o zaman istedigi ülkeden birine davet gönderip benle calıs diyebiliyor mu?
vizesi çalışma vizesi mi oluyor? az bucuk nasıl işliyor vize davet olayı düz mantık biraz merak ediyorum. fırıncı davet edicen mesela devlet onun fırıncı olup olmadıgına bakabılıyor mu ıspat olarak. o zaman herkes herkesi doldurur ulkeye.
hani insanlar bunu kötüye kullanamaz mı adam almanyada kebapcı mesela tum sulalesını almanyada toplar o zaman gibi geliyor?
Avrupa için (bluecard) yabancı birini almak için ülkende eşdeğer kalifiyede biri olmadığını göstermen gerekiyor, evet devlet onun fırıncı olup olmadığına bakıyor. Çalışma izni verirken çalışma iznini kafasına göre vermiyor nerede ne iş yapacağınız kalifiye durumunuz belli ve belgeli oluyor.
Bu yasal yolu, kaçak yapanlar nasıl kılıfına uyduruyor bilemiyorum.
Her ülkede elbette biraz farklı ama genel olarak mantık şu.
Devlete diyorsun ki benim şöyle bir yeteneğe ihtiyacım var ve bu ülkede bu yeteneklere sahip bir çalışan bulamıyorum, o yüzden başka ülkeden getirmek zorundayım.
Mesela benim bildiğim Avrupa ülkesinde Linkedin'den ilan veriyorlar tüm dünyaya, sonra birini seçiyorlar, anlaşıyorlar. Sonra kendi ülkelerinin iş bulma kurumunda ilan çıkıyorlar. O ilana başvuran olmazsa ne güzel. Başvuranları da çeşitli sebeplerle reddediyorlar. Ondan sonra yabancı çalışanı getirebilmek için işlemler başlıyor. Gelecek kişinin CV'sine bakıyor devlet, tüm diplomalarına bakıyor vs.
Bilmiyorum ama tahmin ediyorum ki o dediğiniz tüm sülaleyi toplayan kebapçının elemanları turist olarak ülkeye geliyor ve dönmüyor. Kaçak şekilde çalışıyor. Belli bir süre o ülkede kaldığını kanıtlayınca bir hakların oluyor vs.
İnsanlar neredeyse her sistemin kötüye kullanılacak bir yolunu buluyorlar, devlet de buna göre kanunları düzenlemeye çalışıyor.
Eeee ne demişler; avcı ne kadar hile bilirse ayı da o kadar yol bilir.
Fransa için örnek vereyim;
Bir ise Avrupa vatandaşı olmayan birini getirmek için Fransız bakanlığına x tane adayla görüşme yaptigini ve neden reddettigini aciklaman gerekiyor.
Bunun üstüne tabiki adaya vermen gereken minimum maaş vs de var.
Kısacası ben fırıncı getiriyorum diyip getiremiyorsun. Zaten ülkeye gelen kaçaklar böyle gelmiyor. Benim tanistigim kaçakların çoğu turist olarak gelenler.
Ben bu sekilde gittim. Tüm eğitim hayatım, aldığım her kurs, eski şirketimden tavsiye mektubu, yaptığım işi anlatan kaşe imzalı belge, özgeçmişimde yazan şirketlerde çalıştığıma dair iklarından resmi bir evrak gibi baya bir şey toparlamam gerekti.
almanyada isler su sekilde isliyor;
isveren once garsona, temizlikciye veya muhendise is sozlesmesi gonderiyor, karsilikli imzaliyorlar. ama ayni zamanda isverenin calisma dairesini de ikna etmesi gerekiyor. ikna ederken calisma dairesi isverene "bu adamin aynisini almanyadan bulamadin mi?" diyor, hadi ikna etti "bu adamin aynisini diger avrupa birligi ulkelerinden bulamadini mi?" diyo soruyor. yine bulamadim derse, calisma dairesi elindeki mevcut issizler arasindan bu nitelikte bir adam varsa onu oneriyor "bak bu adam issiz, bu isleri de yapabiliyor" diyor. yani bir sekilde bu degerlendirmelerde calisma dairesini ikna etmek gerekiyor.
buna ek olarak calisanin da calisma dairesini ikna etmesi gerekiyor, calisana gerekli is deneyimini sertifikalar, ustalik belgeleri, diplomalar, eski calisilmis yerden referanslar, sigorta kayitlari vs ile is tecrubesini ispatlamasi gerekiyor.
tum bunlardan is veren ve calisan gecerse calisma izni ve vize alabiliyor. kolay bir surec degil, bircok kisi red aliyor bu surecten. sadece sozlesme imzalamakla bitmiyor bu is.
ama bu surecte bazi istisna meslekler var ve bunlarda cok fazla inceleme geregi duymuyorlar cunku bu meslekler isci acigi olan meslekler, ornegin yazilim muhendisligi, makina muhendisligi, doktorluk, saglik calisani, yasli bakim, bazi meslek kollarinda teknikerlik vs.