Merhabalar,

İlaçlarını almayan , oturduğu eve zarar verip komşuları rahatsız eden şizofren hastası bir yakınımız var. Kendisi hastalığından dolayı %40 engelli raporu var.

Uzun süredir ilaçlarını almadığı için psikolojik durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Hasta dışarı çıkmak istemediği için kendi imkanlarımız dahi olsa başka bir hastaneye götüremiyoruz.

Eve zarar verdiğinde ( camları ve kapıları kırıyor ve resimler mevcut ) ambulans çağırıyoruz, en yakın devlet hastanesine götürüp sadece sakinleştirici iğne yapıyorlar.

1 gün sonra yine aynı döngüye giriyor.
Sağlık ekipleri kişi tedaviyi kabul etmediği için şizofreni iğnesini yapmıyor ve hastanede psikiyatri servisi de yok. Doktora hastayı ambulans ile psikiyatri olan bir hastaneye sevk edin, komşulara şikayet ediyor evi yakma potansiyeli var diyoruz , ben bir şey yapamam diyor.

Konu ile ilgili savcılığa gidildi savcılık kalemi şikayet dosyası yok ise işlem yapamayız diyor. Komşularda kendilerine zarar verir korkusuyla şikayetçi olmak istemiyorlar. Cimere yazı yazıldı, her hangi bir sonuç alınamadı. Sağlık bakanlığı hattı ise bank kaydı gibi kanunları okuyup, rıza olmadan işlem yapılamaz diyorlar.

İlçe kaymakamlığını yazı yazıldı onlarda ilçe sağlığa sevk edildiğini söylüyorlar. ilçe sağlık ise vasi atanır ve vasi imzası olursa tedavi yapılır diyorlar ancak birinci derece yakınları ikinci kişilere karşı oluşabilecek muhtemel zararlar dolayısı ile hukuki sorumluluk gerektirdiğinden dolayı da vasi olmak istemiyor.

Vasi ataması ve kişinin rızası olmadan ,kişinin en azından evde tedavisi için nasıl bir yol izlenebilir.

şimdiden çok teşekkürler.

 

Vasi atanmasından başka bir çare yok gibi görünüyor.

Ekleme: Bahsi geçen kişinin yakınları, bu kişi vesayet altına alınmadığı için de üçüncü kişilere karşı sorumlu tutulabilirler. En azından ellerinden geleni yapmalılar ki yarın bir gün "Kardeşim sen oğluna/kızına/anana/babana sahip çıkmak zorundasın TMK gereğince, neden sahip çıkmadın?" sorusuyla karşı karşıya kalmazlar.

Ne olursa olsun durum zor, kolay gelsin.

10551037

Şizofreni hastasının tedaviyi redddetme hakkı olacak kadar aklı başında görülmesini anlayamadım. Üstelik ilaçlarını almadığı için gittikçe kötüleştiği ortada, bir de engelli. Bunu neden aklî dengesi yerindeymiş gibi değerlendiriyor bu doktorlar ve devlet anlamadım.

muhayyer divan

Birak bigun evi yaksin sonra o komsulari sikayet eder merak etme

Ayrica adamin akil sagligi yerinde degil nasil red edebiliyor cok sacma geldi

Zetnikov

@zetnikov +1
Bazen bir şeyler daha da kotulesmeden kimseye bir şey anlatılamiyor.

encokbenisevinnolur

vasi atanacak başka yolu yok. o olmasın bu olmasın ama sonuç alalım sistemi gördüğünüz gibi işlemiyor. kanunen mümkün değil çünkü. birileri elini taşın altına koymak zorunda.

kanatlı kontun müşfik öpücüğü

Hastanenin idari birimindekilerle görüşüp fikir almak faydalı olabilir.
Ama vasi atanması gerektiğini öğrenmişsiniz hukuki sorumluluğu bundurumda düşğnmek biraz saçma geldi bana, önce sağlığı düşünmek gerekiyor gibi

kararsızataletfilozofu
1

mobil görünümden çık