Çünkü bizim ülke yanlamasina ;)
Kuzeyin oğlu Volkan Konak var işte, nasıl yok.
kuzeyimiz komple karadeniz ve karadenizli tabiri kullanılıyor daha çok kuzeyli yerine.
batı-doğu arasında daha çok sosyo-kültürel fark olduğu için olabilir. kuzey güney ayırmaya çok ihtiyaç duymuyor olabiliriz.
Kuzey diyince Karadeniz, güney diyince de Akdeniz akla geliyor. İkisi de coğrafi bölge olarak kullanıldığı ve sosyokültürel olarak çok fark yaratmadığı için pek kullanmıyoruz.
Ayrıca ülke doğu batı ekseni uzun kenar olan bir dikdörtgen şeklinde. Batıdan doğuya gittikçe etnik köken başta olmak üzere pek çok şey değişiyor. Coğrafya bile batıdan doğuya gittikçe yükselti artacak şekilde Anadolu'da. Yani ülkede kuzey/güney diye belirtecek pek farklılık yok pek.
Bu ayrımlar kültürel çünkü, haliyle ne isim verirseniz o olur. Diğer arkadaşlar da söylemişler.
Türkiye'nin Kuzey'i ve Güney'i dar koridorlardan ibaret çok farklı kültürleri taşıyor. Kuzeyli ve Güneyli kavramları işlevsel değil. İnsanlar tercih etmemişler, günlük dile yerleşmemiş.
Neticede bunlar hadi oturup böyle bir sistem oluşturalım diye belirlenmiyor. İnsanların ağzında kullanıla kullanıla dile yerleşiyor, bir kuralı yok.
Ya yukarıda çok güzel anlatmışlar o yüzden minik bir ekleme yapmak istiyorum. Kuzeyli yerine karadenizliyi kullanıyoruz. Karadenizli derken de trabzon ve rizeden bahsediyoruz. Giresun samsun zonguldak falan karadenizli kısmına girmiyor.
Güney için de adana ve çevresinden bahsediyoruz. Güneyli kuzeyli kavramı var aslında. Niyesini bu şehirlerden biriyle iletişim kurduğunda anlıyorsun.
Sadece kuzeyli güneyli dememişiz işte. Yoksa farklı kelimeler kullansak da var bu kavram.
bugüne kadar kuzeyli kelimesini kullananı duymadım.
Ağrıda da yaşasa Hakkaride de yaşasa doğulu kelimesi ise sadece Kürtler için kullanılıyor. Biz bu kelimeyi etnik ayrıştırma için kullanıyoruz.