Takip eden olmuşsa diye sorayım dedim.
- Bu sanat eserleri kurtarılabiliyor mu?
- Bu vandallara nasıl bir cezai işlem yapılıyor. Ceza örneği biliyor musunuz?
- Vandallar Nefret çekmek dışında bir kazanım sağlıyorlar mı?
- Bazıları hızlı yapıştırıcı ile ellerini yere yapıştırıyorlardı. O elin yerden kazınması nasıl oluyor?
x.com
Abi o eserlerin önünde koruyucu cam bi tabaka oluyor, misal çorba fırlatıyorlar çorba cama geliyor ellerini yapıştırıyor ama yapıştırdıkları yer tablonun önündeki cam tabaka, o nedenle eserlere bir zarar gelmiyor, aktivistler de Avrupalı hoşgörüsü nedeniyle ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılıyorlardır muhtemelen.
1. Sanat eserleri bu gibi vandalların saldırı risklerine karşı genelde cam/pleksiglas korumaların içinde muhafaza ediliyorlar.
2. Bu vandalların biri 20, diğeri 24 ay ceza aldı.
3. Hiçbir bok kazanamazlar kendi sapkın çevreleri haricinde.
4. Bilmiyorum ama aklı başında bir polis çeker alır elini. Deri kalkarsa bu vandalların sorunu.
Bu insanlar salak değil, üzerinde koruma olan eserlere yapıyorlar ki sanat eserlerine bir zarar gelmesin. Durduk yere 2 sene ceza aldılar yani saçma bir ceza.
x.com
Resmi twitter hesapları bu. Bio kısmına iki talep yazmışlar, ilkinin başarılı olduğunu söylemişler. Talepleri de mantıksız değil. Vandal da denemez dediğim gibi koruyucu tabaka üzerine yapıyorlar
@nundu,
Linke bakınca adamlar hakkında düşüncelerim daha da olumsuzlaştı.
Adamlar ciddi ciddi ve 163.000 takipçiyle bir şeyler yaptıklarını ve bir şeyler kazandıklarını sanıyorlar. Bizde 6 milyon takipçili fenomenler var yaa.
Ayrıca adam esere zarar vermeyeceğini biliyorsa sevgi pıtırcığı mı oluyor. Olay olurken salondakilere baksana. Ben aylarca para biriktirip, tatil ayarlayıp onca yol gideceğim Van Gogh görmeye. Salağın biri çorba dökecek göremeden döneceğim ve 2 senelik ceza saçma olacak.
Bir de, ben adamların orman katliamlarını falan konu ettiklerini sanıyordum. 2030 a kadar fosil yakıt durdurulsun ne ki. Bi 20 yıl daha sıksın dişini bitecek zaten fosil yakıt ve Dünya harıl harıl zaten çalışıyor alternatif yakıt için.
Alternatif yakıt çalışmalararını da kendi eserleri sanıyodur bu 163 000 takipçiler :)
Ben de sıradan insanların çevre ve iklim aktivistlerine olan tepkilerini anlamıyorum, önce hangi tarafta olduğumuza uyanmamız gerek
Avrupanın bir müzesinde bulunan tablo hayatımızı ne kadar etkiliyor, ülkede maden, altın, jeotermal enerji çıkarmak için toprağı zehirlemek ise doğrudan etkiliyor, çok uluslu şirketler toprağı zehirlerken pr çalışması için 1000 ağaç dikiyoruz, deyip bölgeye de çocuklarınız için iki okul yapar kârlarını alıp giderler bunun yanında tablo şu bu sanat eseri o kadar mühim değil, sanat düşündüğünüz kadar kutsal değil, gözünüzde çok büyütüyorsunuz
Ya da alın bir van gogh biyografisi, kardeşi theo ile mektuplaşmalarını okuyun, doğa insanlık hayat ve yaşam ölüm hakkında neler düşünmüş de o resimleri ortaya çıkarmış, bunları düşünmeden kağıt üstüne boyayla çizilmiş tabloyu muhafaza etmenin bir anlamı yok, adam yaşasa o bile dert etmezdi bu eylemi haklı bile bulurdu
@grimavi,
Neden taraf seçmemiz gerekiyor? Hem doğayı ve hem de sanatı ve tarihi eserleri sevme şansımız yok mu? Neden birinden vazgeçmemiz gerekiyor? Bunlar niye birbirlerine alternatif olan şeyler?
