Yüzyıldır evde kendi kahvemi yaparım. (Şu ara Chemex kullanıyorum) Olabildiğince farklı çekirdek deniyorum ancak bana özgü mü bilmiyorum, hala paket üzerinde yazan notaları tam tanımlayamıyorum. Bunlar ve daha iyi kahve yapabilmek için ne yapmalı; barista eğitimi gibi bir şey şart mı?

Teşekkürler şimdiden. Tikler gelecek ;)


 

yemek termometresi al, belli derecelerde demle kahveni bir de öyle dene

titanyum22

Eğitim çabuk öğrenmeni sağlar çünkü bu iş tamamen matematik ve kimya. Formüller, oranlar, miktarlar çok net ve değişkenler çok fazla.

Youtube'dan Orkun üstel ve kahve masasının ilk videolarında güzel detaylar var. Kavuruculara gidip sohbet edip soru sorunca yardımcı oluyorlar, ben onlardan çok şey öğrendim. Tabii o zamanlar bilen sayısı çok azdı, bir komün gibi görüyordu insanlar birbirlerini ve paylaşım çoktu.

Kahveler.net forumu da verimlidir.
Instagram @portatifbarista Burak Türkçe içerik üreten en laboratuvar disiplinli insan, eğitici içerikleri var.
Yine IG ve Youtube'dan içerik üreten levent öncü ve coffeeblackhot hesapları faydalı olur. Aklıma geldikçe eklerim.

Şu liste çok faydalı olur mesela
m.youtube.com

Bruce

nitelikli kahve için nitelikli kahve çekirdekleri (düzgün kavrulmuş(evet hepsini aynı ayarda kavurup iteleyeyim değil)), değerleri uygun olan su ve kaliteli bir değirmen (manuel veya otomatik) gerekiyor. özellikle öğütücü ve su çok önemli yoksa tuzlu ve ekşi bir kahve elde edersiniz. ben de bunları çok geç öğrendim.

bunları zaten biliyorsanız, reçeteler & oranlar önemli. hem önerilenleri yaparak hem de deneyerek zamanla oturtursunuz. Bruce +1

bir de, paketlerde yazan tadım notlarının hepsini alacaksınız diye birşey yok. o tadım notları, satın alan kişide bir öngörü oluşturması için ve satın alırken damak zevkine uygun olanı daha rahat seçmesi yapılıyor. kimi kahvede daha fazlasını veya daha azını alırken kimisinde hiç alakası olmayan tadları alabilirsiniz.

MtKrt
1

mobil görünümden çık