yoksa savaş aylar öncesinden "ben geliyorum" der mi ?

örneğin ukrayna halkı için bu durum nasıldı ?
savaş yavaş yavaş "ben geliyorum" dedi ve halk gerek mental olarak gerek maddi olarak gardını alacak, hayatını planlayacak bir zamana sahip oldu mu ?
yoksa çok daha ani mi oldu ?

gazze/israil/suriye/iran/lübnan'a bakınca; türkiye olarak başımıza bir iş gelecek varsa şayet; bu yavaş yavaş mı gelir ? nasıl gelir ?

 

Ukrayna istilasinda, Rusya zaten uzun suredir sinirlara ordusunu yigiyordu. Ustune Rusya'ya "Neden askeri oraya yigiyorsun?" dendiginde "hiic" diyolardi, sanki kimse anlamamis gibi. Istila etme, saldirma ihtimali hep konusuluyordu yani ve Rusya bir gun "kandirdim" dedi saldirdi. Bilinmeyen birsey yoktu ortada.
Israil durumu daha farkli, Hamas bir sabah sinirdan havadan ve yerden olmak uzere saldirdi, 1-2 saat icinde 1200 e yakin insani oldurdu. Kimse boyle bir saldiri beklemiyordu. Bu sebeple zaten Israil hukumeti asiri elestirildi, nasil istihbarat yapilamaz diye.

Diger ulkelere dair bilgim yok.
Ama Turkiye'de bunun olmasini saglayacak bir sebep yok. Etrafimizda bize saldirip cikar saglayacak gucte sinir komsusu yok. Amerika neden saldirsin? Avrupa neden orta dogu ile tamponunu yok etsin.

quaker

Savaşlar hep ben geliyorum der ama ben iktidara güvenemiyorum yine de. Çok özgün durumlar yaşattılar, bunu da literatüre ekleyebilirler:) Lakin şu an uluslararası olarak tr'nin bir iddiası kalmadığı için şu an bir savaş riski görmüyorum. Yine de tümevarım şunu söylüyor: savaş "ben geliyorum" der.

prole

genel olarak herhangi bir savaş aylar öncesinden "ben geliyorum" der. hatta birkaç hafta öncesinde çoğu ülkenin vatandaşlarına orayı terk edin demeye bile vakti olur. ukrayna'da olduğu gibi.

türkiye bu bahsettiğin ülkelerden çok farklı. nato üyesi olması askeri açıdan çok şeyi değiştiriyor. en büyük 10 ordudan birisine sahip olması çok şeyi değiştiriyor. batı ve doğu arasında sürekli bi gel-git üzerine kurulu dış politikası çok şeyi değiştiriyor.

türkiye'nin ukrayna gibi topyekün savaşa girmesi, dünya savaşı çıktı demek gibi bir şey.

gitdaddy

Ukraynalı arkadaşım ile geçen konuştuk öncesinden biliyordum aslında dedi. Ama hatırlıyorum ki savaş çıkmadan önce ailesi ile çok tartışıyordu. Ailesi ona "paranoyaksın, ilaç tedavisi görmen lazım" falan diyordu savaş çıkacağından emin olduğu için. Yani iki görüş de mevcuttu diye anlıyorum. Bir de arkadaşım Ukrayna'da Kırım'ın 2014'te ilhak edildiğini bilmeyenler vardı, şimdi de savaş yokmuş gibi yaşayanlar var dedi. Onun gözlemleri bu şekilde.

peki madem

Tehlike var.
Dertleri bizi Orta Asya'ya geri göndermek ama bir çok devlet için de
önemliyiz.
O nedenle bir savaş çıkacağını sanmıyorum.
Batının zaten bizim için olan niyetleri ortada. Allah (celle celaluhu)tan Rusya da şu an Ukrayna ile uğraşıyor da kendi yolumuza bakıyoruz.
Yoksa Rusya,özellikle Suriye yönetiminden aldığı destekle İdlib bölgesini daha fazla karıştıracak ayrıca yeni bir göç dalgasına sebep olacak. Neyse ki uzun zamandır Suriye'ye geri dönüşlerde de artış var diye biliyorum.

diyecevaplandı

görebiliyorsan evet savaş öncesinden "geliyorum" der. ekşi'de senelerdir yazıyorum. rusya ile ukrayna arasında savaş olacağı belliydi.

maalesef yanılmayı çok istemekle beraber türkiye'nin de yakında savaşa gireceğini düşünüyorum. üç sene, beş sene, 10 sene... onu kestirmek zor. ama bu ülkenin mevcut dünya düzeninde bu şekilde var olmaya devam etmesi mümkün değil.

"türkiye'ye rusya dışında savaş açabilecek ülke yok" argümanına da katılmıyorum.

sadece ordu içerisindeki bir klik coşsa nur topu gibi iç savaşımız olur. dışarıdan müdahale olmasına gerek yok. kaldı ki trakyasından suriyesine her an ülkemize dalabilecek on binlerce asker/silah var. maalesef.

mark greg sputnik

ukrayna olayı doğru bir örnek değil. ukrayna (özellikle devlet başkanı) amerikanın maşası durumunda. amerika saldır diyor saldırıyor. ukraynanın öyle topraklarını, ülkesini savunması gibi bir durumu yok. tamamen nato sınırlarını genişletip rusyayı daha çok sıkıştırmak için planlanan bir olay. yıllardır bunun alt yapısını oluşturdular. rusyanın tüm uyarılarına rağmen bunu gerçekleştirdiler.

zaten dikkatli bakınca sıra türkiyeye geliyor. şuan çevremiz amerikan üsleriyle çevrelenmiş durumda. (git:image.hurimg.com )
amerika yıllardır yunanistan ana karası ve yunan adalarına asker yığıyor ve yeni üsler açıyor. keza suriye kuzeyi ve kuzey ırak amerika kontrolünde. Bulgaristanda öyle.

bunun yanında istilacı türlerle ülkenin demografik yapısını değiştirmeyi başardılar. ilerde bizi bir iç karışıklık (savaş boyutuna varır mı bilmiyorum) bekliyor.
şuan iki tarafada (rusya ve abd) eşit mesafede durmaya çalışıyoruz. ama kamala harris seçilirse üçüncü dünya savaşı ihtimali hiç olmadığı kadar yüksek olacak. muhtemelen israil-suriye-iran ve türkiye çevresinde şekillenen bir savaş olacak.

my fault

eğer bir yığınak arıyorsanız abd'nin dedeağaç'a yaptığı yığınağa bakın. oraya binlerce savaş aracının sevkiyatının amacı nedir? ilginçtir ama rte'de bir yerde bundan bahsetmişti sanırım. böyle şeyler maalesef açık konuşulamıyor ancak satır aralarından çok şey çıkabiliyor.

türkiye'yi savaş çıkarılacak bir coğrafya olmaktan uzak görüyorum. avrupa için çok tehlikeli. hepimiz görüyoruz ama insanlık halinden dolayı basiretimiz bağlandığı için dillendiremiyoruz. türkiye yavaş yavaş çözülüyor. demografisi değişti, insanları kendi ülkesine soğudu. çözülen bir ülkeye savaş açmak çok mantıklı değil.

calmdown

İktidarın ulus devletten, ümmet devlete geçiş projesi var. Bunun için her şeyi yapar. Savaşa girmekte dahil.

Şu an yeni anayasa yaparak geçmeyi deniyorlar. Olmazsa, bir anda farklı durumlar çıkabilir. Savaş bence iyi senaryo olur bu durumda. İç savaş çıkartırlarsa, durum vahim.


.

kartallar yuksek ucar
1

mobil görünümden çık