Merhabalar, kusura bakmayın fon konusunda yeterli bilgiye sahip değilim.
örneğin IPB fonu yıl içerisinde güzel performans gösterip, son bir ayda eksi yazmayı başladı.
Şimdi bu fon profesyonellerce aktif olarak yönetiliyor, belki diyeceksiniz borsa sert düştü ancak, bu fonların kısa pozisyon , vb. gib hedge yönetemleri yok mu ? ve adı üzerinde değişken fon oldukları için pozisyonlarını piyasa beklentilerine göre arttırıp veya azaltıp, en azından zararı önleyemezler mi ?

Şimdiden teşekkürler.

 

Değişken fonlar zarar yazar diye bir şey yok.
Değişken fon alırken bugüne kadarki performansının yanında fon yönetimine ve fon içeriğine bakacaksın, ekonomiyi koklayıp ona göre kendin karar vereceksin. Yazmışlar oraya risk puanı 6 diye. Kaybetmeyi sindirebileceklere davetiye o. Her zaman kazandıracak diye bir kayıt yok ki.
Borsada bu denli düşüş beklemiyorlarmış, ona göre aksiyon alıp yanılmışlar.
Profesyoneller de yanılabilir yani.

BSOKE ile ilgilenmiş son işlemlerinde. Öncesinde de portföyünde varsa zaten BSOKE'nin bir aylık kaybı %27,50

Mirket

iyi de bu fonu yönetenler nereden bilsin borsanın sert düşeceğini de satsın?
ayrıca diyelim ki adam sattı borsadaki senetleri, sonra da borsa yükseldi, bu sefer fon yatırımcısı demeyecek mi ben risk sevdiğim için bu fonu alıyorum sen niçin satıp nakite dönüyorsun?

değişken fonlar riskli yatırımlardır, yatırımları daha çok riskli araçlarda (hisse senetlerinden bahsediyorum) değerlendirmek zorundadırlar.

anladığım kadarıyla düşüncen şu: bu fonu profesyoneller yönetiyorlar, bir zahmet borsa düşeceği zaman önceden satıp zarardan kaçsınlar. o iş öyle olsa bütün dünyada herkes portföyünü değişken fonlara emanet ederdi

abelardo

Borsanın yönü konusunda tabiki kimse net tahmin yapamaz, bu zaten kabulum.
Ancak , esas konu şuki bu değişken fonlar kendini düşüşlere karşı bir şekilde ağırlık değiştirerek, veya kendini ters repo vb. ile koruyup koruyamadığı .

Ayrıca şöyle bir konuda var, madem bu değişken fonlar borsa düşerkende yüksek düşüyor. Bu durumda hisse yogun fonlar almak daha mantıklı değil mi . Bunun şunun için sordum şimdi borsa %3 yukarı giderken bu fon % 0.50 gidecek belkide. Yani demem o ki , sizde değişken fon almanın mantığı nedir size göre ?

Ayrıca diğer bir konuda bu fonun pazar payının büyümüş olması, belkide doğru zamanda satmak istedi ancak, portföy büyüklüğü nedeniyle satışları hedef fiyattan karşılayacak alıcı bulamama ihtimalı de olmuş olabilir mi ?

@abelardo : burada sorum yön tahmin değil, hedge veya dengeleme mekanizması kullanıp kullanmamaları.


Ayrıca amatör bir yatırımcı olarak, ben düşüş öncesi ayda bist hisselerini %80 azaltmıştım, çünkü yabancı yatarımcı gelmiyor, dolar sabit, enflasyon halen yüksek seyrediyor , kısacası borsa gidemiyordu yükselemeyen bir boranın kötü bir haberde kırılabileceğini ben tahmin edip, ağırlık azaltmışsam. Bunu profesyonel bir fon yönetici hiç bir düşünemedi size göre ? Burda amacım tamamiyle değişken fonlara yatırım mantığını anlamak.

Rao

Değişken fonların içini istedikleri gibi ayarlıyorlar. Ipb elimde var. 1 2 ay önce borsada dip görüldü diye bist oranını artırdılar ondan eksi yazmaya başladı. Bide bsoke btcim vakası var onların. Alternatif olarak an1 de bakabilirsin.

Topalordek
1

mobil görünümden çık