twitter'da suriye arshivi diye bir hesabın twit'i önüme düştü. bir flood yapılmış. on yıllık suriye savaşı çok aktörlü ve dinamik bir savaş. bir kaç cümleye indirgemek doğru değil ama genel hatlarıyla izah etmek için bu doğru bir özet midir? rahatsız edici görseller olduğu için görselleri kaldırıp flood'u buraya yapıştıyorum. özet; esat ortakları hizbullah, iran ve rusya ile onun rejimine karşı çıkan ve çoğunluğu sünni olan halkı yok etti.

-----
Hasan Nasrallah ve Hizbullah'ın Suriye'deki Suçları. Asıl gönderiye (@zead454) ekleme ve ikmallerimizle birlikte uzun bir flood oluşturduk. Dikkat! Bazı veriler +23 düzeyinde hassas görüntüler içermektedir.

Suriye devriminin ilk günlerinden itibaren Hizbullah, Esed rejimini aktif olarak desteklemiş ve hem lojistik olarak hem de sahada Suriye genelindeki gösterileri acımasızca bastırmıştır. Milislerini göstericileri bastırmak, onlara saldırmak ve gözaltına almak için görevlendirildi.

Yüzlerce Hizbullah üyesi 2011 ve 2012 yılları arasında Suriye'ye girerek başkent Şam, Seyyide Zeynep ve Halep'teki Nubl ve Zehra bölgeleri gibi hayati noktalarda yoğunlaştı. Ayrıca Kafriya ve Fua'da da 2013'ten bu yana artan geniş çaplı konuşlanmadan çok önce konuşlandılar.

Hizbullah ve Esed'a bağlı milisler Humus'un doğusundaki Kusayr kentinin tamamını yerle bir ederek sakinlerini zorla göç ettirdi ve Suriye-Lübnan sınırındaki stratejik konumu nedeniyle kenti işgal etti.

Bu durum, Hizbullah'ın Suriye'ye müdahalesini ilk kez resmi olarak duyurduğu olay oldu. İşgal sırasında büyük mezhepsel ihlaller, katliamlar yapıldı.

Kuşatma ve şehre saldırılmadan önceki yoğun bombardıman 262 kişinin ölümüne, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 2.400 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırı 25,000 sakini yerinden etti.

Madaya Kuşatması Madaya, sakinleri 2017 yılında kuzey Suriye'ye göç etmeden önce Hizbullah'ın elinde sayısız zulme maruz kaldı. Kasaba 2015'ten 2017'ye kadar gıda ve tıbbi malzemelerin kesildiği tam bir ablukaya maruz kaldı.

Bu acımasız kuşatma sırasında Madaya'dan yaklaşık 350 kişi başta açlık, abluka ve mayın patlamaları nedeniyle hayatını kaybetti.

Kuşatma sırasında insanlar kedi ve bitki yemeye zorlanırken, Hizbullah destekçileri açlık çeken halkla şakalar ve lüks ziyafet ve yemek görüntüleriyle alay eden bir internet kampanyası başlattı.

Darayya katliamı 20 Ağutos 2012 tarihinde, Müslümanlar Ramazan Bayramının ikinci gününü kutlarken, Esed'ın buldozerleri Batı Guta'daki Darayya şehrinin tüm giriş ve çıkışlarını kapatmak üzere harekete geçti.

Zabadani Zabadani, Hizbullah için stratejik konumu nedeniyle bir odak noktası haline geldi. Hizbullah, 2015 yılında rejimle birlikte Zabadani'yi ele geçirmek için bir saldırı başlattı

Halep kuşatması (2013-2016) Esad'ın milisleri, Hizbullah ve Rusya'nın tüm mahalleleri, hastaneleri, okulları ve fırınları dümdüz etmesine ve sivilleri aç, susuz ve elektriksiz bırakmasına sahne oldu.

