ferrari, mercedes ve porsche motorsporlarindaki en basarili markalar.

ancak bmw'yi goremiyoruz. formula'da yoklar. le mans'da yoklar. bir tek nurburgring'de gozukuyorlar ama onda da neredeyse tum basarilari 2000 oncesi.

kiyasla 2000 sonrasi bmw 4 kere kazanmis ancak porsche 8, audi 7 kere. simdi bu bmw motorsporlarinda neden basarili olamiyor? spor surus icin o kadar da iyi bir marka degil diyebilir miyiz?

 

motor yarışları bir marketing hamlesi. dolayısı ise markanın şu soruyu sorması gerekiyor benim kendimi kanıtlamaya ihtiyacım var mı?

bmw için gerek yok çünkü yeni model raftan indi mi alıcısı hazır zaten.

diyelim paran var. aynı paraya ferrari mi? porche mu? alırsın. bunlar parası olan için deli sorular.

duyurukullanıcısı

marketing yonu var ama marketing diyerek gecistiremeyiz hocam. 100 yillik tarihi olan ve araclarin birbiriyle yaristigi bir spor, musabaka bu.

yani marketing parayla yapilan bir sey. ama formula'da le mans'ta parayla basari satin alamazsiniz. bakin aston martin bir sey yapamiyor. arabanin gercekten iyi olmasi lazim. yani bmw'nin kanitlayacak bir seyi yok da mercedes'in ferrari'nin ve porsche'nin var mi?

antikadimag

tamamen marketingle alakalı bir durum değil bu. real madridin sponsoru da bmw. motorsporlarında başarılı olmak istiyorsan çok para harcaman lazım. bmw şirket olarak zaten temkinli ve bildiği işin dışına çıkmayan bir firma. bir mercedes ve porsche/audi/vw gibi büyük bir firma değil. ayrıca motor sporlarında başarılı olmak istiyorsan motorsporları takımını ingiltereye taşıman lazım çünkü bu sporun mühendislik merkezi ingiltere. mercedeste bu spora mclaren ortaklığıyla girip sonradan ayrıldı. bmw 2000lerin başında girdi çok para harcadı ama başarılı olmadı. mercedes amerikan alman ortaklığı ve kamyonundan en düşük sınıfa kadar araç üretiyor. bmw bavyera firması olduğu için tamamen olaya kazanımcı bakıyor, şirket stratejisi yani. bmw diğer firmalara göre daha alman ve bakir bir firma. motorsporlarına girmek çok yüksek maliyeti olan bir yatırım.

mikahakkinen

"spor surus icin o kadar da iyi bir marka degil diyebilir miyiz?"

Diyemeyiz. BMW sürüş konusunda son yıllarda geri gitse de (gerçi çoğu markada bir geri gidiş var) bu konuda hala çok iyi.

Motorsporları olarak pist yarışlarından bahsediyorsun, ralliyi ayıralım. Rallide çok başarılı olan çok sayıda üretici var ama konu onlar olmadığı için geçiyorum.

F1'e büyük bir tantana ile geldiler ve evet, beceremediler. F1 çok zor bir alan, ayrıca Ferrari düşünüldüğü kadar başarılı bir takım değil F1'de. Ferrari'nin en önemli özelliği, F1'in içinde F1'den neredeyse büyük olması ve en başından bu yana kesintisiz olarak F1 içinde yer alması. Schumacher sonrası 2007'de Raikkonen'le şampiyon oldular, ondan sonra yoklar. Schumacher öncesinde de çok uzun bir başarısız dönemleri var aslında.

Mercedes evet çok başarılı bir marka ama 1955'teki Lemans faciası sonrasında 30 yıl boyunca tüm motorsporları operasyonlarını durdurdular. F1'e çok başarılı bir takım olan Mclaren'la adım atıp ardından kendi programlarını geliştirdiler.

Porsche F1'e hiç girmese de geri kalan pist yarışlarında genelde başarılı olan bir marka ama bu durum, F1'e gelirlerse başarılı olacaklarının garantisi değil. Keşke sıkı bir programla gelseler de izlesek diyeceğim ama Audi giriyor, iki markayı WEC'te olduğu gibi F1'de kafa kafaya çarpıştırmazlar bence. Aşırı maliyetli olur.

Mesela Toyota örneği var. Anormal paralar harcadılar ama başarılı olamadılar. Tommi Makkinen'in başında olduğu Gazoo Racing ralli takımı ise yıllardır WRC'yi süpürüyor.

F1'i diğer yarış organizasyonlarıyla karıştırmamak lazım. F1 gerçekten başka bir uzmanlık istiyor, bu uzmanlığa da çoğu İngiltere merkezli garaj takımları sahip esasında.

Audi F1'e tek başına girmiyor, bu alanda yıllarını vermiş Sauber ile giriyor.
Red Bull'ün kökeni Stewart.
Visa Cash App RB'nin kökeninde Minardi var.
Mercedes, Brawn GP'yi satın alarak programını başlattı. Brawn GP ise köklü bir geçmişi olan ama kesintileri de olan Honda'yı almıştı öncesinde. Mercedes'in modern F1'e girmesinde ise McLaren ortaklığı malum.
McLaren, temelinde Bruce McLaren'in kurduğu bir garaj takımı.

Bu nedenle, F1'de başarılı olamadı diye BMW sürüşü kötü bir marka olmaz, olamaz.

WEC ise daha garip, çok sevdiğim ama anlayamadığım bir organizasyon. Lemans'a pek çok araba gelir, bunların bazısı ilk ya da ikinci denemesinde yarışı kazanır, ardından gider. Son 25 yıl içinde BMW, Bentley, Peugeot yarışı bu şekilde kazanıp çıktılar. Audi kısa süre içinde yarışı kazanıp bir seri inşa etti, ardından çıktı. Porsche yakın zaman önce geldi, arka arkaya kazanıp çıktı. Ferrari de geçen sene geldi, 2 senedir kazanıyor. Çıkar mı? Umarım çıkmaz ama çıkarlarsa şaşırmam.

Bir de, WEC para getiren bir organizasyon olmadığı için Hypercar kategorisindeki arabaların tümü denk değil, bunu atlamayın. Lemans 2024'te Ferrari ve Toyota gerçekten Hypercar arabalarıydı. Diğer Hypercar'lar teknik anlamda bu iki markaya göre ciddi eksikleri olan, yavaş otomobillerdi.

10551037
1

mobil görünümden çık