Yatirim amaçlı yarısı kredili olacak şekilde almak mantıklı mı? Kiraya verip krediye de destek olacak. Olabildiğince yüksek kredi çekebilsem daha iyi tabi. Borsa altın vs hiç birisi kredi ile alınan ev kadar kazandırmıyor maalesef.




 

:) borsa nasıl ev kadar kazandırmıyor ya. Sayas 5 yılda yüzde 8900 , embis yuzde 34.000, tetmt yüzde 7000 arttı. Bunun gibi 120 hisse var. Yani hisselerin 5 te biri. Borsa dendiğinde aklımıza sadece Tüpraş vs geliyorsa o başka. Evden yatirim falan olmaz.

deer hunter

ev yatırımı başka bir konu ama üstteki cevaba istinaden borsanın son 5 yılda kazandırdığını önümüzdeki 5 yılda kazandıracağı meçhul. Geçmiş 5 yıl ekonomi açısından negatif reel faizli tuhaf bir dönemdi.

Yatırımlık olarak ev yerine imkan varsa dükkan veya ofis öneririm.

biravekahve

evet ucuz kredi ile alınır ama kenardaki paranın tamamını peşinata bağlayacaksan diğer fırsatları kaçırmana sebep olduğundan ben çok büyük fırsat olmadıkça tercih etmem. kenardaki paranın max %50si peşinata yeterse belki.

awlmi

finansmani cok büyük kismini bankadan hallediyorsan mantikli yoksa daha iyi alternatifler var diye düsünüyorum.

robert bosch

ben bu planı hep çok mantıklı bulmuşumdur. kuzenim de aynı şeyi yaptı. hem kredinin yarısını kiracı ödedi hem de senin ödediğin kredinin değeri artık her gün daha da düşmüş olacağından çok kolay üstesinden gelinir. seneye bile aylık ödediğin kredi çerez gibi gelebilir yani (azıcık abartalım)

neira

3-4 sene önceki ortamla, şimdi ki ortam aynı değil.

Ne ev fiyatları aynı, ne doların gerçek fiyatında olmaması aynı ne de kiracıların durumu aynı. Şu ortamda kiralama için ev alınmaz.

NOT: Yatırım tavsiyesi değildir!


.

kartallar yuksek ucar

Şimdi insanlar diyecek ki konutun getirisi mevduatın altında kalıyor, reel olarak fiyatlar düşüşte, kiracı işi sorunlu vs. Haklılar.

Öte taraftan bu soruları sorup konuştuğumuza göre profesyonel yatırımcı değiliz. Hisse senedi short edip, çapraz paritelerden para yapacak durumda değiliz. Bazı kağıtlar TL'deki erimenin, pandeminin de etkisiyle evet coşturdu. Peki kaç kişi bu işten zengin oldu veya doğru düzgün para kazanabildi? Böyle bir dönem acaba tekrar gelir mi? Konutun getirisi belki diğer varlıklara göre daha düşük olsa da kafan rahat ediyor. Elindeki paranın miktarını artırmak çok iyi bir beceri ama harcamadan yerinde tutmak da başka bir beceri. Bunları herkes yapamıyor.

1- Farklı finansal varlıklarda parayı tırtıklama durumu oluyor. "Bu ay çok sıkıştım, tatile gidiyoruz şuradan biraz bozdurayım da sonra yerine eklerim". (Ekleyemedi)

2- Konut fiyatları TL bazında nominal de olsa artıyor. Reel veya döviz olarak düşüşler zaman zaman oluyordur ancak kaçımız dolar kazanıyoruz veya hali hazırda enflasyona karşı değer kazanan bir yatırımımız var da konutu beğenmiyoruz?

3- Yatırım yaptıysan herşeyden önce güveneceksin, kafan rahat olacak. Kaç kişi 3-4M TL parayı gözü kapalı borsaya gömebilir? Gündüz bir bakıyorsun saçma sapan bir açıklama sonrası borsa tepetaklak. Borsada kazanç/işlem vergisi haberlerini hatırlayın. İnsanın siniri bozuluyor. Bu boş açıklamlara gerek var mıydı? Bugün unutuldu.

