Doların patlaması durumunda ev fiyatlarının 2018-2022 arasında olduğu gibi dolar bazında düşmesi ve sabit kalması durumu olur mu sizce önümüzdeki aylarda?

i.ibb.co

Bunu bilsek gider üçer beşer alırız da diyebilirsiniz tabii ki ama mevcut göstergeler konu hakkında ne diyor? Raporlar, yazılar vs varsa paylaşabilirseniz sevinirim.

 

eğer kredisiz, trink parayla alabiliyorsanız alın bence. bende para olsa alırdım şu zamanda.

oekuklu

Ben dolar bazında en kötü ihtimalle sabit kalacağını düşünüyorum, düşecek yerler de çokça olacaktır. Öte yandan uzun zamandır takip etmediğiniz bir yer ise piyasanın üzerine almanız da muhtemel. Bahsettiğiniz yıllarda bir ofis sattım ve yaklaşık 40bin dolar zarar ettim. Fakat zararımın büyük kısmı 3-4 sene önce orayı tanımadığım için pahalı almamdan ve içine hiç gerekmediği halde masraf yapmamdan kaynaklı. Şimdi başka bir yer ile pazarlık yaptık, teklifin 10 bin dolar üzerine sattı ve hiç umurumda değil çünkü hem içi masraf istiyor, hem binanın zaruri tamiratları var, hem de dolar yükselmeye devam ediyor. Seneye başka daireleri de satan olursa en kötü bugün verdiğim teklife alacağımı düşünüyorum.

malheiros

kendiniz için alıp oturacağınız ev ise onun pek zamanı olmaz bile. içinize siniyorsa kaçırmadan alın.

yatırım amaçlı ise ve tamamını nakit kullanacaksanız iyi bir pazarlıkla güzel fırsatlar değerlendirilebilir.

zakk

başka bir duyuruda şöyle demiştim;
son 8 aydır ben artan ev görmedim keza düşüyor 10 aydır satılmayan evler var iyi pazarlıkla alın, 3 aya değişecek bişey yok eğer kredi vermeler açılmazsa, kredi çıkmıyor çoğu kişiye ve oranlar yüksek bu değişmedikçe ev fiyatları oynamaz gibi tahmin ediyorum

eja

ekmek olmuş 20 tl. 3 sene önce 600 bine oturmak için ev aldım su an 4 milyon. uzun vadede kendin için bak kendin için diyorum ev almak istiyorsan hiç bir zaman zarar etmezsin. ben şu an ayda 5 bin kredi ödüyorum karşı dairem kirada 18 bin kirada oturuyor.

sizofren06

Evet nakit parayla alıcam. Birçok kişi iyi pazarlıkla güzel fiyatlar alabilirsiniz diyor ama ben daha pazarlık yapmaya çalıştığım ev sahipleri arasında fiyat kıran görmedim açıkçası. İndirim yapmış gibi görünmek için fiyata ekledikleri sembolik tutarları kırıyorlar anca.

@sizofren06 ben dolar bazlı bakıyorum. Dolar bazlı gayet de kaybettirebiliyor.

synesthesia

oturmak için alıyorsanız alın. yatırım için ben olsam almazdım. ekonomist vs değilim, düz vatandaşım.

bu arada geçen sene ev fiyatları sürekli yükseliyordu. ekimde ev aldık, yükseliş durdu. satma derdimiz vs yok tamamen meraktan bakıyorum arada aynı sitedeki satılık ev ilanlarına. ekimden bu yana fiyatlar artmamıştı, sonra ilanlar da kalktı. bu duyuruyu görünce bi bakayım dedim 1 milyon civarı artmış fiyatlar. e bu mantıkla bakarsak ben iyi ki almışım diyorum.

oturmak için ev her şartta alınır bence. almadıkça bi karın olmuyor çünkü. bu zamana kadar ev dahil herhangi bir şeyin fiyatının düştüğünü de görmedim zaten türkiyede.

elorelia

Şu an Döviz bozdurup konut alsam ve bir devalüasyon olsa kar mı edtmiş olurum, zarar mı?
Bir süredir benim de kafamı kurcalayan soru bu.
Dünya resesyona giriyor, Türkiye stagflasyonda. Bu konkordatolar, iflaslar, işsiz kalmalar denizi içinde satışa çıkan konut miktarında artış olacaktır. Almak isteyen sayısı da düşeceğinden en azından reel anlamda daha aşağılarda bir fiyatın oluşacağı, bu fiyatın da dövizden bağımsız olacağını düşünüyorum.

