Sivas geneli alevi değil mi?
Benim tanıdığım sivaslılar modern, atatürkçü vs insanlar.
O dönemde bu iş nasıl oldu? Neden halk böyle birşey yaptı.

Tarafsız, olduğu gibi kronolojik olarak anlatan okuabileceğim bir link de olabilir.

 

Sivas'ın 700 bin nüfusu varsa olsa olsa 100 bini Alevidir, belki daha da az. Dönemin Refah Partisi'nin çok yüksek bir etkisi vardı Sivas'ta, Alevi ve Sol görüşlü sanatçılar aydınlar Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas'a gelince arasında sonradan (o dönem belediye başkanıydı) Temel Karamollaoğlu gibi milletvekili vs de olan bir kitlenin gazıyla zaten Alevi toplumundan nefret eden bir halkın böyle bir şey yaşatması pek şaşırtıcı olmadı. Yani bu insanlardaki nefret öyle bir şey ki sonradan otelin yerine kebapçı falan açtılar, öyle insanlar.

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet

sivas geneli alevi değil

abelardo

"Gözardı Edilen Yönleriyle Sivas Olayları | Temel Karamollaoğlu | 21 Mart 2012" bu başlıkla YouTube 'da Esam konferansında olay her yönüyle enine boyuna ele alınmış.

Refah parti'li belediye başkanı oy almadığı halde önce Alevi'lerin yaşadığı yerlerde çalışmalar yapmış ve onların gönlünü kazanmıştı.

O döneme kadar Alevi-Sünni, sağ-sol arasında gerginlik körükleyenler bundan memnun olmadılar.

hebanon

Sivas'lı tanıdıklarımın hepsi, eğer alevi değillerse yobaz, gerici, bağnaz, dindar insanlar. Birazı da mhp ci atatürkçü ama geneli öyle.

Bildiğim kadarıyla Sivas ve Çorum olaylarında işin içinde amerikan istihbaratı da var.

Tabi şöyle, zaten yıllardır sözde dindar kesim alevilerden nefret ettiği, saygı duymadığı, din elden gidiyor bunlar kafir diye atmadıkları iftira da kalmadığı için zaten ortam hazırdı.

Ama türkiye için çizilmiş bir yol vardı ve bu yolun önüne çıkanlar zaten öldürülüyordu: Bkz: Uğur Mumcu, Turan Dursun, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Bahriye Üçok... daha niceleri.

www.youtube.com

Yani bu ülkeyi kalkındıracak, aydın insanlar istenmiyordu. Ülkeyi karanlığa boğmak isiyorlardı. Ki istedikleri de oldu bugün geldiğimiz nokta ortada...

Neyse işte Aziz Nesin ve diğer aydınlar da bir otele toplanınca...

Üstelik 2 Temmuz 1993 tarihi Cuma gününe denk geliyor.

İmamlar cuma hutbesinde verdiler gazı topluca örgütlenme oldu. (Çorum olayları da camide başlamıştır). Yani fitilini ateşleyen unsurlardan biri, yerel camilerde okunan cuma hutbeleri oldu. Hutbelerde Aziz Nesin’in dine karşı saldırılar yaptığı ve dine hakaret ettiği şeklinde söylentiler yaydılar. Özellikle Aziz Nesin’in ateist olduğu ve Şeytan Ayetleri kitabının çevirisini yapması bunları kudurtmuştu. E olay günü camide toplanan bir grup, Aziz Nesin’i protesto etmek için yürüyüş başlattı. Yürüyüş kısa sürede büyüdü, kalabalık giderek arttı. Otelin önünde toplandılar.

Sonra olay büyüdü provokatif söylemler, ateşe vermeler...

Ama işte ben kıvılcımları amerikan istihbaratının başlattığını düşünüyorum. Cemaatlerde adamları olabilir, o zamanlar fetö de her yere sızmaya başlamıştı. Atatürk buralardan bizi vurabileceklerini, halkın dini duygularının suistimal edilebileceklerini düşündüğü için bitirmeye çalıştı ama devamını kimse getiremedi maalesef.

ananiyimioguz

Bu o senelerde batı illeri hariç her ilde olabilecek bir durumdu. İşin içinde devlet güçleri vardı.

mikahakkinen
1

mobil görünümden çık