chat gpt çok iyi çeviri yapıyor. insan gibi gerçekçi tonlaması da var. yapay zeka videoda bir insanın sesini ve vurgulamasını değiştirmeden başka bir dile de çevirebiliyor. önümüzdeki 5 10 yılda yabancı dil öğrenmeye gerek kalmaz diye düşünüyorum. sadece bunların entegre edilmesi kaldı. mesela biri kulaklığını takar karşıdaki fransızca konuşmayı anında başka bir dile çevirebilir. ne düşünüyorsunuz? bu biraz moralimi bozuyor açıkcası. çünkü dil bariyeri bazı kesimleri bazı ortamlardan uzak tutuyordu bu ortadan kalkacak. kulaklık takıp dünyanın istediği yerine gidip her konuşmayı anlayabilecek insanlar. yine de güzel bir gelişme tabii.




 

Bence birsey olmaz ya :) sonucta su an belirttiginiz gibi teknik olarak kafalara birseyler takip, normal tonda konusulabilir. Bakmadim ama yapilmisi bile vardir. Ancak gunumuz sosyal ortamlarinda mecburiyet olmadigi muddetce kimsenin boyle bir sey yapmak isteyebilecegini hayal edemiyorum.

Sanirim cahil olarak gordugunuz kitlenin, sizin steril sadece ingilizce falan anlasilan ortaminiza dahil olmasini istemiyorsunuz. Tek engel ayni dili bilmek degil zaten, sikinti olmaz bence, gelmez onlar.

mbond

Onlarca yıldır bir lisan bir insan, iki lisan iki insan dediler. Eskiden 1 yabancı dil yetiyordu, gelecekte en az 3 yabancı dil bilmek gerekecek dediler.

Onlarca yıl "kas gücüyle yapılan işleri robotlar yapacak, bu işleri yapan herkes işsiz kalacak" dediler, "gelecekte sadece kafa kullanmak gereken işleri yapanlar ekmek yiyecek" dediler.

Yapay zekanın hızlı gelişimi tüm bu görüşleri yerle bir etti. 3 yabancı dil bilmeyi bırak, ana dilinde düzgün yazı yazamayan konuşamayan insanlar yapay zeka sayesinde tüm dillerde kusursuza yakın yazı yazabilir/konuşabilir oldu. Öğretmenlik, çevirmenlik meslekleri tarihe karıştı karışacak. Ama badanacı adamların işini robotların etkin bir şekilde yapıp badanacıları işsiz bırakmasına onlarca yıl var. Mavi yakanın yeniden yükselişi...

cek

Kulaklıktan anında çeviri şu anda var olan birşey.

Ek olarak yine anlık olarak ekrandan da çeviri şu an var olan birşey. Akıllı telefondan. Konuşuyorsun, ekran anlık olarak karşı tarafa çeviriyorgi görüntülü vs.

Eklemek istedim. Sayg.

saturn

Diyelim ki hersey super ama yinede cihaz kullanan ile naturel konusan arasinda bir rutbe farki olur diye dusunuyorum

Zetnikov

evet olabilir

plastic_angel

merhaba. yurtdışına sadece ukrayna ya gittim, kimse ingilizce bilmiyordu. mekan mekan gezdim içmeyi çok severim, abartmıyorum turistler hariç kimse ingilizce bilmiyordu, bodrumda yaşıyorum gümrükte memurlar, polisler, müzede çalışan insanlar ingilizce bilmiyor. iki yıl önce bi etkinlik için tekne tekne gezip qr kod uygulamasını çalışan kaptanlara mürettebata anlatmam gerekti. tuşlu telefon kullanan insan var hala, maddi olanaksızlıktan değil, öyle esmiş adamlar gerek duymamış. chatgpt nft, kripto, metaworld gibi köpürtülen bir gelişme değil ama 10 yılda herkesin kullanacağı bir uygulama olacagını sanmıyorum. zaten google translate kafadan 5-6 yıldır var ki.

dil bilmeyen kesimin giremeyip, dil bilen insanların girdiği ortamları merak ettim.

libertine

anadilinden baska bir dile hakim olmanin yasattigi hazzi chatgpt falan kolay kolay deviremez..

cooperr
1

mobil görünümden çık