Gandalf ölüp ak Gandalf olarak geri döndüğünde "aaa evet bana bir zamanlar gri Gandalf derlerdi" vs diye bir şeyler söylüyor.

O arada ne oluyor, bildiğim kadarıyla eru görevini tamamlasın diye kendisini geri gönderiyor da önceki yaptıkları hayatı vs hepsini unutuyor mu ?

filmde sanki böyle bir izlenim veriyor.

 

Gandalf Maia. Evrenin kuruluşundan önce yaratılıyor. Elflerden yaşlı. Asıl adı Olorin. Elfler ve elflerle bağlantılı olarak insanlar ona Mithrandir diyor. 3. çağda orta dünyaya yollanıyor Sauron'a karşı. Orada da Elf ve Valar'a sadıkların kurduğu Gondorlular Sindarin'deki ismi olan Mithrandir'i kullanıyor. Gandalf aşağı yukarı 60000 yaşında. O sürecin 2000 yıl kadarında Gandalf adı biliniyor ve kullanıyor. O da her zaman değil. Öldüğünde de zaman ve mekandan ayrı kalıyor. Orada her gün dünyada bir ömür kadar uzundu diyor. Dünyadan ve hayattan onun bakışında ne kadar uzakta kaldığını bilmiyoruz. İşte o kadar uzun sürelik hafızada bu kadar kısa dönem kullanılan bir isim Gandalf.

Ölümden sonra dönüşü ve Gandalf ismini hatırlanmaması konusu bunla ilgili. Yani 50 yaşında asker arkadaşınla karşılaştığında sana askerde kullandıkları lakabı hatırlatması gibi düşün :) Kim olduğunu ve görevini hatırlıyor ama elbette.

nawar

Biliyor hocam bilmez mi. Gandalf sürekli evrim geçiren bir canlı, normalde bizim Gandalf olarak bildiğimiz kişi Olorin isminde bir Maia, Olorin normal şartlarda çok güçlü biri ama aynı zamanda biraz da kırılgan bir canlı. Valar, Sauron tehlikesine karşı Orta Dünya'ya göndereceği büyücüler arasına Gandalf'ı da dahil ediyor ama Gandalf Sauron'dan acayip tırsıyor gitmek istemiyor ama Valar özellikle korktuğu için, "korkanın anasını ağlamaz" kavlinden Gandalf'ı da gönderiyor ama Gandalf'ı bir ölümlü olarak, Gri Gandalf formunda gönderiyor, Gri Gandalf'ı bu aşamada bir tırtıl gibi düşünebilirsin, bunlar filmde yok tabii, geri kalan süreçlerin büyük bir kısmını da zaten filmlerden biliyorsun oraları geçiyorum, sonrasında Gri Gandalf artık Sauron'dan korkmayacak ve ona karşı ırkları bir araya getirip örgütleyip savaşacak kadar güçlendikten sonra Balrog'a dövüşüp öldü ve bu defa tırtıllık süreci bitip tüm gücüyle Ak Gandalf oldu ve Balrog'la dövüşüp öldükten sonra yaşadığı süreçleri anlattığı bir bölüm var filmde, orası da senin söylediğin yer ama orada dikkat edersen suratında müstehzi bir ifade var, çünkü Orta Dünya'ya gönderilmesinden o güne kadar geçen süreç binlerce yıl, zor hatırlıyormuş gibi yapıyor ama süreç zaten önceden planlanmış ve ne olduğu ve ne olacağı önceden bilinen bir süreç, yani hatırlamamasına imkan yok.

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet
1

mobil görünümden çık