Duyurudaki basketbolculara/sporculara soru-shin splint-kaval kemiği ağrısı
Bir ay sorun yoktu sonra yine bacağımda hafif Bi his var ağrıyor. Gece uyurken ağrıyor dedi. Bu sefer ortopediye gittik. Her yerden atlıyor belki zedelendi anlamadı dedim biz görmeden kim bilir neler yapıyor. Doktor muayene etti, krusis grafisi çekti röntgene de baktı hiçbir şey yok dedi. Yine çocuk doktoruna gittik bütün vitamin kan değerleri artı rf faktör e bakıldı romatizma mı diye. Oradan da bir şey çıkmadı. Bunun üzerine halam da "ayyynısı x abinde de oldu doktor doktor gezdik de büyüme ağrısıdır dediler en son. Bak 45 yaşına geldi hasta falan değil. O ağrılardan sonra iki senede bilmem kaç cm uzadı birden" dedi.
Yaz geldikçe kursu bıraktıkça ağrıların geçtiğini, basket oynadıkça yeniden geldiğini fark ettim. Acıdan ağlama yürüyememe gibi bişi yok, ama can sıkıyor sadece. Acaba kas ağrısının ne olduğunu mu anlatamıyor dedim. Sonra koşucu bacağı sendromu, shin splint bizim duruma çok uyuyor onu fark ettim. Üç gün basketbol iki gün yüzmeye gidiyor. 133 cm boyunda 28 kg ektomorf vücut yapısında bir çocuk. Kol bacakları uzun ince, yağsız bir vücut yapısı var. Dayanıklılığı çok iyi, koştur, yüzdür gık demez ben daha bir kez kenarda nefes nefese görmedim. Belki ilgisi vardır diye bahsetmek istedim. Demek ki o an fark etmiyor acısı sonradan çıkıyor. Doktor artık bu kadar tetkikten sonra önemsemedi, siz sormayın siz sordukça aklına getirirsiniz belli ki yorgunluk kaynaklı dedi. Zaten spor harici de pek oturan bir çocuk değil sürekli koşmalı atlamalı oyunlar istiyor.
Aynı durumdan muzdarip olan var mı?
Futbol basketbol dizlikleri var acaba bu durumda işe yarıyor mu? Kursta herkese soruyorum sadece üç dört çocukta böyle zıplaması bol antrenmanlarda sonra ağrı oluyor.
Çocukken büyüme ağrısı yaşamış mıydınız?
Büyük ihtimalle büyüme ağrısı. Benim de aynı yaşlarda tam olarak aynı bölgede yoğun ağrı olurdu. Ağrıdan ağladığımı bilirim. Bazen birileri kaval kemiklerimi iki ucundan tutup çekiştiriyor gibi gelirdi, öyle ağrırdı.
Ama siz yine de bir doktora da gösterin bence.
Bahsettiğiniz durum Osgood-Schlatter hastalığına benziyor. Genellikle atlamalı zıplamalı sporlar yapan büyüme çağındaki çocuklarda görülür. 3-4 yıl içinde kendiliğinden geçer. Geçmiş olsun.
2 kere ön yan çapraz bağ ameliyatı geçirip 3 kere dizinden ameliyat olmuş biri olarak yorum yapayım. eğer vücut hayır diyorsa zorlamamak lazım. ben sporu çok seven biri olarak vücudumu o kadar zorladım ki basketbol oynarken bağlarım koptu. çocuğunuzun kas veya iskelet yapısı yaptığı spora uygun olmayabilir. ya da başka bir sağlık sıkıntısı olabilir. ama spor yaptıktan sonra ağrıyorsa çocuk vücudunu, kaslarını ve eklemlerini zorluyor olabilir. pilates hocası bir arkadaşım istanbulda çocukların vücut tiplerine göre test yapıp hangi spora gitmesini gerektiğine karar veren hocaların olduğunu söylemişti.
dizlikler genelde kas bağ yırtıklarında kullanılıyor. spor yaparken sıkıntı yoksa önerilmiyor.