Merhaba.

Arkadaşlar şimdi beş sene önce kiraya tutulan yerin sözleşmesinde teminat 800 lira denilmiş. Beş sene sonra çıkarken, kiracı depozito olarak 800 lira mı almalı, yoksa son kira bedelini mi depozito olarak almalı? Yasal dayanak ile cevaplayabilir misiniz?

edit: beş sene sonraki de 7 bin olsun kira.

 

girerken ne verdiyse onu alır.

neira

Hocam yasada (Borçlar Kanunu) normalde ev sahibi depozito aldığında onu (para olarak almışsa) vadeli tasarruf hesabına yatırmalı ve kiracının onayı olmadan çekilmemeli, kiracı evden çıkacağı zaman da bu para çekilip kiracıya iade edilmeli, depozitonun değer kaybı da bu şekilde önlenmeli şeklinde bir madde var, tabii burada illa ki faiz-enflasyon nedeniyle değer kaybı olacaktır ama yasa koyucular "ülkede bu kadar da boktan bir ekonomi olmaz amk" diye düşünüp ekstra bir önlem düşünmemiş muhtemelen. Neyse, eğer böyle bir şey yapılmamışsa depozito güncel kira üzerinden verilmeli, eğer araştırırsan bununla ilgili yargı kararlarını görürsün zaten.

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet

kiracı düz mantıkla güncel kira bedelini istiyor, ama oraya kira bedeli yazılmadığı sürece geri ödemesi yazılan tutar deniliyor.
bende tutar yazmasına rağmen kiracıma kira bedeli ve kendi ev sahibimede kira bedeli olarak konuştum anlaştım.
doğrusu bence kira bedeli

eja

Yasal olarak 800 tl, etik olarak Kira bedeli.

emcekare olmadi einstein olsun bari

Bence 5 kuruş vermeseniz de bi sıkıntı çıkmaz.

house md

Tabi şu var. Kiracı kira bedeli yönünde talepte bulununca, ev sahibi de evdeki zarardan düştüm diyecek. İşin bir de bu tarafı var.

dolantindr

sözleşmede tutar yazıldı ise tutar kira bedeli yazıldı ise kira bedeli ama insanlık açısından kira bedelini vermek daha şık bir davranış olur bu enflasyon ortamında

gezegen olan pluton

Ev sahibi olarak kira bedeli verdim hep ancak bunun karsiliginda makul bir sure once cikis tarihini haber vermesini talep ettim.Son dakika haber verenlerin emrivaki cikis tarihini kabul etmedim depozitodan kestim.

turkuaz

Yasalını bilmem.

800 TL o zamanki kiraya eş değerse, şuan ödediği kira kadar geri verilmeli.

Diğeri dolan.dırıcılığa giriyor benim gözümde.

tiredofwaiting

5 sene önce 800 lira ile alınan emtia, ziynet vs ile bugünkü aynı olmadığına göre siz de kanuna göre parayı vadeli hesaba yatırmadıysanız elbette güncelden vermelisiniz. Sizin kiranız artıyorken depozito bedelinin aynı kalması akla mantığa sığmıyor.

Kediyi üzdün

burada ters taraftan bakınca da şöyle bi durum var. O 800 lira evdeki bi sıkıntıyı karşılayabilecek mi şimdi? Bu sebeple faizde bekletme olayı en mantıklısı ama kimse yapmıyor.

Ben kiracı olarak sözleşmede yazanı aldım hep. (tl olarak miktar yazıyordu kira iki katına çıkmış olsa bile önceki parayı aldım)

nhk ni youkosu

@kaleci +1

800 TL + yasal faiz. TBK 342

Evde bir hasar oluşsa ya da kiradan kaçsa kiracı "dur 1 aylık kira bedeline göre güncelleyeyim" mi diyecek yoksa depozitodan düşmeni mi isteyecek sence? %99 depozito bahane edecek. Eğer %1'lik bir kiracı ise kira bedeli mi, yoksa borç+yasal faiz mi sana kalmış. Ben güncel kira bedeline sıcak bakardım.

Bunun yasal da etik de hali bu.

nawar

eğer 800 tl olarak vermeyi teklif ederse. evi boyatmadan çıkın depozitonuz yansın :)

bigcaptain

eğer kiracı bu geçtiğimiz pandemi döneminde yasal artış oranı %25 kardeşim diyip kira artırmada etik dışı davrandı ise depozito iadesinde de kısasa kısas yapılıp 800 tl + yasal faiz olarak ödenmeli. %25 de insafsızlık kardeşim, piyasa şartlarına göre kirayı artırmayı kabul ediyorum dediyse de aynı etik yaklaşımla güncel 1 kira bedeli olarak iade edilmeli. ne ekersen onu biçersin.

800 tl olarak iade etmek ne yasal ne de etik.

mustafakesekci

yasal faiz oranı haziran 2024e kadar %9du hazirandan sonrada %24 oldu. ona göre hesaplayın. 1250 lira gibi birşey çıkacaktır. o zaman onu ödeyin geçin.

ama olması gereken sözleşmede alınan paramı yazıldı yoksa bir kira bedelimi yazıldı. madem bunu bu kadar dert ediyormuş dolar-euro olarak verseymiş.

ha hala diretiyorsa o zaman boya badana parası, temizlik parası isteyin sizde. tadilat gerektiren birşey mutlaka olmuştur bunları belirtin.

ayrıca anahtar teslim tutanağı tutmayı unutmayın.

my fault

Olm adamlar söylemiş işte kiracının verdiği depozitoyu bankaya yatırman lazımmış, yatırılmış mı? Yok. Yatırılmadıysa güncel bedel neyse ondan ödenecek işte yasa bu kanun bu, hala yok dolarla ödeseymiş yok dövizle ödeseymiş yok faiz şu yok bu, ayrıca burada sizin etik anlayışınıza ihtiyaç da yok yasa sizin insiyatifinize bırakmamış konuyu öyle olsa zaten herkes depozitonun üstüne yatmak için 40 takla atardı, yasa ne yapacağını söylemiş, burada muallakta kalmış bir durum yok.

Bir ben var benden şurada

işte bu nedenle uyanık kiracı dolar olarak depozito verir ve sözleşmeye yazar.
Ben döviz olarak yazdığım halde döviz çok arttığı için çıkarken güncel 1 kirayı kabul etmiştim.
adil olan evi kiralarken 800 TL 1 kiraya denk geliyorsa yine güncel 1 kira vermektir.

merhum

uzman geldi
kontratta özellikle depozito bedeli bir kira karşılığı verilmiştir diye belirtmediyse verdiği parayı alır.yani 800 tl

jamswety
1

mobil görünümden çık