Merhabalar. Kayınpederimin %90 üzeri engelli raporu var. Daha öncesinden ötv indirimli araç almıştı ve 5 yılı doldurduğu için de sattılar. Simdi yeni bir araç alabiliyor. Bana isterseniz siz alıp kullanın dedi. Şimdi ben biraz işin etik tarafını düşünüyorum. Bu bir vergi kaçırmak gibi bir şey. Siz olsanız ne yapardınız? Biliyorum ülkede bu ötv muafiyeti ile araç alımlarının büyük bir çoğunluğu bu şekilde ama bir şekilde rahatsız ediyor beni. Son olarak bildiğim kadarıyla aracı 1. derece akrabaları ve onların eşleri kullanabiliyor. Olduki aracı aldık kullanımda yasal bir sıkıntı yaşar mıyız?




 

Babam engelli hala 99 model bir honda civic kullanıyor fakat böyle haksız kullanımları devlet bulup ayıklamak yerine kanunları kırpa kırpa engellilerin de araba almasını engellediler

En son 1 milyon tl altı araba alabiliyordun son değişiklikleri bilmiyorum

grimavi

Etik kayginiza katiliyorum. "Napalim otv de çok fazla" diye vicdan rahatlatma çabasının geçen haberlerde olan polis vuran kişinin pişkinligi ile aynı buluyorum. Sadece yoğunluk farkı var.

encokbenisevinnolur

Ocak ayında al, limitler yükseliyor daha iyi bir araç denk gelir

fistikthecat

Kayinbabanizin böyle bir hakkı var. Kendisi bu haktan faydalanıyor.
Aracı aldıktan sonra size de kullandırma hakkı var.
Yani, bilmiyorum ama ben beis görmüyorum.

Yalnız şuna dikkat etmekte fayda var: Allah uzun ömür versin kayinbabaniza bir şey olursa ve başka çocukları da varsa parasını sizin verdiğiniz araçta doğrudan mirasçı olarak hak sahibi olurlar.

manimani

Düşündüm de aslında etik de değil gibi. Bilemedim. Siz yine de eğer alırsanız yukarıda dediğim konuya dikkat edin.

manimani

Sosyal devlet dediğiniz şey bunun için.
Kayınpeder dediğiniz eşinizin 1. derece yakını üst soyu.

Yani zaten anormal bir aile ilişkiniz yoksa muhtemelen engellilik durumu nedeniyle özel ilgi gösteriyorsunuz.
Hem ekonomik hem de destek manasında çok fazla efor harcıyorsunuz.

Bir de engelli bakımı ciddi araç ihtiyacı olan bir süreç en ufak bir hastaneye ilaç yazdırmaya gitmek bile sorun çünkü arabasız.

devlet bu yüzden destek veriyor 1. derece akrabalar için.

Suistimal oluyor mu? Oluyor. Ama suistimali kontrol edecek olan devlet.

Şöyle düşünün, sizin bu süreçte yaşadığınız sıkıntıları başkası sizin adınıza göğüslüyor mu?

İstatistik verelim Türkiye'de engelli oranı %6 civarındaymış. bunun zaten küçük bir bölümü %90 ve üzeri engellidir.

Onun da çok küçük bir bölümü ötv indirimiyle bile olsa araba alacak bütçeye sahiptir.

Yani aslında çok az sayıda insan istatistik olarak buradan faydalanıyor.

Ben kendi adıma hakkımı helal ediyorum faydalananlara. Çünkü daha önce böyle bir süreç yaşadım (Araç almadım) ama rahatsızlık yüzünden ciddi manada engelli bir aile bireyinin bakımını üstlendim.

Sadece tüketmesi gereken özel gıdanın haftalık maliyeti 2000 TL'ye yakındı mesela. Türkiye'de birçok insan için ayda 8000 TL sadece hasta gıdasına vermek bile büyük maliyet. Haftada 1 fizik tedaviye gidiyordu. Arabasız istanbul'da tekerlekli sandalyeyle birini taşımak nasıl bir eziyet anlatamam mesela toplu taşımayla. Hem hastaya hem yakınına.

