Selamlar, ilk defa yurda çıktım, için yemek yapma becerilerim -0.5

Pirinç pilavı deniyorum, yenilebilecek kıvamda oluyor ama hep bi lapalık tadı.

Su berraklaşana kadar yıkıyorum.

Su ölçüsü tam olarak nasıl olacak şimdi? Herkes farklı bir şey diyor. Tam bir ölçüsü var mı? İkeanın o büyük bardağının yarısı + tam o bardağın ölçüsünde su, uygun mu? Su çok mu olur az mı?

Diğer problem, ne kadar kavrulacak? Yağı terayağı koyup kavuruyorum, ne kadar kavrulması gerek? Çok tutunca dibi tutuyor, az tutunca da lapa oluyor sanki. Sorun burda bence.

Son olarak, kısık ateş nasıl oluyor? İndüksiyon Ocak var, 220 derece, bir Ocak gözünün 6 ayarı var. Kısık ateş bu durumda nasıl oluyor? Kimi zaman 120 derece, kimi zaman 80’e alıyorum ama tutturamadım sanki bi.

Son son olarak, şu pirinç imgur.com
Klasik Türk usülü pirinç pilavı için uygun mu? Yurt dışındayım, seçenekler biraz çok ben de en çok tercih edileni aldım en normali odur diye.

Teşekkürler!

 

Hocam youtube'a how to cook parboiled rice yazıp tariflere bak, bizim gibi suyunu çektirerek değil de doğrudan kaynatıp fazla suyu süzerek yapıyorlar

Pirinçlerin tipi zaten bizim osmancık ya da baldo gibi tombik taneler değil de basmati gibi uzun pirinç taneleri

Sonucunda yiyecek güzel bir şey ortaya çıkar ama tam anne tipi pirinç pilavı bekleme

youtu.be
Bak burada neden türk tipi pirinç kullandığını anlatıyor yabancılara, çünkü uzun tip pirinçler çabuk pişer diyor, seninki de o yüzden lapa oluyor

grimavi

Benim yöntemim şu,

Pirinci her zaman Gönen bölgesinden çıkan baldo pirinçten alıyorum, her seferinde tutturduğum tek pirinç çeşidi.

Kullanacağım kadar pirinci bir kaba alıp kaynar su döküyorum üzerine, su soğuyana dek bir kenarda bekletiyorum.

Su soğuduktan sonra bir süzgeçte soğuk sudan geçiriyorum.

Kavururken tereyağı kullanıyorum, yağ yanmasın diye sprey şişeli zeytinyağından bir iki fıs sıkıyorum tencereye.

Pirinçler saydamlaşmaya başlayana dek, biraz tuz da ekleyerek kavuruyorum.

Kesinlikle bulyon kullanmıyorum, hem sağlığa çok zararlı hem pirincin lezzetini domine ediyor. Elinizin altında varsa sıcak tavuk suyu kullanabilirsiniz, ya da düz kaynar su da kullanabilirsiniz.

Ölçü konusuna gelince..Ben pirinçleri evvelinde sıcak suda bekletmeden yaptığımda 1 bardak pirince 1.5 bardak su koyuyordum, ama artık suda beklettiğim için pirinçler o süreçte biraz şişiyor dolayısıyla 1 bardak pirince 1 bardak su koyuyorum.

Kısık ateş için de ocağın en küçük gözünü, kısabildiğim kadar kısıyorum. Su tamamen çekene dek bekleyip, çekince de kağıt havlu ya da temiz bir bezle demliyorum. Demleme süresince kapağını hiç açmıyorum. Yaklaşık 15 dakika dinlendiriyorum, servis etmeden önce de bir tur karıştırıp bir 10 dakika daha dinlenmeye bırakıyorum.

Her defasında tane tane, güzel oluyor. Bir deneyin fırsatınız olursa.

@stubborn inferno

su ölçüsü sen nasıl seviyorsun pilavı, biz yumuşacık seviyoruz o yüzden 1'e 2 katıyorum. üstelik pirinci yıkadıktan sonra 20 dakika ılık tuzlu suda bekletiyorum. ve olabildiğince kısık ateşte göz göz olaana kadar kapatma altını. 10 dakikaya oluyor zaten.

diri seversen suyu azalt. kavrulma miktarının lezzete etkisi yok bence. yağda az bi şey çevir yeter.

seversen az şehriye kavur önden sonra at pirinci.

geveze yazar

bu mevzu damak tadına göre değişiyor. yapış şeklinizden memnun değilseniz, örneğin lapa oluyorsa şehriye ekleyip kendinizi kurtarabilirsiniz. çünkü şehriye çok su çekiyor ve oranı kaçırsanız da iş çözülmüş oluyor. Ama şehriyeli pilav tadı sevmeyebilirsiniz. Örneğin ben sulu olmasını sevmiyor. İyi dinlenmesi hoşuma gidiyor. Bence pişirme yöntemi ve damak tadı değişkenleri ve alt bileşenlerini kontrollü deney ortamında deneyin. Başkasının çok beğendiği bir tarif sizin için uygun olmayabilir.

sparkle kiddle
1

mobil görünümden çık