Ben yere çöp atınca sucluluk duyuyorum vicdanım el vermiyor. Yaşadığım yerde çöplerle yasamak istemiyorum mesela. Ama herkes atıyor bunu anlamıyorum çöp kutusu olmazsa bile bekletmek gerekmiyor mu? Ulkemiz Hindistan Pakistan Bangladeş Afganistan gibi çöp ülke oluyor.




 

Hep yaygındı. Ailede ve okulda öğretilmiyordu, halen oğretilmiyor. Çevre bilinci sıfır ve bunu düzeltmeye yönelik bir gündem ya da politika yok. Zaten olmaması da işlerine geliyor. Cevap: hep yaygındı.

prole

prole+1

Aile öğretmiyor çocuğa çünkü aile de bilmiyor onlara da öğretilmemiş. Okulda da öğretilmiyor. Çok küçük yaşta çocuğa bu eğitimin verilmesi lazım. Beden temizliği, diş fırçalama, kıyafet temizliğini öğretmek lazım. Bunlar söyleyerek değil, davranışlarla gösterilmeli. Anne, baba dışarıya çöp atıyorsa, banyo yapmıyorsa, dişlerini fircalamiyorsa bunları çocuk da yapmaz.

Çok ciddi eğitim gerekiyor. Geri dönüşüm kutusuna da çöp konteynerine atmaları gereken çöpü atanlar oluyor mesela. Çocuğum yok, eğer olsaydı daha çok küçükken bunları öğretirdim. Temizliği, toplu taşıma kullanırken nasıl davranilacagini, sıraya girmeyi, toplum içinde nasıl davranması gerektiğini her şeyi öğretirdim.

rock n roll

Hep yaygındı, sadece nüfus arttıkça daha görünür oldu. Görgüsüz anne babanın çocuğu da görgüsüz oluyor.

potasyum bebek

bizim zamanımızda hayat bilgisi dersleri vardı. orada öğrettiler çöp ve yere tükürme mevzularını. sene 1980+

eş zamanlı trt'de perran kutman, ali atik vd olduğu programlarda bu mesajlar iletildi. çöp atmayan bizler bunu buradan öğrendik diyeceğim de adam yerine koyduklarımızın izmarit vd yere attığını gördükçe kendi salaklığıma yanıyorum. kişileri tanımak konusunda yani.

janderzel zartanyan

Konu çöp atmaktan ziyade ülkede umumi alan bilincinin olmaması. Bütün ortak alanlar hor kullanılır bu ülkede, yemekhanesi de restoranı da sokağı da. Birine ait olmadığı için çöp de atılıyor, tükürme işeme zarar verme dikkat etmeme de yapılıyor. Toplum bilinci oluşana kadar sokağın sahibi belediye olup burası da benim malım zarar veremezsin demeli ki öğrensinler.

Bruce

90larda doğdum.
bize okulda hep öğretildi.

ilkokulda da, ortaokulda da, lisede de.

ben de şaşar dururum nasıl herkes çöp atıyor diye.
benim okul arkadaşlarım da atmaz. çevremde de pek yok sokağa çöp atan.

ama zamanla farkettim ki, bir çok kişi bu eğitimi almamış evet.
daha ziyade insanlar şöyle düşünüyor "benim attığım çöpten nolacak, her yer çöp zaten" bi de "ben çöp atmasam çöpçüler işsiz kalacak, kıps."

bence gitgide yaygınlaşma sebebi, herkes yapıyor ben neden enayilik yapayım da çöpümü saklayım şeklinde düşünmekten.

biseysorcaktim

başımıza ne geldiyse köyden çıkmaması gerekenler şehirlere doluştuğu için geldi. ben de 90larda ilkokul okudum, yereçöp atmamak, ağaca zarar vermemek öğretildi. şimdi bakıyorum kazık kadar adamlar yolda yürürken keyfine ağaç dalı kırıyor. çöp atıyor yere tükürüyor. çıldırıyorum.

