Selamlar, ben Almanya'da ikamet ediyorum ve Türkiye'de evimi kiraya verecegim.
Kira gelir beyannamesinde normalde kendi oturdugun evin kirasini gösterebiliyormussun ve bu vergiden düsüyormus. Simdi ben Almanya'da kiradayim. Euro olarak ödedigim kira, Türkiye'de alacagim kiranin cok üzerinde. Hepsi bankada dekontlu (ama her sey Alman bankasi üzerinden Almanca olarak kanitli), ben bu tutar gider olarak girsem kabul edilir mi? Vergiden düsme ihtimalim var mi?

Bir de cok spesifik bir konu ama belki benzer durumda birileri varsa, acaba bu kira gelirini Türkiye'de bildirdikten sonra, Almanya vergi bildiriminde de bildirmem gerekir mi?

Tesekkürler

 

Ben de baska bir Avrupa ulkesinde benzer durumdaydim. Turkiye disinda odediginiz kirayi malesef vergiden dusemiyorsunuz. Zamaninda muhasebecilerle de kontrol etmistim, degismediyse durum bu.

Teorik olarak Turkiye'deki gelirinizi Almanya'ya bildirmeniz lazim, ama cifte vergilendirmeyi onleme anlasmalari sebebiyle mali acidan bir yukumluluk cikmaz herhalde. Ama bildirmezseniz haberleri olur mu o da ayri soru.

sertac akin

Cevabi ben bilmiyorum ama Reddit/finanzen da sorabilirsin bunu

sonsuz

"türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (çalışma veya oturma izni
alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan türk
vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri türkiye’de
elde ettikleri kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz"

6.1 madde 10
www.gib.gov.tr

Para Tr hesabiniza yatiyorsa, ve siz almanyada vergi mukellefiyseniz bu parayi bildirmemeniz halinde almanyaya yada baska bir ab ulkesine getirmeye calistiginizda ceza yeme ihtimaliniz olur. Vergi cikmayacak olsa bile, cunku ceza bildirmemeye kesilir vergiyi odememeye degil.Elbette ki kanunlar ulkere gore degisir. Ama oyle inanilmaz bir ceza da cikmaz.

wallcan

Peki bir ek sorum daha olacak, ben Türkiye'de bir de ailemin kirasini ödüyorum. Ama ben parayi babama gönderiyorum o da ev sahibine gönderiyordu. Madem almanya'da ödedigim kirayi düsemiyorum, bari bu ailemin evinin kirasini artik ev sahiplerine ben göndereyim ve onu düseyim.
Böylece vergi dairesi dekontlari görür, aciklamasinda da ev kirasi yazar. Zaten benim TR ikametim de o evde hala, ikinci adresim edevlette.
Tek sorun kira kontratinda babamin adi yaziyor. Bu sekilde yine usulsuz olur degil mi? Benim yeni kontrat yapmam ya da kontrata ismimi ekletmem gerekir?

kaputt

Kontratin yaninda, sizin direkt yatirmaniz lazim adamlara, aciklama olarak kira vs. olabilir. Tek sikinti benim de bilmedigim sonuc olarak orada direkt ikamet etmeyeceginizden bu sayilmaz diyip demeyecekleri. Adresinizin orasi gozukmesi baska bir sey.

Misal baska bir fikir getirdi bu aklima, trye geldik yazlik kiraladik 3 aylik. bunu dusebiliyor muyuz? ben de bilmiyorum misal. Vergi uzmani lazim.

wallcan

benim orada ikamet edip etmedigimi bilemez ama. belki iki evim var istersem 6 ay kaliyorum. istersem 6 gün. bence ona karisamamali, dekontlar benim adima ve kontrat benim adima olunca.

yazlik kiralama daha degisik bir durummus ya, hic emin olamadim. sanki gecici olunca sayilmamali gibi ama dediginiz gibi hepsi icin vergi uzmani yorumu almak lazim en mantiklisi.

kaputt

Abi senin bu bilgileri direkt Almanya'da yasayandan alman lazım.
Ben misal bu sene öğrendim Fransa'da aileme 3500€ kadar yıllık yardimi sorgusuz sualsiz yapıp vergiden belli bir miktar dusebildigimi. Örnek veriyorum bu sene 1300 mu ne yolladim, 250€ mu ne vergiden düşüyor.
Bunu reddit ya da alman forumlarinda falan araştır, orada da vardir.

Fransa bu arada başkası adina yollamani kabul etmiyordu. Direkt birinci derece aile üyesine yolluyordun. Gün gelir de belge ister diye de belgen olsun kenarda diyordu.

logisticsmanager

@logisticsmanager bu vergiler Türkiye gelir vergisi, konusmalar Almanya icin degil.
Ev ve kira geliri de Türkiye'de zaten.

Türkiye'de gelir beyannamemi yapacagim, vergimi ödeyecegim, sonra Almanya'da bunu bildirecegim ama muhtemelen vergi ödemem gerekmeyecek. Simdilik TR kismini cözebilsem yeterli.
Baskasi adina ödeme dediginizin de Almanya ile alakasi yok. Türkiye'deki evimden aldigim kira gelirinden, Türkiye'de ödedigim ailemin evinin kirasini düsebilmek.

Bu arada evet aile yardimi ödüyorsaniz Türkiye'ye Almanya'da da 2000 euroya kadar vergiden düsüp ödeme alabiliyorsunuz :)

kaputt

Ben Almanya kismini aciklayayim.Turkiyede elde ettiginiz kira gelirini Almanyaya bildirdiginizde bu kira gelirine ALmanyada ilave vergi odemeyeceksiniz ancak ALmanyada vergi orani progressive.Yani tum dunyada elde ettiginiz toplam gelir oraninda artarak vergilendiriliyorsunuz.Dolayisiyla vergi bareminiz yukselecegi icin ALmanyaya odeyeceginiz toplam gelir vergisini arttiracaktir bu ilave kira geliri

turkuaz
1

mobil görünümden çık