Şimdi bir araç alabilseydik hem bu süreçler daha kolaylaşacaktı bizim için hem de mental olarak rahatlayacaktık. Çünkü insanlar şunu anlamıyor, bir hastanın bakımı sadece ilacını verip hastaneye götürmekle olmuyor.

O hastanın da mental ruhsal ihtiyaçları oluyor. 24 saat yatakta olan biri arada bir insan içine karışmak istiyor. Ya da ev halkı zaten yoğun bir süreçte arada çıkıp iki nefes almak istiyor. Ya da evin alışverişini rahat rahat yapabilmek istiyor. Eskiden öyle bir trip de vardı engelli plakalı araç ama içinde engelli yok diye millet yadırgıyordu. Yani siz sadece evde oturabilirsiniz.

Yaşamayan bilmez bu süreci. O yüzden bence çok da takılmayın. Bir hak tanımlanmış.

anten

yasal tarafini bilmiyorum ama alabiliyorsaniz alin tabi yasal bir sikinti cikmiyorsa gayet normal demektir zaten?

icim urperiyor

ÖTV denen şey zaten başlı başına saçmalık. Dünyanın hiçbir ülkesinde araba alırken bir tane de devlete almazsınız. Vergi vermek başka, ÖTV başka. Dolayısıyla böyle bir hak varken gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

inawen

Açılın biz 3-4 yıldır almaya çalışıyoruz sonunda aldık tecrübelerimi anlatayım.

Eskiden 3. dereceden yakınlara kadar kullanılabiliyordu. Babam da demişti ki oğlum ben 6 yıldır %90 engelli babaannene bakıyorum, devletten de bu zamana kadar hiç yardım almadık bari böyle bir imkan var sen al istersen benlik bir sıkıntı yok ben izin veriyorum babaannen de konuşabilse o da alsın çocuk derdi dedi. Halamlara amcamlara falan sorduk isterseniz siz alın yoksa ben alıcam dedim, yok sen al bizim var aracımız dediler.

O yüzden vicdanen rahatladıktan sonra işlemlere giriştim, rapor çıkartıldı, babaannem kendi araç kullanamadığı için babam vasisi olarak atandı (sizin durumunuzda kayınbabanız araç kullanabiliyorsa gerek olmayabilir vasiye) karakola yazı gitti inceleme başlatıldı. İncelemeye gelen polis vasi üstüne(babamın) araç var diye kıllık çıkarmış olumsuz yazı yazmış, işte zaten evde araç var, ev hastaneye yakın zaten araca ne gerek var vs. vs. demiş ve ben bizim gibi böyle bişey yaşayan daha önce duymadım forumlarda falan da.. normalde sorun olmaması gerekiyordu direkt onay gelmesi gerekiyordu. Ama ya denetimi artırmışlar ya da polisin fesatlığı tamamen.

Neyse biz de şöyle yaptık babamların ikameti köye aldık, babamın üstündeki aracı da kendime aldım. Tekrar başvurduk. Bu sefer jandarma incelemeye gelmiş araç yok falan demişler. Engelli indirimiyle araç alabilirsiniz diye onay çıktı. (Buraya kadar başkaları faydalanır diye anlattım ama sizin bu işlemlere zaten gerek yok zaten önceden alabilmişsiniz)

Ancak biz böyle birkaç yıldır uğraşırken 2023te yasa değişiyor. Artık 1. derecede yakını olması gerekiyor. Aracı alırken ötv muhafiyeti için vergi dairesinden onay alıyorsunuz ve o onayda aracı kullanabileceklerin isimleri yazıyor. 1. derece yakını değilse onaylamıyorlar.

