Selamlar, chess.com güzeldir, ben de oynuyorum, app'ine ait premium üyelik yıllık 300 tl gibi bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam. Bunu aldım ve sınırsız bulmaca çözüyorum. Tavsiye ederim kendisini baya geliştirecektir.
Kitap için Capablanca'nın Satrancın Esasları eseri bu mecranın Kur'anı Kerim'i falan kabul edilir. Ama bana kalırsa kitabın içeriği çok iyi olmasına rağmen ders gibi çalışma kafası satranç için sıkıcı olabiliyor. chess.com app ve youtube chess24 & chesscom dan devam derim. Başarılar.
Ne guzel. Yeni baslamis ve ratingi oralarda olan birisi icin kitaplar ilk asamada cok cazip degil. Ben olsam su yontemlere bir bakinirdim gelisimi icin.
- 700-800 puanlar dusuk seviye oldugu icin kisa surede ufak dokunuslarla hizli gelisim kaydedebilir. Etrafinizda veya kendi arkadaslari arasinda daha iyi oyuncular varsa onlardan oyunlarini incelemesini isteyebilirsiniz. Cok muhtemel, taslari bosa koyma, acilistan kotu pozisyonda kalma ve en olasi olarak da taktikleri kacirma gibi durumlar cikacaktir.
- chess.com'un puzzle rush, taktik problem ve kombinezon cozmeleri onu en cok gelistirecek seyler olur. Su asamada oturup da acilis vs calismasi manasiz. Ozellikle insanlar ezbere, acilis calis acilis dedikleri icin soyluyorum.
- Hangi oyun temposu oynadigi da onenli. Su an en yaygin tur 3+0 internette. Bu tempo onun icin hizli olabilir. 2 tane 10+0 oynayip, analiz yaparsa(*makine ile) hatalarini vs gorebilir. Oyunlardan sonra skordan bagimsiz bakmak lazim. Nerelerde pozisyon iyi ya da kotuydu. Boylelikle oyunun hangi asamalarinda daha zayif oldugunu zamanla idrak eder.
- en onemlisi 1+0 gibi cok fazla hiz, taktik, ongoru gerektiren oyunlardan uzak durmali. Sonrasinda keyfine oynar.
-ust seviye oyunculari izlemek, oyun esnasindaki fikirleri anlama acisindan ohun icin zor olsa da en azindan pozisyonlara yaklasimlarini gormek acisindan faydali. Youtube'dan birsuru blitz maci veya baska zaman kontrollerinde bulup izleyebilir. Onu en cok ileriye rapid formati goturur ama (15+10 gibi)
-Turkce icerik olarak youtube'da birsuru sey var ama satranc365 video egitim serisi hazirladi, unvanli oyuncular tarafindan bircok farkli seviye icin. En azindan 1 ay alip ozel ders tadinda online izlerse cok katkisi olur.
- sematik pozsiyonlar icin en azindan 2'li 3'lu pozisyonlari inceleyebilecegi alistirmalar cok yararli. Boylelikle motif denilen tahtadaki olusan yapilar cok daha gorsel olarak iyi yer edecektir kendisinde. Sonraki karsilastigi durumlarda beynin oto hamleler yapma durumlari oluyor. Atiyorum su pozisyonda fil su kareye konur gibi.
-bir diger kritik sey bence. Ozellikle rating isini cok kafaya takmamasi. Guzel oyunlar oynamayi amaclasin. Oteki turlu dramatic puan dususleri cok hizli sekilde basarisizlik dusuncesine evrilebiliyor. Oyun o anlamda biraz acimasiz.
Aklima geldikce editlerim. Cok sey var ustune konusulacak aslinda.
Tsubasa muthis ozetlemis durumu +1
yakınlarda çocukların gittiği bir satranç kulübü ya da kahvesi varsa mutlaka gönderin. En hızlı ilerleme böyle olur, ayrıca ortam da çoğu zaman düşündüğünüzden elittir, hem de sosyalleşmiş olur.
böyle bir yol yoksa, bence iş size düşüyor. 8 yaşında bir çocuğa anlatabilecek kadar satranç mantığı öğrenmek sizin için zor olmamalı. Açılış prensiplerini anlatan 3-5 video (ingilizce biliyorsanız seçeneğiniz çok daha fazla olacaktır) ile başlamanızı tavsiye ederim. İlerledikçe kafanıza takılanları sorarsanız yine net cevaplar verenler çıkacaktır.
tek hamlede matı çözmesi güzel ama bu satrancın sadece bir kısmı, zor olan kısım işi o noktaya getirmek. O yüzden açılışın, oyun ortasının ve oyun sonunun ayrı ayrı mantığı vardır. Bunları öğrenmeye/öğretmeye bakın.
Ayrıca Tsubasa +1
Devlet okulundaki kursa gidiyor. İnanın ben hiç sevemedim sadece taşlar nasıl hareket eder Bi onu biliyorum. Kendisi İtalyan açılışı nasıl yapılır, çifte şah nasıl çekilir,açmaz hazırlama, kızarmış ciğer saldırısı merak ettiği şeyleri izleyerek öğrenmeye çalışıyor. Uygulamaya ilk başladığında puanı 200 şere düşmüştü. Yene yenile yükseldi ama duraksamış bu puanda onu kafaya taktı.
desteklemek istiyorsanız sizin de bir süre sevmeniz ya da sevmiş gibi yapmanız yerinde olacaktır. 8-10 yaşında çocukların anladığı/sevdiği oyunu bir yetişkinin anlaması sevmesi/anlamış sevmiş gibi yapması kolay olmalı.