Mercedes EQB ile bu hafta İstanbul’dan İzmir otoyolu üzerinden Bodrum’a gideceğim. Menzil 350-400 km desek, nerelerde durup hızlı şarj yapmalıyım, daha önce yapan varsa yardım edebilir mi?




 

Uygulama var o söylüyor sana nerede ne zaman durman gerektiğini.

Bruce

Hangi uygulama Bruce :)

gabe h coud

Yok öyle armut piş ağzıma düş, artık ne yapman gerektiğini biliyorsun.

Bruce

www.youtube.com

gabe h coud

Yolculuk nasıldı, sarj sorun oldu mu yoksa sıkıntısız gidip gelebildiniz mi?

liberal

Aracın menzili 450km olmasına rağmen 250km'den fazla yapmıyor. Klima açmadan, telefon şarja takmadan, müzik dinlemeden ve max 100 ile yolculuk mu yapılır? Tabii ki normal benzinli araç şartlarıyla gittik. Gidiş hafta içi öğle saatleriydi, benzinli araca göre 1 saat fazla sürdü, 4 kere kısa süreyle durduk. Memnun kaldık.

Dönüş yolumuz ise inanılmazdı. %40'lardayken önümüzdeki bir Zes şarj istasyonunda durduk. 2 şarj ünitesinden biri sökülmüş, diğeri bakımda. Bir sonraki istasyon 55 km ötede. Oraya gittik. Sadece bir şarj ünitesi var ve 1 saat boyunca dolu. Yolun karşısında aynı istasyondan olduğu için bir üst geçit vs bulurum diye otoyola katıldım ama önceden bakmadığım için şansa kaldım. 19 km gidiş ve dönüş, ekstra otoyol ücreti ve yolun karşısına geçip arabayı %8 şarj kalmışken (20km menzil) şarja taktım. Oradan tekrar otoyola bağlanırken %20 şarj gitmişti bile. Daha ileride yine istasyonda bir ünite var ve dolu. Otoyoldan çıkıp dışarıda bir istasyona gidip şarj edip yine geri döndüm. Bir sonrakine akıllandım ve rezervasyon yaptırdım. Onda da 20 dk benden öncekini bekledim. Toplamda normal benzinli araçla sürenin 5 saat üstünde (6 saat yerine 10-11 saat) sürdü yolculuk. +1000 TL de ekstra otoyol giriş çıkış ücreti.

WTLP değil, konforlu yolculukla net 500 km menzili olmayan araçla uzun yol yapılmaz. Özellikle hafta sonlarında ya da Bayram gibi tatil zamanı insan kafayı yer.

Tesla şarj üniteleri için mutlaka bir adaptör alınmalı. Şu anda Tesla'lar ZES'lerden çok daha fazla. ZES de 10'ar 10'ar yeni üniteler açıyor. Ama şu ana bakarsan birer tane var ve kimseye yetmez bu şarj ağı.

Hızlı şarj üzerine teknoloji geliştirmeden önce ünitelerin sayısı artmalı. 30 dk sürecek şarj 15 dk'ya ineceğine mal değneği gibi 50 km'de 1 tane istasyon koyacağına 10'ar tane koyulsa çok daha mantıklı olur. 400 kwlık üniteyi ne yapayım doluysa. Seneye bahar aylarında Tesla ile tekrar denerim, bu sefer şarj istasyonları açılır ve umarım daha rahat bir yolculuk olur.

gabe h coud
1

mobil görünümden çık