Kedim 8 yaşında, tekir. (Dişi)
Olayı baştan anlatayım.
Kedimizin iştahı birden bire kayboldu. Hatta mama sahte filan diye düşündüm, iade ettim vs.
Sonra ise kusmalar başladı. Biz 3. Günde filan veterinere götürdük. Ağızdan boya verdiler, bunun çıkması da en geç 48 saat içinde olmalıymış diye söylediler. Bizim kızda çıkmadı. Sonra bi şey yutmuş olacağından şüphelendiler. Tabii kedi orada kaldı. 3 4 gün. Ben ise başka bi göz de baksın istedim. Başka veterinere götürdüm. Onlar da ultrason da vardı. Direkt ameliyat dediler. Ben de onayladım. Bi sigaranın poşeti tarzında bi şey yutmuş. Bunu aldılar. Sonra orada da tedavi devam etti. Baktılar yavaş yavaş mama da yemeye başlıyor. Alın dediler bana. Burada daha fazla stres olmasın diye. Eve getirdik. Yine mamayla problemi başladı. Bu arada veterinerde verilen mama da bizim mamaydı.
Neyse yine red etmeye başladı mamayı. Ben de petshoplardan çorba dedikleri şeyi verdim. Parmağıma sürüp yediriyordum her gün(4 5 gün)Yiyordu. Ama yine red edince tekrar veterinere götürdüm. Kanser olma riskinden bahsetti. Bu iştahsızlık için. Yine tedaviye başlandı. Serum tedavisi, zorla şırınga ile bi şeyler vermek vs. Yaklaşık 10 gündür orada.
Dün görmeye gittiğimde veteriner bana fib ilacı alırsam kendi gelir dedi. Ama yasal değilmiş. O yapamazmış. Bana hızlıca gösterdi. Bi de fib ilacı alabileceğim numara verdi.
Yaklaşık 1 ayı geçkin aç bi kedimiz var. Ve doktorun önerdiği bu ilaç var.
Nasıl yapayım?
Konum- İzmit

 

Istanbul’a gelme sansiniz varsa Yonca’yi tavsiye ederim. www.instagram.com

mor oje

Fip ilacı alırsa kendine gelir ne demek? Fip teşhisi koydu mu nasıl bir hastalık olduğunu anlattı mı? O ilaçlar kullanılırken düzenli kan testi falan da yapılıyor. Kontrollü gidilmesi lazım. Bi de el altından satış için size numara veriyor pes!
İstanbul’a gelirseniz feridun kalyoncu da böyle karmaşık vakalarda iyidir.
Daha neler duyacağız bakalım. Geçmiş olsun.

sibertenik

Iki veterineri de gecin istanbulda baska veterinere gidin

oscar

Öncelikle geçmiş olsun.
Veteriner hekimim. Belli ki farklı değerlendirmeler kafanızı karıştırmış, elinizden geleni de yapıyorsunuz.
Kediniz kısırlaştırıldı mı, dışarı çıkıyor mu, kilosu nedir, iç ve dış parazit ilaçları güncel mi?

Her yaşta kedide yabancı cisim yutmaya bağlı yemek borusu, mide veya bağırsakta tıkanıklık gözlenebilir. Sigara poşeti bulgusu tamamen sorunun esas kaynağı da olabilir, veya rastlantısal, kedinizin herhangi bir zamanda yuttuğu, herhangi bir probleme neden olmayan bir cisim olarak da kalabilirdi.
Konu laparatomi (karnın açılıp yabancı cismin uzaklaştırılması) işine gelince ameliyat sonrası komplikasyonlar da işin içine giriyor. Yabancı cisim operasyonları zor operasyonlardır ve komplikasyon riski yüksektir. Eğer alınan yabancı madde bağırsaktan uzaklaştıysa bağırsak içeriğinin karın boşluğuna sızması ve septisemi riski var ameliyat sonrası komplikasyon olarak. Burada kedinizin yaşamsal parametreleri (ateş, kalp, solunum gibi) önemli.

Diğer bir seçenek evet kanser, karaciğer ve bağırsak tümorleri yaygın kedilerde, örneğin bir karaciğer tümorü kolaylıkla teşhis edilebilirken, bir bağırsak lenfomasını onkoloji uzmanı olmayan bir hekimin teşhis etmesi kolay olmayabilir.

FİP (feline infeksiyöz peritonit) dediğiniz durum kedilerde koronavirüsun mutasyona uğramasıyla gelişen, genelde yavru kedilerde yaşamın ilk evrelerinde klinik tablonun görüldüğü viral bir hastalık. 8 yaşında bir kedide FİP çok muhtemel gelmedi bana. En azından bunun teşhisi yapılacaksa albumin/globulin değerleri, hematoloji ve biyokimya değerleri, karın boşluğunda sıvı birikip birikmediği gibi değerlendirilmesi gereken birçok parametre var. Tüm bunlara ek olarak kediniz gençliğinde bağışıklık baskılayıcı (fiv, felv) bir virüsle enfekte olmuş, ve operasyon sonrası vücudu toparlanmaya çalışıyor da olabilir. Dikkat edin, fiv ve fip farklı viral hastalıklar.

Yeteri kadar detaya sahip olmadığım için daha kapsamlı bir yorum yapamıyorum ama FİP teşhisi koyan hekiminiz teşhise nasıl eriştiklerini size açıklayamıyorsa lütfen veteriner hekiminizi değiştirin.

Tüm bunlara ek olarak, listede maalesef birkaç hastalık daha var. Kronik böbrek yetmezliği, B12 eksikliği, pankreatit, exocrine pancreas insufficiency, hepatitis, protein kayıplı enteropati gibi, ve maalesef yabancı cisim riski hala var, dediğim gibi o şefkaf sigara ambalajlarından bahsediyorsanız onun tam bir tıkanıklığa neden olma ihtimali zayıf, başka bir şey daha olabilir.

Web üzerinden herhangi bir tedavi tavsiyesi veremiyorum daha fazla ama bence sizin çok iyi bir hekime ihtiyacınız var.

Benim önerim ya İstanbul'daki veteriner fakültesine gitmeniz, ya da veteriner kliniği değil, hayvan hastanesi olan bir yere gitmeniz veya tecrübeli, iç hastalıkları konusunda isim yapmış bir veteriner hekime gitmeniz olacaktır.

Ne olursa olsun, problemin kolay teşhis edilebilir bir şey olmadığının, kedilerin, özellikle yaşlı kedilerin birden fazla hastalığı aynı anda taşıyabileceğinin farkında olarak, hekim arkadaşları da gereğinden fazla hırpalamadan ve yaftalamadan başka bir hekim aramanızın yerinde olacağını düşünüyorum.

Geçmiş olsun.

slymene
1

mobil görünümden çık