Almanya'da Yüksek Lisans öğrencisiyim, öğrenci olarak erteleme maksimum 3 yıl ve yaş sınırı da 30. bu nedenle öğrenci olarak erteleme yapmam benim için mümkün değil. Ancak Yönetmeliğin 63. maddesi, a)8) şöyle diyor:

(8) Yurt dışında öğrenciliğine bağlı olarak ikametine izin verilmiş olanların bu madde kapsamında erteleme işlemleri yapılmaz. Ancak, mevcut oturma veya çalışma izinlerinin kendilerine Kanunda belirtilen işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu statülerini sağlaması ve diğer yararlanma şartlarını da taşımaları halinde erteleme işlemi yapılabilir.

 (burada yaş sınırı 35, faydalanabiliyorum)

Benim oturum iznim, okul dönemimde haftalık 20 saat, semester arasında da 40 saat çalışmama izin veriyor. Ben de burada uluslararası bir firmada yasal olarak, aldığım lisans ve yüksek lisans eğitimimin gerektirdiği bir pozisyonda çalışıyorum. Vergi muafiyetim yok, ödüyorum. Yönetmeliğe göre işçi statüsünde olmam gerekiyor, ki kanun veya yönetmelikte şu kadar saat çalışırsa diye bir şey yok.

Gelin görün ki, konsolosluk bunu kabul etmiyor, yönetmelik belli, erteleme neden yapılamıyor? diyorum, yarı-zamanlı çalıştığım için ve çalışma iznimi öğrenciliğimden dolayı kazandığım için sadece öğrenci olarak erteleyebileceğimi iddia ediyor, bunu da eğitim ateşeliği yapar diyor ama hakkın geçmiş diyor. zaten yönetmelik çalışma iznini öğrencilikten dolayı elde edene işaret ediyor diyorum... hala anlamıyorlar.

eğitim ateşeliği "hayır konsolosluk yapar" diyor. askerlik şubem "konsolosluk belgeleri göndersin" diyor, ilk başta "dilekçe ile yollarız" demişti randevu günü, konsolosluk "gönderemem" diyor. konsolosluğa "gelin yönetmeliği okuyalım beraber" diyorum, kabul etmiyor "ben kaç yıllık memurum her gün okuyorum" diyor...

bugün milli savunma bakanlığı'nın asker alma genel müdürlüğünü aradım, "bu yönetmeliğe göre ne yapılması lazım?" diyorum "işçi olup olmadığının kararını konsolosluk verecek" diyor.

30 Temmuz'da konsolosluğa email atmıştım, bu yönetmelik bana erteleme hakkı vermiyor mu diye, cevap alamadım.

ne yapmam gerekiyor? cimer'e şikayet etsem yine bunlar cevap verecek herhalde. kime konuşsam çok asabi, hemen konuyu/telefonu kapatmak istiyor, konuyu dinlemiyor bile. zerre bir aydınlatacak bilgiye ulaşamıyorum. sanki asker kaçağı olanlar onlarmış gibi.

 

dışişleri bakanlığının çağrı merkezine ilettim konuyu, konsolosluğa göre burada "ancak" kelimesi "sadece" anlamına geliyormuş... hayret doğrusu. eğer sadece anlamına geliyorsa ilk cümleden sonrasını niye yazmışlar. bu basbayağı "fakat" diyor yahu?

1195
1

mobil görünümden çık