Örneğin 30 dönüm tarlası olan birine birikim yaptıracak kadar kazandırır mı?




 

Bu işlerin içinde değilim ama ürünün niteliği, talebi, sulama ve diğer malzeme girdisi vs. den ayrı olarak insaflı malı değerinde alan tüccarlara denk gelmek kazanç açısında belirleyici
Piyasayı da anladığım kadarıyla bunlar belirliyor.

Nasıl bir şeyse artık kendi aralarında ortak karar mı alıyorlar ne oluyorsa üretici hak ettiği kazancı bir türlü yakalayamıyor.

Devletin bu tür davranış sergileyenlere asla acımaması lazım.
Sadece polisin/askerin canına kastedenler değil, halkı fahiş fiyatla, stoklamayla, ekonomik zor duruma sürükleyenlerin, gıdaya hile karıştıranların ve üreticiye zarar ettirenlerin de terörle mücadele kapsamına alınması bu tür işlerden faillerin men edilmesi ve ayrıca ifşa lazım.
Covidden beri isteyen istediği kadar yoluyor insanımızı. Eskiden de vardı ama artık iyice belirgin bir hal aldı .

Serbest piyasa savunuculuğu yapanın da devlete daha fazla vergi vererek bu hususta samimi olduğunu göstermesi lazım.


Zamanında bir bakan tarım ürününü üretenleri ziyaret etmişti bir bölgede. Ziyaretinden yaklaşık 10 gün sonra fiyat değerini koruyacağına (belki artacağına) neredeyse zararına üreticiler tarafından satılmak zorunda kaldı. Ürün öyle depolarda uzun süre kalacak cinsten de değildi ne de olsa. Elden çıkması lazımdı.

Üreticiler buna tüccarların sebebp olduğunu anlatmıştı.


Tabi yine de bu işleri yapan kırsal kesimde bulunanlarla ayrıca görüşün.

diyecevaplandı

bu biraz ne ekeceğine göre değişir sanırım.

yetkili birine benzeyen abi

Kapitalist sistemlerde pazarlayabildiğin her şey para kazandırır.

Üretmek iş değil. Herkes üretir. Sen önce pazarını bul.

Mirket

bizim burda kabak ekti köşeyi döndü denilen bir abi var. ama tabi köy yerinin köşeleri çok kısa çabuk dönülüyor.

geveze yazar

Sertifikalı olacaksa tek yıllık ürünlerde kazandırır. Sertifikalı olmayacaksa yetiştirdiğin domatesin fiyatı hergün güve ilacı atılan domates fiyatından farklı olmayacaktır.

İyi bir birikiminin ve zamanın olması gerekli. Bugün başlıyorum desen sertifikasyon firması 1 yıl araştırma (tarlanın konunumu, toprak analizi, geçmişe dönük bölge kayıtları vs) + 2-4 yıl ürün test süresi (bu süre boyunca üretilen ürünler sertifikalı satılamaz) derken o tarladan ilk sertifikalı hasat 4-5 yıl sonra yapılır. 4-5 yıl boyunca tüm giderler, getiri olmadan cepten gider.

Ürünlerini, macrocenter/metro marketlere veya ihracata satacaksan eğer sertifikasyon firmasını iyi seç. Her firmayı kabul etmiyorlar.

Yakın arkadaşım 20 dönümde organik sakız enginarı yetiştiriyor ve çok iyi kazanıyor.

krtkartal
1

mobil görünümden çık