Büyük oranda paraya bakıyor. Yüksek lisans öğrencisi = cash cow. Psikoloji gibi bir dal için para daha ön planda. Çünkü zaten bitiren ülkesine dönecek.
ülkeye ve senin akademik geçmişine bağlı bir durum.
Not ortalamanız, dil, akademik planınız okul için uygunsa; çok da zor değil. Tabii maddi olarak da güçlü olmak gerekiyor. En çok dikkat ettikleri noktalardan biri bu.
Benim sınıfımdan yüksek lisansını yurtdışında tamamlayan cok arkadaşım var. Özellikle Almanya'dan kabul alan kişi sayısı fazlaydi. Alan olarak da noropsikoloji ön plana cikiyordu. Sanıldığı gibi hemen donmenizi isteyecekler diye bir şey de yok. Hayatını yurtdışında devam ettiren psikologlar da gayet var.
Ben de yüksek lisansımi da Türkiye'de yapmama rağmen denklik aldim mesela.
Yurtdışından kasıt nedir? Her ülkenin sistemi farklı. Almanya’da çok kolay değil mesela ama okullar da ücretsiz çoğunlukla. UK’de inanılmaz kolay ama senelik 20k pound. Hollanda’da kolay denilebilir 10-15k euro bir ücreti var. Her ülke farklı kısaca.
parayi veren dudugu calar. dunyada egitim hep boyleydi ama sonradan anlasildi bazi sosyal siniflar icin.
kuzey amerika icin:
parasi olan tezsiz yapar, supervisor falan ile ugrasmaz.
parasi olmayan bi tane prof bulup onun totosunu yalar iki sene boyunca. bu sekilde hem okulu buyuk olcude bedavaya getirir, hem de ekstra asistanlik falan sayesinde cep harcligi yapar.
kuzey amerika'ya gelenlerin %99u ikinci sikki kovalar, o yuzden baya saglam rekabet vardir, kolay degildir acik yer bulmak.