatı konmuş kalıba mikserle haaarşrşş diye beton dökmek kadar sağlam da gelmiyor bana. ha yapıldığına göre illa sağlamdır, mühedisler açıklasın. ama işçilerin puzzle gibi eğri büğrü taşları tek tek uygun şekilde denk getirmeye çalışması bana eziyet gibi geliyor.

www.unkatasduvar.com

yazık değil mi lan bu adamlara, eğilmiş tek tek taş döşüyor, daha arkasında dev gibi dağ var, dolduracak orayı.

bunun avantajı nedir ki tercih ediliyor?

 

yanlışsam düzeltin ama,

hem daha estetik hem de daha sağlam. içinde demir olmadığından maliyeti de daha azdır muhtemelen. maliyetten emin değilim de daha sağlamdır.

jelly bear

avantajı taşlar yol yapılırken yapılan tesviye ve kazı işlemlerinden elde ediliyor. hemen orada kullanıldığı için nakliye masrafı yok. harç yapılıyor taşlar diziliyor arka tarafı daha gelişigüzel konuluyor. en dış kısmı ise estetik açısından bu hale getiriliyor.

yani hem ele geçen taşları bir yere götürme ihtiyacı kalmadan değerlendiriyorsunuz, hem de estetik bir görüntü elde ediyorsunuz.

bravoteam

Beton m3 ve demir kilo fiyatı o kadar uçtu ki mason taş ustası olmadığı sürece bu tarz örmenin işçilik maliyeti daha düşük olacaktır.

Bruce

bravoteam +1
betonarmeden sağlam değil
daha ucuz olmayabilir, taş ustası yevmiyesi 5bin liradan başlıyor
eziyetli olabilir
puzzle gibi örmemiş, kabaca rastgele örüp aralarına harcı basmış

lambırcek
1

mobil görünümden çık