yıllık cirosu 10 milyon tl, bütün giderleri ve ürün maliyetleri çıkarıldığında net 4.5 milyon tl kar bırakan, devamlı müşterisi olan ve içinde toptan maliyetinden 2.5 milyon tl satış rakamı üstünden 7 milyon tl ürün ve 500 bin tl değerinde demirbaşı bulunan bir isyerini ceket alıp çıkarak kaç liraya devretmek iki taraf açısından da adil olur? tecrübeli kişilerin fikirlerini bekliyorum.




 

Sektörüne göre kar çarpı ay sayısı değişir derler ama genel kanı benim gördüklerime göre 24 ay üzerinden. Şirketimi satma düşüncesi hasıl olduğunda bu hesaptan gidiyorum.

375*24=9 milyon yapıyor. İçerideki malzemeler de 2.5m ediyor. 11.5m oldu. 500 bin de demirbaş ile 12m yaptı. Bence bu fiyat adil. Ama önemli olan alacağın parayla ne yapacağın? Bir planın yoksa parayı istemeden eritebilirsin, harcayabilirsin vs.

Shepard

merakımı mazur görün işletme ne üzerine acaba?

saaman

Bijuteri.

deer hunter

Profesyonel destek almalısın.

Cevap 24 aylık kar toplamın + aktiflerin kesinlikle değil.

gabe h coud

Bence de değil. Ben 5 istiyorum işi kafamda bitirdiğim için. Talip olan arkadaş dukkanim mazisini potansiyelini yıllık kazancını yok sayıp icerdeki ürün kadar yani 2.5 milyon TL teklif ediyor. Demirbasa da bedelinin yarısi olan 250 bin teklif ediyor.

deer hunter

Bence de bir mali müşavirle konuşmak en iyisi ama 2.5 tabi ki saçma hatta 5 milyon da az, zira 5 milyon karşılığı alınan mal, marka ve demirbaş ile bu kişi kabaca 8-9 ayda 7 milyon ciro yapıp bunun üzerinden 3 milyon TL net kar ederek yatırımını önemli ölcüde geri almış olacak. Faiz oranlarının düşme eğiliminde olduğu düşünülürse bence tutarın daha yüksek olması kesinlikle lazım. Marka değeri, lokasyon, kur riski, ekonpmik belirsizlikle vb. gibi etkenlerden sonra yatırımın geri dönüşünün 2.5 - 3 yıl olması Türkiye şartlarında mantıklı olabilir.

salihdt

yilda 4.5 milyon tl birakan bir isletmenin degerinin cok daha fazla olmasi lazim.
2.5 milyon veren adama cevap bile vermem. sen 5 diyorsun ama bence asiri comertsin.
profesyonel yardim alman lazim, benim tahminim 25-30milyon arasi bir rakam olur, icerdeki urunleri demirbasi vs ekleyince.

cooperr

Ben potansiyel alıcı olarak yazayım. Demirbaşa 1/2'si ile mala maliyeti uygun. Bunları ben de ilk olarak bu şekilde düşündüm. Demirbaşa hadi ayıp olmasın diye, mala da o işi yapacağım için bunları veririm. Kurulu iş düzeninin ne kadar edeceği şartlara göre çok değişken. Örneğin mevcut sözleşmelerin durumu, kendi işletmemle girip giremeyeceğim, işin benden ne kadar süre isteyeceği, know-how'un ne kadarını aktaracağın vs. Ceketini alıp çıkmak demek, kurulu düzen belki sıfır olmasa da sıfıra yakınsayabilir demek. Örnek olarak en basitinden kiralayan ben onu bilirim, sen hadi güle güle git dese kurulu düzenin bitiyor. O açıdan daha detaylı inceleme gerekir.

osssy
1

mobil görünümden çık