Houla Katliamı 25 Mayıs 2012 Hizbullah ve Esed güçleri Humus kırsalındaki Houla köyünde kapı kapı dolaşıp bıçaklarla çocukları katlederek ve bütün aileleri soğukkanlılıkla infaz ederek dehşet saçtı. Aralarında 50 çocuk ve 32 kadının da bulunduğu 108 kişi öldürüldü.

Bunlar, Hizbullah'ın son 14 yıldır Suriye'de işlediği, Suriye halkına karşı vahşi katliamlar ve kan dökülmeleriyle dolu suçlardan sadece birkaçı. Biz de ek olarak elimizdeki verilerle bu floodun altına ekleme yapmaya devam edeceğiz.

 

Esed rejimi şiidir. Hizbullahta yine İran destekli şii bir grup.
Evet Suriye'deki iç savaşta hzbullahın Esed güçlerine karşı tavır alması ,savaşması imkansız.
inanış ve amaçları ortak ne de olsa .

Şii ve Sünni (ayrıca vehhabi) çekişmesi her daim batının veya siyonistin işine yaramıştır bölgede.
Onlara rahat hareket alanı sunar bu gerilimler.

Çin'in araya girmesiyle İran ve Suudların barışması, ABD nin istemediği bir şey.

diyecevaplandı

merhaba. 13 yıllık etkisi hala süren bir olay olduğundan yazıyı okuduktan sonra katılmadığım fikirleri yazıyorum.

öncelikle esed kelimesi, kişinin hafızalarda oluşmuş olumlu algısına beton dökmek için hükümetin aldığı konumla "yeni isim, yeni algı" için seçilmiş bir kelime. biz bunun tece diyen, pekeke diyen insanlarla farklı bir versiyonunu yaşıyorduk. 80ler kuşağının çocukluğundan beri feto denilerek dalga geçilen insanına, 15 temmuz sonrası fetö denmesi en güncel örneğidir. ailenin soy ismi Assad, kardeşim esad'dı yol ayrımınından sonra esed oldu. bir diğeri aile şii değl, bir alt kolu nusayri. iran şiası, sunniliğin doğrudan zıttı olduğunu düşündüğumüz kavram değil, hatta bir nebze daha radikal. yine de adam hatırladığım kadarıyla londra da diş hekimliği bitirip, müslüman olmayan başını yalandan olsa bile örtmeyen, gavur memleketli dini gösteriş yapmayan bir kadınla evli. en çok tehlike altında oldukları yıllarda bile ben ülkemi terketmem diyerek hasta,ev ziyareti falan yapan bir kadın.

paylaştığınız yazıda yer alan rakamlara biz 2015-2016 yılları arası ankara otogar, reina, inönü, gaziantep düğün saldırısıyla yakaladık. ne iç savaş oldu, ne göç. verdiğiniz rakamlar suriye'nin şu anda ki durumunu anlayabilmemiz için bana çok yetersiz geldi.

2011 yılında aklı henüz başında türkiye, hatay'da "kontrollü" bir göç dalgasına hazır olmak için çadırkentler oluşturmuştu. sonrasında abd, rusya, ypg, ösö, ışıd/daeş/isis ne menemse zırt pırt here comes a new challenger aktörler katıldı. biz suriyeli paralı askerler eğitmeye çalıştık, bi nevi korucu gibi beceremediler, abd denedi başımıza hendek olayları olarak yansıdı. palmira antik kenti gözgöre göre canlı yayında patlatıldı, rusya kızılordu orkestrasını yolladı konser monser verildi, 2 ay sonra tekrar patladıldı, bir ülkenin yetkili kişilerinin 4 adam yollatıp 8 füze attırırım demesini falan suriyelilerin iç işleri değil diye katmıyorum ama siz bu yazı yerine kaba taslak wiki den suriye iç savaşı makalesini okusanız, daha yararlı olur bence.

libertine
1

mobil görünümden çık