Ailemin arabasına bir göz atayim derken gördüm;
gss.gs

4318 yani 2018 ekim üretimi. Lastiğin normal kullanımında bir şey yok ama catlamis yani.

Bana göre değişmesi lazım bunlarin da emin olamadim.
5-6 yıllık lastik nasıl çatlar onu da anlamadim...

Değişecekse lastik tavsiyesi de beklerim, izmir'de normal emekli kullanımı için clio'ya lastik.

 

Kaucuk ozelligini kaybederse catlamaya basliyor, ben olsam ben de degistirirdim. Yumusak hamurlu lastikler sertlere gore daha erken catliyormus (erken = 5 sene). Bir de dusuk ya da yuksek lastik basinci da catlamayi hizlandiriyormus.

sertac akin

Lastiğin maksimum ömrü üretildiği tarihten itibaren 5 sene. Lastik üretildiği andan itibaren ömründen tüketmeye başlar. Çatlama anormal değil. Mümkün olan en kısa süre içinde değiştirmenizde yarar var. Sürüş güvenliğini tehlikeye atmaya değmez.

Bu ebatlarda Goodyear f/p oranı yüksek lastikler üretiyor, isterseniz bir bakın.

10551037

diş kalınlıkları gayet iyi gözüküyor. ancak marka kalitesinden olabilir muhtemelen, özelliğini yitirmiş.. hava koşulları, lastiğin suda beklemesi vs vs bir sürü sebep.

lastikborsasi.com izmirden satış yapıyordu. piyasaya göre fiyatları gayet iyiydi. alıp ücretsiz taktırabilirsiniz.

artci sarsinti

@10551037; abi lastik Max ömrü 5 yıl değil. 10 yıl. Kullanıma göre bu. Lastikler yasal olarak üretimden itibaren 5 sene içinde sıfır olarak satilabiliyor lastikciler tarafından.
Bu direkt lastik firmalarinin websiteleri ve Avrupa'daki yasalarda da böyle (5 sene sonrasında yaz/kis lastik degisimlerinde lastikciler kontrol ediyor sıkıntı var mi diye, varsa değişim yapmiyorlar ve lastiğin komple değişmesi gerektiğini soyluyorlar)
www.michelinman.com:~:text=If%20the%20tires%20haven't,to%20spare%20tires%20as%20well.

O yüzden 5 senede böyle catlamasi anormal. Benim kendi lastiklerim 6 yıl oldu sıfır çatlaması var, biri michelin biri continental. Avrupa'da da hayatımda 5 yılda lastiği çatlayan duymadim.

logisticsmanager

@logisticsmanager

Kataloglarda belirtilen 10 yıl, iş gerçek kullanıma gelince asla çalışmıyor. 5 sene kullanılan lastik ya çatlar ya sertleşir ya diş derinliği tehlikeli seviyeye iner. Özetle ömrü sona erer. İstisnalar olabilir (iklim lastiği daha az yoracak şekildedir, araç uygun saklanmıştır, özenli kullanılmıştır ama genel durum böyle.) Lastiklerin diş derinliğinin sınırlar içinde olması ve çatlama olmaması lastiğin ömrünün devam ettiği anlamına gelmez. Lastik iyice sertlemiş, tabiri caizse taşlaşmıştır, kazık frende yolu ısırmaz, kayar.

Avrupa'da rafta 5 sene beklemiş lastiği satmaları düzenlemelere uygun olabilir ama o lastik aşırı ucuza verilmediği sürece satılmaz. Ben asla almam şahsen, rafta 5 yıl bekleyen kauçuğun ömrü dolmuş ya da dolmak üzeredir.

10551037

michelin yumuşak hamurlu brigestone sert hamurlu.pirelli var orta sertlikte 3 ümden birini al

komando kani var bende

yeni lastik değiştirdim 2015 ti anca 40bin km yaptım o lastikle derinlikleride iyidi ama değiştirince yol tutuş inanılmaz iyileşti yaz lastiği aldırdı özellikle ustam ve continentalde ısrar etti hatta michelin bayinden aldım kışın uzun yol yapmadığım için şehir içinde yaz kullanabilirsin dedi. premium contact 7 aldım memnunum temmuz üretimi aldım arabanın en önemli yeri lastik değiştirin

eja

Cevapları tam okumadım da 5 yıla kadar satılabilir diye bir söz sördüm.
Alınan lastik bu yılın değil de bir önceki yılın ise fiyatta kallavi bir indirim oluyor. Uygulamada 2 yıllık lastiğin sıfır olarak satışının olacağını sanmıyorum.

Clio için lastik sorduğumda işten anlayan bir arkadaşım. Ya Michelin ya da Continental. Diğerlerine bakma demişti.

Bir zamanlar Çiğli kipa Migros'un yanındaki lastikçi, iddia ediyordu 'Türkiye'de en uygun fiyatlı lastik bizde.' diye. Ki öyleydi o zamanlar. Hala öyle midir, Bilemem.

Mirket

@mirket; aynı fiyat olmaz da bahsettiğim yasal cerceve.
Misal lastik borsasina bakarsan 2021 üretimi vs ucuza satabilir. Bunun sebebi lastik üreticisinin lastik kapalı yerde vsysen 5 yıl boyunca birinci el olarak satilabildigini bildirmesi. 5. Yildan itibaren lastiği satamazsin.

Sifir dediğim 2024 ile aynı fiyat olmaz tabiki.

logisticsmanager
1

mobil görünümden çık