Saatin içinde 2 mm çapında dişliler, çarklar var bunları o zamanki teknolojiyle nasıl üretebilmişler cidden aklım almıyor?

Bir adet kırmızı mercimek tanesi boyutundaki dişliye nasıl 1912 yılında 8 adet simetrik ve düzgün diş açabilirler, hangi teknolojiyle?

El yapımı İsviçre saati yapan ustalar o zamanlar bunları eğe, törpü, kıl testere vs ile yapmıyorlardır değil mi? What's goin' on there? Teşekkür ederim.

 

Bro küçük parçaları mercek altında büyütüp uygun araçlarla üretirsin ya bu çok sorun değil bence, bugün de aynı yöntemle pirinç tanesinden gemi falan yapıyorlar, olur yani.

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet

özel tornalar kullanılıyormuş. bu aletler o kadar yeni değiller, yüzlerce yıldır kullanılıyorlar. mesela bir örnek;

www.youtube.com

büyütecin tarihi de 1600'lere dayanıyordu sanırım. yapılır yani, nitekim yapılmış da :)

orient blue

Benim genel olarak gördüğüm kadarıyla insanlar geçmişi çok küçümsüyor. Antik Uzaylılar gibi pseudo-science konuların altında da bu yatıyor.

Dijital teknolojiler yoktu elbette ancak mekanik anlamda teknolojik olarak bir eksik yoktu. Seri üretim yapan otomasyon üretim bantları yoktu, ancak küçük atölyelerde daha dar ekipman yelpazesi ve daha fazla zamanla daha az sayıda olmak koşuluyla gayet üretilebiliyordu.

Zaten saatlerin zirve yaptığı zamanlardan bahsediyorsunuz. Akıl almayacak bir şey yok aslında. İnsanın bazen aklına düşüyor, o an anlam veremediği için heyecanlanıyor ama detayına bakınca anlıyor. Herkese olur. Siz heyecanlanma aşamasında buraya koşmuşsunuz heralde :D

Bakın örneğin burada yukarıdaki aletten ve teknikten daha detaylı bahsediyor, sadece kesim işlemini yaptığı videonun devamını yüklememiş;

youtu.be

bu da başka bir tanıtım videosu

youtu.be

akhenaten

eksisozluk.com

abelardo

sen simdi antik sehirleri gezerken "bu taslari nasil tasimislar?" diye de soruyorsundur :)

tavsiyem, dönemin alet edevatini arastirman. su an varligi dahi unutulmus bircok arac gerek o zamanlar bu isler icin kullaniliyordu muhtemelen. bu alet edevatin bilgisini edinirsen soruna tam olarak yanit bulabilirsin.

bu arada hicbir teknoloji dünden bugüne cikmiyor. 1912'de nasil ulasmislar diyorsun ama belki arkasinda yüz senelik belki daha eski bir bilgi birikimi, know-how ve deneme-yanilma var.

alice in potatoland

1600 yillarda mekanik hesap makinesi yapmışlar. Usturlap diye birsey var konum hesaplayici. Sekstanst var denizde kordinat bulabilirsin..

Gecmişdeki insanlar da üretiyor çalisiyordu. Bence biz onlara gore aptalız.

Fritz-X
1

mobil görünümden çık