Birkaç bölüm izledim ama bir şeyi gerçekten anlamadım.

Sözde kara para aklayacak ama mesela motel alıyor okey. Kalan kişi sayısını şişirse anlarım belki yapıyordur ama kadın "5 klima alınmış burada 20 yazıyor" diyor. E buradan para aklayabilmesi için klimayı satan taraf olması gerekmiyor mu? 5 sattı ama 20 satmış gösterdi para cash geldi gibi. Ama adam alıyor! Kilise yaptırıp aşırı halı bilmemne alıyor. Alarak nasıl aklanıyor yav?

Mesela Breaking Bad'de oto yıkamacı veya güzellik salonu laser tag vs ile normalden çok kişi geliyor gibi fatura keserek aklıyorlardı o okey. Gidip de milyon tane temizlik sıvısı almamız lazım demiyordu. Şu dizide kilise yaptırarak nasıl para aklamayı hayal ettiler merak ediyorum. Gelen bağışları yüksek gösterip ona çökecek desek adam peder falan değil sadece bitmeyen bir inşaattan para aklayacağını söylüyor ve inşaat şirketi yok.

 

Dizide amaç her kuruşu aklamak değil, öyle bir para ki %20sini saçsalar bile sorun değil. Zaten ilerleyen bölüm ve sezonlarda göreceksin ki hostel kilise bar bunlar paravan hep, sürekli daha büyük bir aklama ihtiyacı oluyor ve bir sonraki basamağa gidene kadar atılacak adım gibi düşün. Cenaze evi de satın alacaklar(almak durumuna kalacaklar) mesela, sırf para saklamak ve cinayetleri yakmak için. Gelir beklentisi yok çoğundan, hatta aslında işleyen bir gelir olduğunda oradan temiz para kazanan kişiler de bela olmaya başlıyor.

Bruce

Diziyi yıllar önce izledim o yüzden detaylar aklımda değil ancak, supplier ile nihai kullanıcı arasına paravan bir şirket kurmuş olabilir. Bir otel almıştı yanlış hatırlamıyorsam. Şöyle yani, 4 klima satın almıştır bu paravan şirket ile, sonra da otelin hesabından bu paravan şirkettenı 25 klima almış gibi göstermiştir ve bu şekilde fatura kesmiştir. E bu şirketler de kamuya açık (publicly traded) olmadığı için audit zorunluluğu da yok, denetim olmayınca da tespit edilemez.
Bu bahsettiğimiz yöntemde arada kalan “shell company”, ki bu şirket büyük ihtimal kartele hizmet ediyor, bol bol para kazanmış oluyor.
Yani bakış açını Marty kardeşin aldığı ürünlere değil de, bu ürünleri nereden aldığına yönlendirirsen daha kolay oturur kafanda sistem.

irene

Elimde kara para var ve bunu sisteme sokmak istiyorum. a. Hayali gelir üretebilirim ve kendi nakit paramı müşteriden gelmiş gibi gösterebilirim. b. Hayali gider üretebilirim ve tedarikçime veriyormuş gibi yaptığım nakitimi yine kendim alırım. Tedarikçinin de farklı sebeplerden gelir faturasına ihtiyacı olabilir, şirketi zararda olduğu için vergi ödemeyecek olabilir o yüzden beli komisyon karşılığında bu hizmeti sağlar veya tedarik sürecine yine bana ait başka shell veya legitimite şirketler koyabilirim.

Ayrıca hayali gider üzerinden para aklamak hayali gelirlele akladığım paraların karşısına gider olarak geleceği için karın çok şişmesini önler, böylece bi nebze maliyenin radarından korur. Üstüne de vergi matrahını azaltır.

İlla kara para da değil, böyle düzenekler birçok amaçla yapılabilir.

Türkiye'de niye bu kadar çok holding var sanıyorsunuz? :)

perferil

maksat trafik olsun gelir gider dengesi olarak bakma para işine.
müthiş diziydi ya hiç izlememiş olmak isterim şu an.

jamswety
1

mobil görünümden çık