Ancak haddinden fazla yumruk yemiş, kan revan içindeki Döviz tutucuları develüasyonu dört gözle bekliyorlar. Aha geldi deyip ertesi günü tüm dövizini bozdurup ev almaya koşar da ev fiyatlarını patlatırlar mı diye de düşünmeden edemiyorum.

Dövizi peşinat yapıp, çoook uygun faizli ilk evim kredisi alayım diye bir düşünce geliştirtim. Gidip bankayla ve dahi birkaç emlakçıyla konuştum. İlk ev için %80 kredi veriyorlarmış, o da A enerji sınıflı evler içinmiş. Biz fakirlere gelen evler asla A sınıfı olamıyormuş. Evin exper değeri tapu değerine yakın oluyormuş falan derken eve ödenecek paranın ancak yarısı kadar kredi alınabilirse büyük mutluluk ki bu konu da bana rantabl gelmedi.

Birkaç yerden elinde nakit varsa git çatır çatır pazarlıkla üçtebir fiyat kırdırırsın çünkü piyasada nakit yok diyenlere kanıp birkaç pazarlığa gireyim dedim ki hiç öyle bir şey yok.

Ben beklemeye karar vermiş durumdayım. Param cebimde, gözüm alabileceğim evlerin fiyatlarında. Her gün takipteyim.

Uygun diye düşüneceğim bir ev kestirirsem gözüme hiç devalüasyon falan beklemeyeceğim.

Bakalım. Kısmet.

Mirket

Bahsettiğin risk mutlaka var. Normal bir dönemde olduğumuzu hala düşünme.

osssy

@Mirket

i.ibb.co

Hocam mesela yukarıdaki eurobond'dan 100bin dolar alsan şu an 6 aylık getiri $4512, aylık $752 yapıyor. Bu günün kuru ile aylık 25000TL.

Soru: Bugün 100bin dolar (3 milyon 300 bin lira) ile aldığımız bir evi 25bin liraya kiraya verebilir miyiz?

Bu fiyatlarlarla kira çarpanı 132 yapıyor. Elimde bir veri seti yok ama şu anki piyasadan kabaca gördüğüm kadarıyla yaklaşık 132-140 kira çarpanlı evler bazı yerlerde mevcut gibi duruyor. Böyle bir apartman dairesini alıp kiraya versem kurun sene içindeki artışlarından benim kira getirim sene sonuna doğru azalacak. Eurobond'a koysam dolar bazında sabit getiri. E kur endişesi yok. Ev fiyatları dolar bazında çok arttı.
Dolarda artış olsa bile ev fiyatı dolar bazında en azından bir süre sabit kalır gibi geliyor bana . Faizlerde bir düşme olursa ev fiyatları TL olarak artabilir ama eurobond fiyatları da dolar bazında artar (cds'te bir oynaklık olmazsa). Onu da ordan dengeleriz diye düşünüyorum. Evin akarı kokarı, kiracı ile derdi, aylık kira ödemesinde kur riski vs. derken ben niye bu riski alıp garanti getiri varken ev alayım?

Bu kadar kaotik olan bir şeyi böyle analiz etmek doğru olmayabilir tabi. Ama kabaca baktığımda Eurobond getirisi ile arasında anlamlı bir fark göremedim. Çok fena sallıyor da olabilirim.

synesthesia

Mis gibi hesap.

Tuvaletin musluğu bozuldu diye gecenin bi saati telefon eden kiracının eksikliği hissedilirmi ki? :))

Mirket
1

mobil görünümden çık