Babam bir yıl önce vefat etti. Annem evde yalnız kaldı. Ve ara ara kendini depresif mutsuz hissediyor gibi görüyorum.

Hobi uğraşısı olsun diye eve dikiş makinesi aldık; yağlı boya resim takımı vb de var. Fakat onlarla da düzenli olarak ilgilenmiyor. Ara ara sadece resim yapıyor.

Gençliğinden beri asosyal bir yapısı var. Sık görüştüğü bir arkadaşı yok sadece ablam ararsa her gün veya gün aşırı onunla telefonda görüşüyorlar. Bir kurs vs. asla gitmek istemiyor.

Haftada bir kendisini ailemle ziyaret etmeye çalışıyorum. Torununu seviyor biraz da olsa onunla mutlu oluyor.


Diğer bir konu da annemde horlama sorunu var. Uyku apnesi olabileceğinden şüpheleniyorum. O da uyku kalitesi iyi değilse depresyon stres vs yapabilir diye bir doktordan duymuştum. Yalnızlık ve uyku sorunları derken bunlar da muhtemelen onu etkiliyor olabilir.

Bu konuda sizce zihinsel ve ruhsal sağlığı için nasıl destek vermeliyiz? Şimdiden çok teşekkürler...

 

Yalnız kalmak o yaş için en önerilmeyen şey. Yalnızlığın ilersi genetik yatkınlıkta varsa alzheimer. Gezilere katılmalı, gezmeli, dertleşmeli anlatmalı. Yoksa depresyon ilaç vs sağlık bozar.

mikahakkinen

1. Yanınıza alın
2. Evlendirin
3. Ev arkadaşı bulun
4. Huzurevine yatırın

Bunlardan birini tercih etmeniz gerekiyor bence.

Horlama sorununu da biran önce çözün. İlerde hem daha kötü olacak ve hem de yaşlılık nedeniyle çözüm daha zor.

Mirket

sizi zor günler bekliyor bunu kabul edin. izanın şarkısı kitabını okuyun. dönüşümlü olarak yalnız bırakmamaya çalışın. hiç olmazsa mutlaka telefonu yanında olsun sık sık arayın. kurs olayları başta inkar edilir ama ısındırılınca çok sevilir. bu arada kendinizi onu mutlu edeceğiz diye heba da etmeyin. ama onu ihmal de etmeyin. zorunuza giden her şey için unutmayın:

cennet annelerin ayakları altındadır.

geveze yazar

birde dekatlonda masaj aletleri oluyor annenize ondan alın. ben teyzelere hediye ediyorum bayılıyorlar.

geveze yazar

kilo yoksa bir kbb doktoruna gidip baktırmak gerekiyor. bu yaşta deviasyon ameliyatı zorlayabilir ama daha basit konka küçültme operasyonu ile 15 dakikada nefes yolunu açıyorlar. daha pratik çözüm de gece yatmadan önce nefes açıcı burun bandı kullanmak.

orpheus

Arada gece annenizde kalin.Daha sik ziyaret.Cocuklarla daha sik gozukmesi daha iyi gelecektir

turkuaz

3-4 günlük yakın mesafe turlarına gitmez mi? birkaç kere sizinle gitse belki sonrasında tek gitmeye cesaret eder. oralarda bol bol yürür, yeni insanlarla tanışır.

hobi kursu içinden gelmiyorsa ikna olmuyorlar

bir de belki bi stk işi olabilir, çocuklar, kadınlar, hayvanlar. artık hangisi içinden gelirse bi stkda bi işin ucundan tutmak ona iyi gelebilir. ben mesela kafe işletirken stk'nın etkinliklerinde çay/kahve sponsoru oluyordum. etkinliğin olduğu hastanede hem stk üyelerine hem de çocukların anne/babalarına çay/kahve servis ediyordum. bu bile bi şeydi o gün orada yorulanlar için.
anneniz de seviyorsa kermes vs işlerinde görev olabilir

ofelia

@mirket +1

Zetnikov
1

mobil görünümden çık