Soyle ki, fluke, yük altında faz-toprak gerilimi, faz-notr gerilimindem daha yuksek olmalı diyor.
www.fluke.com
To check if neutral and ground are switched, measure hot-neutral and hot-ground under load. Hot-ground should be greater than hot-neutral. The greater the load, the more the difference. If hot-neutral voltage, measured with load on the circuit, is greater than hot-ground, then the neutral and ground are switched. This is a potential safety hazard and the condition should be corrected immediately.
Ama mesela bu elektrikçi, bu deneyde tam tersinin doğru oldugunu gosteriyor :
youtu.be .
Ya da şu kaynaktaki elektrikciler de fluke un aksini söylüyor:
www.reddit.com
Bu da yine fluke ile çelişiyor:
electronics.stackexchange.com
Bu deney de yine fluke ile çelişiyor:
youtube.com
Bu durumda hangisi doğru acaba?
Teşekkürler
tesisatta kaçak akım rölesi varsa yanlış bağlantıda röle açar bu sayede doğruyu bulabilirsiniz. kaçak akım yoksa yük altında yapılan testte faz nötr 220yi, faz toprak da daha düşük değeri verir saç kurutma makinesi gibi yüksek wattlı bir cihaz bağladığınız zaman doğru çalışmadığını görebilirsiniz. bazı durumlarda topraklama tesisatı çok iyi ise yine 220 değerini görebilirsiniz.
böyle bir durumda en iyi çözüm, buatların ve panoların tek tek takip edilerek doğru kablonun bulunması yönünde olacaktır.
@bravoteam, teşekkürler. yani fluke ta yazılan hatalı mı?
aslında bu bilgilerin hepsi cihaz hassasiyeti, tesisat yapısı, tesisatın inşa tarihi gibi bir çok etmenden ötürü değişiklik gösterir.
az önce ofislerden birisinde bizzat deneme yaptım. faz-nötr 218 volt, faz toprak 218 volt, nötr toprak 0 olarak ölçüm yaptım. tabi sistem yükte değildi ama aynı linyede çalışan başka cihazlar vardı.
fluke verdiği bilgi teoride doğru ancak pratikte çok da dikkat edilecek bir şey değil. ideal ortamlarda topraklama uygun değerlerde yapılırsa yüksüz ortamda faz-nötr'den yüksek, yüklü ortamda faz-nötrden düşük değer vermesi gerekir. eklediğiniz ilk video yüklü ortamda son video yüksüz ortamda ölçüm yapıyor.
şunu da belirteyim bazı eski tesisatlarda iyi bir topraklama çekilmişse toprak-nötr uçlarının birleştirildiğini de gördüm. bu da zamanla özelliğini yitiren topraklamalarda nötr eksikliğine yol açıp voltaj düşmesine ve cihazlara zarar vermeye başlıyordu.
@bravoteam, çok sağolun. Ama o 2 videoda da (yüklü ve yüksüz), düşük olan gerilim faz-toprak . Sizin son cevabinizla bu ölçüm celisiyor gibi? (Yüksüz ortamda faz topraklama, faz notr den yuksek olmalı demissiniz)
Bu durumda yine fluke açıklaması, teoride olsa bile hatali olmuyor mu?
O bahsettiginiz toprak dusmesi, faz-notr geriliminin, faz-toprak gerilimi gibi ideal degerden daha düşük değere düşmesi oluyor galiba?
rica ederim
benim ölçümde priz boştu ancak linyede çalışan cihazlar vardı. yine de topraklama çok iyi olmadığı için aynı değeri verdi.
ideal topraklamalarda bu değer daha yüksek çıkmalıdır. zaten topraklama ölçümleri buna göre yapılır. bu yüzden fluke açıklaması doğrudur. ama ölçümlerin yapıldığı ortamlar ideal değildir.
eğer nötr hattı toprak ile birleştirilmişse nötrde oluşacak bir problemde elektrik toprağa yönelecektir ve topraklamadaki en ufak problemde cihazlar çalışmamaya başlayacaktır. düşük watt değerlerine sahip cihazlarda gözle görülür bir problem olmaz. ama saç kurutma makinesini çalıştırdığınızda çalışmadığını veya çok zayıf bir şekilde çalıştığını görürsünüz.
Hocam tekrardan teşekkürler. Ben bu devre teorisini kirchoff, thevenin vs den öğrendiğim için çizerek anlamaya çalıştım. Bu devrede, toprağın, notr e göre direnci daha düşük olmasi gerektiği için (boylelikle kaçak akımı çekebilsin) , bunlarin direncini M ile godterdim ve ekstrem durum olarak bu M direncini notr de sonsuza, toprakta 0 a gelecek şekilde fotograftaki devreyi yaptım ve teoride Vnötr > Vtoprak çıktı. Teorik devre ve hesaplama doğru mudur sizce?
Not: denklemde ufak bir hata yapmışım, M sonsuza giderken R2 = L olmali, 1 değil.
ibb.co
Devredeki toprak ve nötr aşırı uçlarda. Eğer nötrün direncini sonsuza yani bir açık devre gibi, toprağın direncini sıfıra tam bir iletken gibi yaklaştırırsanız, bu durumda Vnötr > Vtoprak çıkar.
Devrede yaptığınız hesaplama aşamaları doğru görünüyor. Bu durumda nötr gerilimi, toprak geriliminden daha büyük çıkacaktır. Ancak pratikte nötr hattının direnci sonsuza yaklaşmaz; genellikle oldukça düşük bir dirençte kalır. Benzer şekilde, toprağın da her zaman sıfır dirençte olması pratikte mümkün değildir, çünkü topraklama sistemlerinde de her zaman direnç vardır.