titanyum22

Temizlik konusunda bilinçsizlik var. Geçen gün başka bir kişinin sorusuna da yazmıştım. Otobüste kusuyordum neredeyse. İnanılmaz bir şekilde ter kokan ve ağzı kokan insanlar vardı. Belki aylardır yıkanmamışlar. Deodorant zaten kullanmıyorlar. Belki deodorant alacak parası olmayabilir bir şey diyemem ama ne bileyim ya soğan, sarımsak yiyip, sigara içip de otobüse binmezsin. Yemin ediyorum çemen yemişler şu sıcakta nasıl kokuyor. Dişlerini en son ne zaman fircaladiklari belli değil. Sigara içen deodorant da alabilir ayrı mevzu. Anlayamıyorum bir insan kötü kokmayı kendine nasıl yakıştırır. Mis gibi kokmak ister insan.

rock n roll

bunun ozellikle ogretilmesi mi gerekiyor ki anlamadim. kafasi calisan kimse yere cop atmaz. illa ki her ogretmen cocuklara yere cop atmak kotudur diyordur. sonuclarini anlatiyordur. bu tur seyler aileden gelir. ogretmenlerin yapacagi cok bir sey yok.

bohr atom modeli

bazı davarlar bilerek atıyor.
o atmazsa temizlik işçileri işsiz kalırmış.
ciddi ciddi böyle düşünüyorlar.

nuisance2

ilkokulda çalışıyorum, okulda baya baya öğretiliyor. çocuklar da atmamaları gerektiğini biliyor ama yine de atıyor bazıları. ilginç.

sabenburak

yere çöp atma hep vardı, maalesef okullarda ne kadar öğretsen de anne babada görmeyince o işlemiyor, ayrıca bence yere çöp atan kesim azınlık, tüm toplum böyle değil genel nufusa bakınca, aşağıdaki yazıda insanların %65'i çöpü doğru yere attığını iddia ediyor. Kalan %35'lik kesimin hepsi olmasa da %20-30 lık kesimi yere çöp attığını düşünsek ortalam %25 olur.

Devletin bu %25lik kitleyi tespit edip onlara özel çalışma yapması lazım, bu sorunun azalması için. bizim çözebileceğimiz bir nokta yok.


www.cevreciyiz.com

gezegen olan pluton

Bruce + 1, en temel şekliyle açıklamış bence. Esasında alakasız görünse de, ne bilim, yaya geçidinde durmamak, kasa sırası gibi dakikalık bir meselede bile kaynak yapmaya çalışmakla aynı sebeplerden oluyor. Okulda hepimize eminim bir noktadan bazı toplum kurallarından bahsedilmiştir, çok faydası olmamış anlaşılan.

mbond

Göçebe kültüründen geliyoruz. Bulunduğumuz yeri sahiplenmiyoruz. O an için oradayız ve oranın pisliği önemli değil, obayı toplayıp gidecekmişiz gibi geliyor.

Çadırın içinden kalma, evin içi temiz olsun yeter, Apartmanda merdiven boşluğunu bile önemsemiyoruz.

Bireyselde böyle. Resmin biraz daha büyüğüne bakarsak, Binaların dış görünüşünü önemsemiyoruz. Güzel bina yapalım diye bir kaygımız yok. Barındırsın yeter diyoruz. Binalarımız eciş bücüş.

Resmin biraz daha büyüğüne bakarsak aynı çirkinliği ve pisliği şehirlerimizde de görebiliriz. Var mı planı güzel bir şehir. Güzel bir şehircilik anlayışı.

700 yıldır hüküm sürdüğümüz topraklarda var mı 3-5 cami, birkaç Mimar Sinan köprüsü dışında eser.

Roma İmparatorluğunun mirasına oturmuşuz. Yıkmışız sadece. Yeni ve güzel hiçbir şey yok.

Mirket

Hep yaygındı. Çoğu kişi ailesinden öğrenmiyor.

Okulda öğretiliyor. Gidin bakın ilkokulllara sınıflarda, koridorlarda yerlerde çöp var mı? İnsan ailesinden ne öğrendiyse okulun dışına çıkar çıkmaz onu uyguluyor.

cek

Eğitim ailede başlar. Anne baba öğretmedikten sonra okulda kafasına vura vura öğretsen de nafile. 5 yaşında kızım var yere çöp atanları görünce niye attı baba diye soruyor. Anne babası öğretmemiş diyorum.

Batının ahlaksızlığı yerine ortadoğunun pisliğini almışız. Aynı zamanda saygısızlığını.

robin one persie

Ortadoğu'nun pisliği deyince de şu geldi aklıma.

x.com

Mirket
1

mobil görünümden çık