hiç ev satın almadım, hiç ev kredisi çekmedim. ev satın alma süreci konusunda cahilim özetle.

tek bildiğim şey konut bedelinin %20'si kadar peşinat vererek konut kredisi çekilebildiği. teorik olarak tabi.

pratikte noluyor? 500 bin liram varsa şu an 2,5 milyonluk bir ev alabiliyor muyum? sanırım o ev için eksperin belirlediği gerçek değer 2,5 milyon olmadığı için 2 milyon kredi çekemiyorum?

diyelim ki eksperin belirlediği bedel ile evin fiyatı aynı çıktı. yüksek kredi faizine ok olsam bile 2 milyon konut kredisi veriyor mu bankalar gerkeçten?

özetle ev kredisi çekerek ev alınabiliyor mu şu an?

 

Ev kredisi cekerek ev alinabiliyor su an evet. Cekebileceginiz kredi miktari aylik gelirinize bagli agirlikli olarak.

Cogunlukla aylik kredi odemeniz aylik gelirinizin yarisi olacak sekilde hesaplaniyor. Yani aylik geliriniz 50 bin TL ise, aylik 25 bin TL odeyeceginiz kadar kredi cikiyor. Ne kadarlik krediye aylik ne kadar odeme cikacagini hesaplama sitelerinden hesaplatabilirsiniz.

sertac akin

Çok kabaca şöyle.
Senin veya eşinin üzerinde herhangi bir konut tapu kaydı yoksa, evin eksper değerinin %50 si kadar kredi alabilirsin gibi düşün.

Bu miktar, aylık gelirin ve kredibiletene bağlı olarak daha da düşecektir.

Mirket

üstteki bilgi yanlış. Üzerinize konut yoksa evin eksper değerinin %70 ini veya evin sınıfına göre daha fazlasını çekebilirsiniz. kaynak: 1 ay önce eksper değerinin %70 ini konut kredisi çeken kendim.

biravekahve

@biravekahve
Üstteki bilgi salı günü şubeden aldığım bilgidir.
Ayrıca kredi verme iştahının günden güne ve bankadan bankaya değiştiğini bildiğim için yuvarlanarak ve net ifade kullanılmadan yazılmıştır.
Bildiğiniz bir şey varsa yazın. Bi karışmayın be. Bi tükenmediniz.

Mirket

Mirket'in yazdığı en son kamu bankalarındaki konut kredisi kampanyalarında o şekildeydi. Üzerinizde konut varsa vermiyorlardı. Özel bankalarda bu durum yok ama onların da faizleri daha yüksekti.

Konut kredisinde net olan tek şey bddk'nın belirlediği limitler bunları da google'dan aratarak bulabilirsin. Geri kalan her şey banka ve hatta şubeden şubeye bile değişiyor.

Mcfly

Konu hakkında detaylı bilgi veren linki şu soruya cevap olarak vermiştim.

www.eksiduyuru.com

Mirket

bi kaç hafta önce kredi almış biri olarak tecrübelerimi paylaşabilirim.

bankalar konut kredisi vermek konusunda çok iştahlı değil, şartlar uygunsa veriyorlar tabi. ama gittiğim şubelerde çalışanlar konut kredisi deyince şaşkın şaşkın baktılar. aylardır bu işlemi yapmadık dediler (farklı banka ve şubelerdeki insanlar). tabi bunun en büyük sebebi faizler yüksek olduğu için başvuran sayısı az olduğu için.

banka kredisinde eksperin verdiği değer önemli. o tutarın yüzde sekseni teorik olarak mümkün ama pratikte pek öyle işlemiyor. banka krediyi verirken tabiri ödeyemezseniz bankanın olacağı için, banka kendine ev alıyormuş gibi davranıyor. hangi sınıf olduğu, uygun bir bölgede olduğu, sıfır bina olması, sizin ilk evinizin olması gibi tüm kriterlerse yüzde 80 kadar veriyolar. ancak pratikte bu orana ulaşmak zor saydığım kriterler sebebiyle. banka banka dolaşıp bilgi almakta fayda var. çalışanlar da birbirlerine sorarak ve yönetmeliği okuyarak cevap veriyorlar.

kredi oranları 3 - 3.5 civarında. ben 3.55'e aldım (ykb). çalıştığım diğer bankalar vermeye yanaşmadılar.

kredi verme kriterleri bankadan bankaya değişebilir. hatta "şube görüşü" diye bir şey varmış. bazı durumlarda banka, işlem yapan memurun kanaatine göre kredi verip vermemeye karar veriyormuş.

biseysorcaktim
1

mobil görünümden çık