Diyelim ki aracı alırken 1. derecede yakını yazdınız ama siz kullanıyorsunuz.. veya hiç yakını yazmadınız diyelim sadece hastanın kendisi kullanacak gibi aldınız... Sonra kullanırken ne olur? Bendeki bilgiler şunlar;

Bazen ruhsatta da belirtilebiliyormuş direkt ama artık genelde sistemden bakıyorlar ve aracın engelli aracı olduğu çıkıyor. ama sistemde "aracı kullanabilecek kişiler" başlığı altında direkt polis çevirmede görüyor mu o bilgiyi bilmiyorum. Sadece polislerle görüştüğümde, biz görüyoruz engelli aracı olduğunu ama genelde çok takmıyoruz. Ama kıl birine denk gelirsen veya yukarıdan sıkı denetleyin diye bir emir gelirse sorun olabilir sizin için dediler.

Diyelim ki çevirmede sıkıntı oldu, aracı bağlıyorlar. Araç yediemin otoparkına çekiliyor. Aracı oradan sadece aracı kullanabilecek kişilerden biri veya araç kimin üstüneyse o gelip alabiliyor ve nispeten uygun cezalar ödenerek kurtulunuluyor. Ben bu arada yediemin otoparklarını da aradım böyle bir örnek bulamadım ama yasada aynen böyle yazıyor ve siz aracı alırken bu maddeyi İMZALIYORSUNUZ.

Bu olay tekrarlanırsa araç tekrar çekiliyor ve bu sefer o vermediğiniz ötv nin TAMAMINI ödemeden aracı vermiyorlar. Evet yasa aynen böyle. Polislerle görüştüm, yediemin otoparklarıyla görüştüm büyük şehirlerdeki. Henüz bu sebeple çekilen veya bağlanan bir vaka görmemişler, ancak olmayacağı anlamına gelmiyor yasa yeni değişti sayılır.

Sadece şöyle bir vaka gördüm; engelli üzerine alınan bir aracı başkası kullanırken kazaya karışıyor, ve kasko firması bunu bahane ederek hiçbir hasarı karşılamıyor çünkü kaza yapan kişi, ne hastanın kendisi ne de aracı kullanabilecekler listesinde yer almıyor.

Öte yandan ölümlü bir kazaya karıştınız diyelim iş büyüdü, o zaman direkt şu ödenmemiş ötv nin sizden geri alınması maddesine geri geliyoruz.

Bu arada aracı aldığınız zamanki ötv tutarı bu tutar... onu da belirteyim. Ama yine de çok ürkütücü.

Eğer kıl birine denk gelirseniz de bu sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Aracı hasta arabada değilken veya şoförü olarak belirtilmiş ve maaş bağlanmış kişi arabayı kullanmıyorken şehir dışında dolaşmak da yasak.

Ama bana sorarsanız pratikte polis şuan pek takmıyor. Eğer kazaya falan karışmazsanız kullanılabilir. Ama bir yazı gider, sıkı denetleyin derler ya da kıl biri denk gelir... oralar şans işi.

Öte yandan 5 yıl satamama durumunu 10 yıla çıkarmayı düşünüyorlar.
Ayrıca hasta ölürse miras yoluyla aracın pay edilmesi hususunda da aracın zamanında ödenmemiş ötv sinin verilmesi şartını eklemeyi de düşünüyorlar.

Ve birisi demiş, hastaya 5 yıl içerisinde birşey olursa mirasçılarına araç pay olur. Onların toplaşıp yazı verip tekrar eşinize falan vermesi gerekecek. Şuan araları iyi bile olsa ileride ölüm durumunda ne olur belli olmaz. Kimse kimsenin malına konmaz bence sonuçta siz ödemişsiniz ama dünyanın binbir türlü hali var.

Tüm bu bilgiler ışında, ben aracı almaktan vazgeçtim. Babamın eski aracını satıp üstüne biraz koyduk, babam kendi aldı.

Ben bu stresle yaşayamam dedim :D İleride 5 yıl dolunca babamla değişiriz falan belki bakarız...

ananiyimioguz

Cevaplar için herkese teşekkür ederim. @ananiyimioguz detaylı anlatım için ayrıca teşekkürler.

evelekk
1

mobil görünümden çık