Arkadaşımın sorusu aslında. barınaktan köpek yuva olmak istiyor ama iş yerine. eve alamıyor ailesi yüzünden. Sıkıntı olur mu köpeğe diye sordu da. ben de tecrübesizim ama şöyle cevap verdim.


"insanlar sabah gidip akşam geliyor eve ve köpekler evde kalıyor tek başına. yani sabah7de çıksa akşam 7-8de gelse en az 12 saat tek başlarına kalabiliyorlar. barınaktan iyi olacaktır her türlü. günde 2 kez enerji atması için gezdirmek vs önemli diyorlar işte ve kaldığı yerde de aktivitler yaparsanız birlikte oyun oynamak vs. genelde uyuyor evde hep 15 20 saat yavruyken. sonra azalıyor tabi 12 saate düşüyor".

sizin yorumlarınız olur mu veya söyleidklerim yanlışsa düzelteyim. arkadaşıma ileteceğim direkt.

köpeklerle yaşayanlar varsa özellikle yorumlarınız önemli

iş yeri dediğim bahçeli ev giriş kat. sanat atölyesi yani. gece kediler var diye bahçeyi kapatırım belki dedi işte

 

arkadaşınız kedi ve köpeği karıştırıyor sanırım, özellikle uyuma saatleri konusunda. köpeğin enerjisi, sorumluluğu farklı bir hayat tarzı gerektiriyor. onu oturtmadan böyle bir işe girişmesin. köpeğe yazık olur, bu planladığı şey yuva olmak da değil zaten.

üstelik belediyeye bağlı olarak barınaktan barınağa da şartlar değişiyor. her barınak konya'daki gibi ölüm yuvası, şeytanların çalıştığı yerler değil.

ama ama deme

güncelleyemedim. insanlar kendi 3+1 evlerine bile bahçe olmadığı için köpek sahiplenmekten çekinirken arkadaşınızın böyle düşüncelere girmesi bana hiç gerçekçi ve sağlıklı gelmedi doğrusu.

ama ama deme

bahçeli ev olsun gibi bir şey yok artık. kurtarabildiklerini kurtarmaya çalışıyor insanlar şu an. köpek bahçeli evde olsun gibi bir zorunluluk yok yan. çevremdeki herkes apartman daireisnde bakıyor.

barınaklar da ölüm yuvası türkiyede. son 3 ayda neler oldu, kaç yüz köpek öldürüldü ve öldürülüyor hala ama demek kimsenin haberi olmuyor istisnasi yok maalesef. her parti her belediyenin durum bu. en güzel barınak bile olsa 1 m2 yerde hapis hayatı yaşamasındansa bir evde 10 saat hapis olması daha iyi ki zaten köpekle yaşayanlar da evden çalışmıyorsa evde 12 saate yakın hapis kalmaktalar. o yüzden onların görüşlerini merak ediyorum.

ShadowOfMoon

Bizim sahiplendiğimiz köpek sizin tasvir ettiğiniz şekilde bakılmış bir süre sonra da sıkılıp sokağa atılmak istenen 2 yaşında bir köpekti. Kendisinin bize alışması bile 1,5 yılı buldu. Şu an 7 yaşında asosyal sadece bize alışkın başka köpeklere yaklaşmayan hatta ben evden gidince korkudan titremeye başlayan bir köpek. Tavsiyem almasın yazık olmasın.

mirty

Tavsiyem almasin +1
Köpek çok zorlu ve riskli bir iş. Separation anxiety denilen olaya bir denk gelirse kafalari yer misal. Gereksiz bir risk bu iş yeri için.

logisticsmanager

Alsın.

Köpeğin barınakta ömrü bilemedin 3 ay. Üstelik her günü, her dakikası eziyetle geçer.

İşyerinde 3 ay bile yaşatsa barınaktan iyidir. Umarım 3 ay değil, 15 yıl birlikte olurlar.

Psikoloji filan geçin bunları. Eziyet çekerek bir an önce ölmek mi? Yoksa işyerinde tek kalmak mı?

alfired

Bu arada alfred dediği mantık köpek açısından doğru.
Ben kişi açısından bakıyorum.
Misal benim köpeğimin de belli sorunlari var, hayatımızı zorlastirdi ama hem maddi olarak hem de hayat açısından hallediyoruz (bahçeli eve taşındık vs). Ama bunlar olmasaydi yapamazdık. Sürekli bir stres durumu vardı.

Eğer kişi ne olursa olsun ben hallederim diyorsa sorun yok da dünya böyle köpek alıp sonra köpeği tekrar başka yere yollamaya çalışan insanlarla dolu.

Ama tek Bakış açısı köpeginse tabiki türk barinaklarindaki köpeklerin durumundan her zaman daha iyi olacaktır.

logisticsmanager

küçük ırk olmayacaktır, bir nevi bekçi köpeği gibi olacak. bence barınaktan her türlü iyidir. gün içinde çalışanlar ile sosyalleşme imkanı olursa hele gayet iyi olabilir.

surprise

Patronumun köpeği var. Bir kere ofise getirmişti sonra 1-2 saatlik bir iş için ofisten çıktı köpeği bizimle bıraktı. Normalde çok neşeli olan köpek neredeyse depresyona girdi patronun masasının altında yattı, ne kadar oyun oynamaya çalışsak, ödül maması versek de patron dönene kadar yüzü gülmedi. Bir arkadaşımın da köpeği var mesela o gün evde ailesi yoksa ya evden çalışıyor ya da izin alıyor evde yalnız bırakamıyor yani.

peki madem

Almasın.

Her insan aynı olmadığı gibi her köpek de farklı.Önceden bilmek pek mümkün değil. Sadece cinsini bilmek de pek fikir vermiyor bu konuda.
Kimi köpeği 3 dakika yalnız bırakamazsın kimini 12 saat yalnız bıraksan sorun olmaz.

Arkadaşınız bu konuda çok ısrarcıysa öncelikle (mesela Kurtaranev Barınağı'nın) geçici yuva olma sistemine bir baksın.

michael_knight
1

mobil görünümden çık