Ayakkabısından donuna herşeyinde petrol türevi olduğundan emin olduğum iki zibidinin insanların tablo görmesini engellemesiyle doğa severliğin ne alakası var.
Gitsinler Greenpeace gibi okyanus petrol platformunu sabote etsinler, Mors avcılığını engelleyici eylem koysunlar, saygı duyayım.
'Fikirlerini beğenmedimse niye sanatından da nefret edeyim adamın, niye uçlara savrulmak zorundayız?' konusu da ayrı bir konu.
@grimavi
"Ben de sıradan insanların çevre ve iklim aktivistlerine olan tepkilerini anlamıyorum, önce hangi tarafta olduğumuza uyanmamız gerek"
Yapılan eylemin tarzı da yöntemi de yanlış. Böyle eylemlerle sonuç alındığı nerede görülmüş? Sonuç alan var da biz mi bilmiyoruz?
Eylemin yöntemine itiraz edenleri neden anında çevreci cepheden çıkarıp çevreyi kirletenlerin cephesine konumlandırıyorsunuz? Çevreyi korumak münhasıran bu ve benzeri arkadaşların görevi, tek eylem metodu da müzede sanat eserlerine gıda fırlatmak mı? Başka bir çevrecilik eylemi yok mu?
Üstteki iki gönderiye birlikte cevap vereyim
Evet ideal dünyada ikisini de savunabilirsin fakat reel dünyada öyle olmuyor, üçüncü bir eylem şekli önerebilirsin ve bu halihazırda yapılanlardan daha etkili olmalı, bunu ben de desteklerim fakat bunların hiçbiri olmuyorsa taraf seçmek zorundayız, sanat benim için o kadar kutsal değil o yüzden eylem türü hoşuma gitmese de yaşamı savunan tarafta olurum, bazı eylemler ilerlemek ve sonuç almak için değil mevziyi tutmak için yapılır, yarın daha etkin bir eylem bulunur o da yapılır. Bu çok güçlü lobisi olan çok uluslu şirketlere eylem beğendirmeye çalışırsan üzerinden dozer gibi geçerler bir bakarsın elindeki kazanımların da kalmamış
Görüldüğü üzere tutulabilen bir mevzi yok. Kaç kişi onaylıyor ve doğru buluyor bu eylem yöntemini? Kitleleri ikna edip onları kazanmadan, hadi kazanmayı geçtim kitlelerin olumlu bulduğu eylem yöntemleri yerine kitlelerin olumsuz baktığı yöntemlerle eylem yapılırsa sonuç bu olur. Ortada zarar dahi olmamasına, muhtemelen suç dahi oluşmamasına karşın 2 yıl içeri tıkarlar adamı.
Etkili bir yöntem geliştirememiş bu vandallar. Bok yoluna giden iki niyazi görüyorum ben. Eylemci olmakla kafası çalışmamak farklı şeyler, bunlar aynı şey sanıyor. Çevreyi kirletenlere karşı doğrudan eylem yapmak yerine olayla hiç ilgisi olmayan üçüncü kişilere zarar veren eylem metodunu kitleler asla benimsemez, bunu görüyoruz.
Mevcut taraflardan mutlaka birini seçmek zorunda hissetmek de test sınav tekniğinin çok olumsuz sonuçlarından biri. Yaratıcı düşünmek lazım, önüne konulan seçeneklerden mutlaka birini seçmek zorunda değil bu durumda insanlar. Mesele Kurtuluş Savaşı olsa anlarım bir taraf seçmeyi. Burada mevcut taraflardan hiçbiri çözüm önermiyor.