Sonuç olarak konut yatırımı mantıklı ancak bazı şartlarla:

1- Yatırım olarak alınacak ev(ler) 1+1 olursa bence daha iyi. Kiracı sirkülasyonu daha yüksek, kiracılı da olsa satışı daha kolay (yatırım için tercih ediliyor), prim yapıyor.

2- Kiracıya her ihtimale karşı taahhütname imzalatılmalı ancak işin insani boyutu unutulmamalı. Kira bedelinin bölge rayiçleri kadar olmasa da ona yakın bir bölgede tutulması sağlanmalı. Karşılıklı hakkaniyet bunu gerektirir.

3- Kira getirisinin krediyi karşılama gibi bir avantajı var. Her sene konuta yaptığın yatırım daha da düşüyor. Uzun vadeli kredinin bitişini bekleme şartıyla belki evin yarısı veya 2/3 maliyetine o konutun sahibi olabiliyorsun. Kredi imkanları daraldı ama yine de bir noktada kredi-kira başa baş noktasına gelecek, bir noktada da kira>kredi olacak. İşte o noktada evin maliyetini düşürmeye başlıyorsun.

4- Uzun vade aylık düzenli nakit akışı imkanı oluyor. Borsada temettüler 6 ayda bir verilirse iyi diyoruz. Altında bu imkan hiç yok.

Lethe

eksisozluk.com

alınır

nuisance2

Öncelikle yazacaklarım, kişisel görüşlerimdir. Yatırım tavsiyesi değildir!

Herkesin kafasında 0,69-0,79 döneminde ev alanların hikayeleri var. Ancak ortam: o ortam değil. Buna dikkat edin!

* Öncelikle ev kredileri çok yüksek.
* Kiralar ve kiralama kanunları çok sıkıntılı. Sulh hukuk mahkemeleri doldu, taşıyor. En küçük dava 4-5 sene sürüyor.
* Önümüzdeki dönemde büyük bir işsizlik ve resesyon geliyor. Şu anda "ne güzel, çok yüksekten kiraya verdim" diyenler, kira alamayacak + üstteki maddeden dolayı 4-5 sene kiracısını evden çıkaramayacak.
* Ayrıca ev fiyatları hala yüksek + dövizin fiyatı olması gerekenden çok düşük. Şu an 100bin dolarlık bir evin gerçek değeri aslında 50bin dolar. 4-5 ay içinde devalüasyon olursa, evi 2 katına almış olacaksınız.
* Ayrıca kesinlikle topraktan ev almayın veya işinizi çok sağlama bağlayın. Önümüzdeki süreçte başlanıpta, tamamlanmayan çok proje olacak.
* Oldu ki bir durum oldu, aldığınız evi satmaya çalıştınız. Uzun bir süre evinizi satamayacaksınız. Şu ortamda 5-10 milyon verip, ev alabilecek insan sayısı çok az. Emlak cazipliğini yitiriyor. Krediler düşse, bu seferde miktar çok artıyor. İnsanlar taksitli de olsa 15-20 milyonu ödeyemeyecekler.
vs. vs.

Daha bir çok nedenden dolayı, oturacak eviniz yoksa, kiradaysanız ev alınır. Oturacağınız evi biraz pahalı almanızın bir zararı olmaz. Ancak yatırım için, uzun bir süre ev alınmaz!

Bunlar benim öngörülerim. Yarın tam tersi de olabilir. Piyasa çok değişken. Kendi kararınızı kendiniz verin. Yatırım tavsiyesi değildir!

.

kartallar yuksek ucar

@kartallar uzun uzun yazmış. Ben kısa yazayım eski Türkiye nüfusu genç, yüzü batıya dönük, arada teklese de işleyen bir demokrasiye sahip bir ülke idi. O dönemdeki emlak artışlarının bkr daha yaşanmasına imkan yok.

parka
1

mobil görünümden çık